BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,87
ALTIN 2.436,11
HABER /  EKONOMİ

Yapısal Reform Paketi tarihi kararlar

Hükümetin ekonomide Yapısal Reform Paketi tamamlandı. Kritik açıklama bugün Davutoğlu tarafından yapılacak. Peki pakette ne var?

Abone ol

İNTERNETHABER-ÖZEL İÇERİK

Hükümetin içeriğini sır gibi sakladığı ve kamuoyunda "Yapısal Reform Paketi" adıyla "Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı" bugün saat 10.00'da Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanıyor.

Ekonomide tarihi dönüşümlerin yer almasını beklenen paketin tamamının 25 maddeden oluşması bekleniyor. Ancak bugün açıklanan ilk bölümü 9 maddeden oluşacak. Aralık ayında düzenlenecek olan G20 sonrası ise geri kalan bölümünün açıklanması bekleniyor.

Bu planlar çerçevesinde, 2018'e kadar tamamlamak üzere bin 200'e yakın başlıktan oluşan eylem planı hayata geçirilecek. 

YENİ BİR DÖNEMİN EŞİĞİNDEKİ

Paket hakkında dün Merkez Bankası'nda açıklama yapan Davutoğlu, "Yeni bir dönemin eşiğindeyiz" yorumunda bulunmuştu. 

ANCAK VE ANCAK...

Hükümetin ekonomi kurmayları Yapısal Reform Paketi'nin içeriyle ilgili bugüne kadar hiçbir açıklama yapmadı. En son Başbakan Yardımcısı Ali Babacan son olarak IMF –Dünya Bankası toplantıları sırasında, Washington'da verdiği bir mülakatta, "Şimdi biz eğer hiçbir tedbir almazsak ve ekonomideki gelişmeleri sadece seyredersek, Türkiye'nin büyümesi yüzde 3'te kalır gerçekten. Bizim gelecek seneki yüzde 4'lük büyüme öngörümüz ancak ilave çaba ile gerçekleşebilir" demişti.

"Sıhhatli ve sürdürülebilir bir büyüme 'ancak ve ancak' Türkiye'de yapısal reformların gerçekleştirilmesiyle mümkün" diyen Babacan, bunu yapabilmek için önümüzdeki dönem
yapısal reformların 'çok ama çok önemli' olduğunu vurgulamıştı. 

ANA GÜNDEM: KAYIT DIŞI EKONOMİ

Kulislerde konuşulan iddialar göre, paketin ana gündem maddesi kayıt dışı ekonomiyle mücadele olacak. İstihdam politikalarında da radikal değişiklikler beklenirken, bürokrasinin azaltılması konusunda da sıkı değişimler geliyor. Reformlar için bugün yapılan açıklamada açık bir takvimin de ortaya konması bekleniyor. 

Bunların dışında;

-Üretimde verimliliğin artırılması,

- İthalata bağımlılığın azaltılması

- Yurtiçi tasarrufların artırılması

- Kayıtdışı ekonominin azaltılması, öncelikli teknoloji alanlarında ticarileştirme programları

- kamu alımları yoluyla teknoloji geliştirme ve yerli üretim programı.

SEÇİM KOZU OLACAK

Ekonomi "Yapısal Reform Paketi"yle ilgili konuşulan en önemli konu ise hükümetin paketi Haziran 2015'te yapılması planlanan genel seçimlerde en büyük koz olarak kullanacak olması. Diğer bir amaç ise yabancı yatırımcıyı güven sağlamak. 

REFORM PAKETİ ERDOĞAN'A TAKILIR MI?

Seçime kısa bir süre kala hükümetin ekonomide ciddi reformlar yapma kararı alıp almama konusunda ikilem yaşadığı da ekonomi kulisleride uzun süre tartışılmıştı. Başta Babacan olmak üzere ekonomi kurmaylarının Ahmet Davutoğlu'nu ikna için uzun görüşmeler yaptıkları da kulislere sızmıştı.  Paketin bugün Davutoğlu tarafından açıklanıyor olması Başbakan'ın ikna edildiğini gösteriyor. Ancak paketin hayata geçmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da onaylaması gerekiyor. Erdoğan'ın ekonomik reform konusunda nasıl bir tavır takınacağı ise merak konusu.