BIST 9.557
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.490,04

Yaralı şifacı Chiron Koç burcuna geçiyor...

Son 7 yıldır Balık burcunda bulunan Chiron 17 Nisan 2018’de Koç burcuna geçecek.

Chiron (Kiron) Satürn ve Uranüs' ün yörüngelerinde kıstırılmış eski bir kuyruklu yıldızdır.  

1977’de Charles Kowal tarafından keşfedilmiştir. Astrolojide sembolü bir anahtara benzer. Satürn ötesine geçişte de bir anahtar olarak kabul edilir.  Satürn ile Uranüs arasındaki yerleşimi, dünyevi akıldan evrensel akıla geçişi temsil eder. Horoskopumuzdaki önemli etkilerden biridir. İçimizdeki hayvansal doğayla nasıl başa çıktığımızı göstermesi açısından çok önemlidir.

Yunan mitolojisinde Chiron yarı insan, yarı at görünümünde bir sentordur ve diğer sentorlara, hatta Herkül gibi kahramanlara bile öğretmenlik yapmıştır. Bir gün kendi öğrencilerinden biri için yaptığı zehirli bir okla yaralanır ve herkesin yarasına şifa bulduğu halde kendi yarasını bir türlü iyileştiremez. Aslında ölümsüz olan Kiron, çare bulamadığı yarası yüzünden ölümlü olmayı tercih eder. Tannlardan ateşi çaldığı için cezalandırılan Prometeus'a ölümsüzlüğünü verir ve böylece aydınlanmada ve Kova çağına geçişte de önemli bir rol üstlenmiş olur.

Mitolojide Kiron, yaralı bir şifacı olarak tanınır. Kendi yaralarına merhem olamayan, ancak çektiği acılardan edindiği tecrübelerle, diğer insanların kendisi ile aynı acılan hissetmemesi için onlara yardımcı olma, başkalarının yarasını iyileştirme temasını içerir.

Chiron, varolma içgüdüsünden kaynaklanan korunma güdüsü dahil, içimizde gölge olan tüm duygusal kalıp ve düşünce sistemlerini gösterir.

Aslında Chiron, tam bir gezegen yörüngesinde hareket etmez, yörüngesi hem bir gezegenin hem de bir kuyruklu yıldızın yörüngesine benzemektedir. Yörünge düzlemi çok düzenli değildir. Ortalama olarak, 1 yılda 5 ila 12° arasında hareket edebilir. Horoskopumuzda karmamızdan getirdiğimiz duygusal travmaları ve kişiliğin zayıf olduğu yerleri ve bu yaraları kendi kendimize nasıl tedavi edeceğimizi, karmik gelişim süreçlerimizde ve yaşamdaki dönüşüm anlarımızda karşımıza çıkabilecek nesnel olayları gösterir.

Chiron hayvansal, eğitilmemiş doğamızı gösterdiği için bulunduğu burç ve ev ile işaret edilen alanlarda ruhun tamamlaması gereken bir ödevi vardır. 

Chiron’un transit etkileri psikolojik dönüşüm süreçlerimizde duygusal ızdıraplara sebebiyet verebilir. Vücudumuzun hastalıklara karşı verdiği tepkileri ve kendi kendimize bedensel olarak iyileştirme gücümüzü de gösterir. Hastalıklar ruhsal tekamülde en büyük etkenlerden biridir. Eğitilmiş bir Chiron tüm hastalıkları bağımsız ve kendi kendine tedavi edebilir .

Chiron kararsız bir harekete sahiptir. Güneş sistemini ortalama 48 ila 56 yıl arasında kat eder. En uzun süre ile Balık burcunda, en kısa süre ise Terazi burcunda kalır.

Son 7 yıldır Balık burcunda bulunan Chiron 17 Nisan 2018’de Koç burcuna geçecek. 25 Eylül 2018’de retro yaparak yaklaşık 5 ay gerileyecek ve Balık burcunun son derecelerini tekrar ziyaret edecek. 17 Şubat  2019’da ise Koç burcuna tekrar geçecek. 19 Haziran 2026 yılında Boğa burcuna geçecek. 18 Eylül 2026'da retro hareketle tekrar kısa bir süreliğine Koç burcunu ziyaret edecek. 15 Haziran 2027'de ise tamamen Boğa burcuna geçmiş olacak.

Chiron en son Koç burcu transitini 1968-1977 yılları arasında yapmıştı. O dönemde doğanlar ise büyük Chiron dönüşünü deneyimleyecekler…

Chiron Mars tarafından yönetilen Koç burcunda cesaret, mücadele, insiyatif alma, kendini ifade etme, kişiliğini gösterme, girişimde bulunma, riske girme, öncülük ve liderlik gibi alanlarda ifade bulacak. Bu kavramlarda yara alabilir, eksik ve hatalarımızla yüzleşebilir, şifalandırma yolları arayabiliriz. Chiron’un yaraları ruhsal, zihinsel ve fiziksel boyutta olabilir. Bedensel anlamda da Koç burcunun temsil ettiği Baş ve yüz bölgesi, gözler, kaslar ve kan hücreleriyle ilgili sağlık sorunları, olası tedavi ve şifa imkanları gündeme gelebilir.

Koç burcu toplum içerisinde askerler, polisler, liderler, komutanlar, itfaiyeciler, sporcular, yarışcılar, cerrahlar, demir çelik sektörünü temsil eder. Bu alanlardaki sorunlar, fedakarlıklar, eksikler ve yaralar daha fazla gözlemlenebilir. Sorunların derinden çözümü ve dönüşümü için de farkındalığımız artarken, çözüm ve dönüşüm yollarını da bulabiliriz.

Koç burcu çocuksu enerjisiyle sabırsız, meraklı,saf, bencil dürtülerimizle ilgilidir. Chiron bu dürtülerin yaralıyıcı ve zarar verici yönlerini vurgulayabilir. Kendimizi ifade ederken zorlanabilir, kişiliğimizi bastırabilir, çekingen, cesaretsiz kalabilir, harekete geçmek istemeyebiliriz.

Chiron çocuklar ve çocukluk yaralarımızla da çok bağlantılıdır. Bu 8 yıllık dönemde bilinçaltımızda bizi etkilemeye devam eden çocukluk acıları, travmaları ile yüzleşebilir, içsel çocuklarımızı keşfedebilir, şifalayabilir, gölge yanlarımızı dönüştürüp, bütünleşebiliriz.

Genel anlamda çocukluk yaralarını en fazla alan, başkalarının huzuru ve mutluluğu için kendi isteklerini erteleyen, kişiliğini bastıran, üzerlerindeki baskı nedeniyle cesareti ve özgüveni kırılan 1968-1977 kuşağı şimdi olgun yaşlarındalar; Chiron dönüşü ile kişiliklerini gerçekleştirmeyi, kendi hayatlarının kontrolünü ellerine alıp, otorite kurmayı, cesaret ve özgüvenle hedeflerine doğru harekete geçmeyi öğrenecekler. Gerçekte kim olduklarını keşfedecekler. Bu kuşağın kendilerini şifalandırdıktan sonra edindikleri farkındalıkla çevrelerine de ışık tutup, yol göstermeleri mümkün olacak…

Demet BALTACI

Karma Astrolog ve Regresyon uzmanı