BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.506,18
HABER /  GÜNCEL

Yargıç Eminağaoğlu'nun Gezi davası başladı

Yargıçlar Sendikası Başkanı ve Çankırı hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu'na Gezi eylemleri sırasında Ankara'da polis müdahalesini engellemeye çalıştığı eylem nedeniyle açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Rengin Arslan'ın haberi.

Abone ol

Yargıçlar Sendikası Başkanı ve Çankırı hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu'na Gezi eylemleri sırasında Ankara'da katıldığı ve polisin müdahalesini engellemeye çalıştığı eylem nedeniyle açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Eminağaoğlu'na 15 Haziran'daki eylemde "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu Muhalefet Etmek" suçundan açılan davada 9,5 yıl hapis cezası isteniyor.

Davada yargılanan Eminağaoğlu BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, mahkemenin kendi talepleri konusunda "daha sonra değerlendirme" yapmaya karar verdiğini ve bir sonraki duruşma için 15 Ocak 2014 tarihinin belirlendiğini söyledi.

Eminağaoğlu Anayasa'daki düzenlemeye göre duruşmaların, görev yerine en yakın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğini, bu yerin Sungurlu olduğunu, ancak "kanuna aykırı şekilde Kırıkkale'de" görüldüğünü söylüyor.

Kendisi, mahkemeye ilettikleri bu konudaki taleplerinin ise "daha sonra değerlendirilmesi" yönünde ara kararla yanıtlandığını belirtiyor.

Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan fezlekenin kanıt olarak değerlendirildiği iddianamede, Eminağaoğlu'nun, "güvenlik güçlerinin ikazlarına rağmen gösteri mahallinden ayrılmadığı, içinde bulunduğu grubu temsilen görüşmeler yapmaya çalıştığı" söyleniyor.

'Absürt iddialar'

Ayrıca "şüphelinin eski görevinden ve içinde bulunduğu grupta bulunan milletvekillerinin varlığından kaynaklanan nüfuzu kullanmaya çalıştığı anlaşılmıştır" deniliyor.

Eminağaoğlu ise iddianameye konu olan eylem gününde, "Polisin sert bir müdahalede bulunmasını engellemek için 7 saat olay yerinde kaldık" diyor ve ekliyor, "Ankara'da ilk kez demokratik hak kullanımı o gün gerçekleşebildi."

Kırıkkale'de görülen davayı izleyen CHP'li milletvekili İlhan Cihaner de, Eminağaoğlu ile ilgili iddiaları "absürt" olarak niteliyor.

O gün kendisinin de bir saat kadar Kennedy Caddesi'nde olduğunu belirten Cihaner, "Eminağaoğlu, o gün gösterinin barışçıl olduğunu, müdahaleye gerek olmadığını söylüyor polise. Bir müddet sonra da insanlar kendiliğinden dağılıyor. Ancak daha sonra bu yaptığıyla toplantı ve gösteri yürüyüşlerini ihlal ettiği ve polise direndiği gibi absürt iddialarla hakkında dava açıldı." diyor.