BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,60
HABER /  DÜNYA

YAPI DENETİM FİRMALARI VE YAPI MALZEMELERİNE DENETİM

Kentsel dönüşüm ile birlikte 6.5 milyon konutu yenilemek için harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu süreçte yapı denetim firmalar...

Abone ol

Kentsel dönüşüm ile birlikte 6.5 milyon konutu yenilemek için harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu süreçte yapı denetim firmalarını ve yapı malzemelerini de takibe aldı. İlk beş ayda İstanbul genelinde 48 sahte yapı malzemesi üreten firmaya 275 bin TL ceza kesen Bakanlık, İstanbul’daki 309 yapı denetim firmasını da Bakan Bayraktar’ın talimatıyla yakından takip ediyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İnşaat sektörünün büyük bir gelişme kat ettiği ve son on yılda 5 milyona yakın konutun inşa edildiği Türkiye’de, kentsel dönüşüm süreci ile hızla gelişen yapı malzeme ve yapı denetim sektörünü kaliteden taviz verilmemesi ve suistimallerin yaşanmaması için sıkı denetim altına aldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü, Ocak ayında başladığı denetimlerde bugüne kadar boyalar, armatür ve vanalar, kum, çakıl, ısı yalıtım camları, mermer, yapı kimyasalları ve hazır beton gibi yapı malzemeleri üreten 48 firmaya 275 bin TL ceza kesti. İstanbul’da 2012 senesinde ise 8 firmaya, 10 adet ürün bazında toplamda 105 bin TL’lik cezai işlem uygulamıştı.

MERDİVEN ALTI ÜRETİME GEÇİT YOK
Yapı malzemeleri üreten firma sayısının 20 bin civarında olduğu İstanbul’da, ithal ürünler de düşünüldüğünde pazara sunulan ürünler 200 bini aşıyor. Bu ürünlerin tamamında CE ve G Avrupa standardı uygunluğunun olması gerektiğini açıklayan Bakanlık, merdiven altı ürünlerin vatandaşlar tarafından ALO 181 hattına şikayet edilebileceğini bildirdi.

83 FİRMANIN BELGESİ İPTAL EDİLDİ
Yapı Denetim Şubesi’nin Denetim Hizmet Bedellerine ait yetkilerini Belediyelere devrederek evrak yükünü hafifleten İstanbul Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü, sayıları her geçen artan yapı denetim firmaları üzerindeki kontrollerini sıklaştırdı. Son 10 yılda 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu kapsamında İstanbul’daki 83 firmanın faaliyet belgesinin iptal edildiğini bildiren İl Müdürlüğü, şu an faaliyet gösteren 309 yapı denetim firmasını ise Bakan Erdoğan Bayraktar’ın talimatı ile yakından takip ettiklerini açıkladı.
(İHA)