BIST 8.825
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,96
HABER /  MEDYA

Yaramazlık yapan Küçük Ağa'ya ceza

'Küçük ağa' adlı dizinin ana karakterlerinden Mehmet Can'ın "yaramazlıkları" ile ilgili RTÜK'e çok sayıda şikayet geldi.

Abone ol
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, "Küçük Ağa" adlı dizide Mehmet Can adlı karakterin yaramazlıklarıyla çocuklara kötü örnek olduğu gerekçesiyle diziyi yayınlayan kanala para cezası verdi.

RTÜK'ün paylaştığı uzman raporunda "Çocukların taklit ve özdeşim kurma yoluyla bu dizi profilinin davranışlarını sergilemesi gerçek hayatta onlara geri dönülemez zararlar verebilecektir" ifadesi yer alıyor.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bir televizyon kanalında yayınlanan "Küçük Ağa" adlı dizideki Mehmet Can adlı karakterin yaramazlıklarıyla çocuklara kötü örnek olduğu gerekçesiyle kanala para cezası verdi.

RÜŞVETLE TEKNE KAÇIRIYOR

Dizide Emir Berke Zincidi'nin canlandırdığı, 8 yaşındaki Mehmet Can uçağa hamster sokmaktan, kızlara kur yapıp onlarla otel odasında ailelerinden gizli parti vermeye, rüşvetle tekne kaçırıp kaptanlığını yapıp başka ülkelerin sularına girmeye ve ülkeler arası ilişkileri germeye, ünlü bir futbolcunun nişanlısını aldattığı kadınla fotoğraflarını çekip internette paylaşmaya ve büyüklerine yalan söyleyip onları kandırmaya kadar birçok yaramazlık yapıyor. 

Üst Kurul uzmanları tarafından hazırlanan raporda, "Mehmet Can karakteri ile yalancı, güvenilmez, insanları kandıran, rüşvet veren, ailesine ve büyüklerine karşı gelen hukuk ve kural tanımaz, başkalarının huzurunu hiçe sayan, özel hayatın gizliliğini umursamayan, sözünde durmayan, intikam alan, gösterişi seven, yaptıklarının sonucunu düşünmeyen ve benzeri kötü özelliklere sahip bir profilin" ortaya koyulduğu belirtildi.

VATANDAŞTAN ŞİKAYET GELDİ

Raporda, dizi yayını sonrasında RTÜK İletişim Merkezi'ne çok sayıda şikayet geldiği belirtildi.

Şikayetlerde izleyicilerin, "aile dizisi" konseptinde değerlendirilen ve genel olarak her yaş kuşağına hitap eden bir dizide bu tür sahnelerin yer almasından duydukları rahatsızlığı dile getirdikleri ve dizideki Mehmet Can karakterinin çocuklara kötü örnek olduğunu ilettikleri vurgulandı.

"Çocukların taklit ve özdeşim kurma yoluyla bu dizi profilinin davranışlarını sergilemesi gerçek hayatta onlara geri dönülemez zararlar verebilecektir" değerlendirmesinde bulunulan raporda, bu kadar kötü özelliklere sahip bir çocuk karakterinin rol model olarak çocuk izleyiciye sunulmasının onların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimini olumsuz etkileyebileceği ifade edildi.

ÇOCUK VE GENÇLERE ZARAR VERİYOR

Uzman raporunu değerlendiren Üst Kurul, programda 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz" maddesinin 2. fıkrasının ihlal edildiğine karar verdi.

Üst Kurul oy çokluğuyla, diziyi yayınlayan kanala 156 bin lira idari para cezası müeyyidesi uygulanmasını kararlaştırdı. İdari para cezasının miktarı yayın kuruluşunun ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar olabiliyor.