BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.439,64
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Yandaşlar değil hakedenler rektör olsun!

MHP Milletvekili Türkkan, Yükseköğretim Kanununda rektör atamalarıyla ilgili kanun değişikliği teklifi verdi.

Abone ol

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Yükseköğretim Kanununda değişiklik yapılması için kanun teklifi verdi. Türkkan rektör atamalarında üniversitelerin kendi seçimlerinin esas alınması gerektiğinin altını çizdi.

“YANLI ETKİSİ YARATMIŞTIR”

Milliyetçi Hareket Partisi’nin seçim beyannamesinde yer alan rektör atamaları için MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan kanun değişikliği istedi. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13. Maddesinde değişiklik yapılması için Meclis Başkanlığına başvurdu. Değişiklik teklifinde “Geçmişte bazı cumhurbaşkanları tarafından yapılan rektör atamaları kamuoyunda yanlı etkisi yaratmıştır” diyen Türkkan, bu adımın tartışmalar yarattığına dikkat çekti. Türkkan rektör atamalarında üniversitelerin kendi seçimlerinin esas alınmasını istedi.

Yükseköğretim Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi şöyle:

GENEL GEREKÇE
Ülkemizdeki üniversitelerde rektör atamaları 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13.maddesine göre yapılmaktadır. Bu maddede “Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır.

Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder. Rektör adayı seçimleri gizli oyla yapılır. Oy veren her öğretim üyesi oy pusulasına yalnız bir isim yazabilir. Birinci toplantıda öğretim üyelerinin en az yarısının hazır bulunması şarttır. Bu sağlanamadığı takdirde toplantı 48 saat ertelenir ve nisap aranmaksızın seçime geçilir. Bu toplantıda en çok oy alan altı kişi aday olarak seçilmiş sayılır. Yükseköğretim Genel Kurulunun bu adaylar arasından seçeceği üç kişi Cumhurbaşkanlığına sunulur. Cumhurbaşkanı, bunlar arasından birini seçer ve rektör olarak atar. “denilmekte; bu maddenin sonunda geçen “Yükseköğretim Genel Kurulunun bu adaylar arasından seçeceği üç kişi Cumhurbaşkanlığına sunulur. Cumhurbaşkanı, bunlar arasından birini seçer ve rektör olarak atar.” ifadesi günümüze kadar zaman zaman bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmiştir.

Geçmişte bazı cumhurbaşkanları tarafından yapılan rektör atamaları kamuoyunda yanlı etkisi yaratmış, birçok üniversitede yapılan seçimde en yüksek oyu alan rektör adayı, cumhurbaşkanı tarafından tercih edilmemiş, yani üniversitenin en yetkili makamına gelecek kişinin seçimi cumhurbaşkanının keyfi tercihine bırakılmıştır. Cumhurbaşkanı, üniversitedeki seçimlerde en yüksek oyu almış rektör adayı yerine ikinci, hatta üçüncü sırada yer alan adayı rektör olarak atamıştır. Bu da geçmişte bazı düşünceleri beraberinde getirmiş, özellikle devletin en üst makamındaki kişinin üniversite rektör seçimlerinde tercihini ideolojik olarak yaptığı kuşkularını doğurmuştur. Bu şekilde göreve gelen rektörler de üniversitede kendilerine tanınan haklar çerçevesinde kararlar alarak tartışmalar yaratmıştır. Bu gibi tartışmaların önüne geçmek ve rektör atamalarında kuşkuya yer vermemek için atamalar demokratik esaslara bağlanmalıdır.
Rektör atamalarında üniversitelerin kendi seçimleri esas alınmalı, göreve gelecek rektör YÖK’ün koordinasyonuyla görevlendirilmelidir.

MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1-Yapılan düzenleme ile Cumhurbaşkanı kendisine sunulan rektör adaylarından üniversitedeki seçimlerde en çok oyu alan adayı rektör olarak atayacak ve böylece rektör atamaları daha demokratik ve adil bir şekilde yapılmış olacaktır.
MADDE 2-Yürürlük maddesidir.
MADDE 3-Yürütme maddesidir.