BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,85
ALTIN 2.513,68
HABER /  GÜNCEL

Yalova'da her gün oylar yeniden sayılıyor!

AK Parti'nin İl Seçim Kuruluna yaptığı itirazın ardından değerlendirme süreci devam ediyor

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, AK Parti'nin, Yalova Belediye Başkanlığı seçimine itiraz etmesine ilişkin, "Her sayımda CHP önde çıkıyor, her sayımda belediye başkanı seçiliyoruz ama her sayımdan sonra yeniden bir sayım" dedi.

İnce, İl Seçim Kurulunun itirazla ilgili değerlendirmesi sürerken Yalova Adliyesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, başlangıçta "AK Parti bir oyla kazandı, CHP itiraz etti" denilerek yayılan haberlerin doğru olmadığını savundu.

Seçimle ilgili maddi hatalar bulunduğunu öne süren İnce, şöyle konuştu:

"Pazar akşamından bu yana sayımlar devam ediyor. Pazar, pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma. Her sayımda Cumhuriyet Halk Partisi önde çıkıyor. Herhalde akşamları buralara girip bir yerlere birtakım etkiler yapıp herhalde AKP önde çıkana kadar sayımlar devam edecek. Edindiğim izlenim bu. Her sayımda CHP önde çıkıyor, her sayımda belediye başkanı seçiliyoruz ama her sayımdan sonra yeniden bir sayım. Çok ilginç bir haber aldım. Geçen gece saatlerce sayılan, tek tek ışığa bakarak o kadar kişinin huzurunda sayılan oylar şimdi CHP'ninki eksik, AKP'ninki fazla çıkıyor. Bu nasıl olabilir? Bu bir türlü olabilir. Torbaları aldılar, oyları çaldılar demektir. Başka türlü olmaz. Geçen akşam saatler süren çalışmadan sonra sayılan oylar ne oldu, şimdi yumurtladı mı bunlar? O zaman kedi girdi arkadaşlar, adliyeye kedi girdi."

- "Dışarıya herhangi bir bilgi paylaşılması yasak"

AK Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan ise İl Seçim Kuruluna yaptıkları itiraza ilişkin komisyonun çalışmalarının sürdüğü bilgisini verdi.

 Durumun hangi aşamada olduğunu bilmediğini anlatan Pehlivan, "Herhalde Muharrem İnce'nin içeride paralel bir bağlantısı var, haber alıyor. Ben alamıyorum" ifadesini kullandı.

Komisyonu çalışmalarını, hem partisi hem de CHP'den gözcülerin izlediğini dile getiren Pehlivan, onların sadece görüş bildirebildiğini, oy hakları bulunmadığını aktardı.

İçeriden dışarıya haber vermenin de yasak olduğunu vurgulayan Pehlivan, şunları kaydetti:

"İçeride 3 hakim var; biri başkan, ikisi yardımcısı. Dolayısıyla bu süreçte dışarıya herhangi bir bilgi paylaşılması yasak. İl Seçim Kurulu mevcut itirazları değerlendirir. Oy sayımı, sadece kapalı olan sandıkların sayımı değil. İlçe Seçim Kurulunda sayılan oylara muhalefet şerhlerimiz var. Onların sayımı söz konusu olabilir. Onunla ilgili bir çalışma olabilir. Onun dışında tespit ettiğimiz usulsüzlükler vardı. Onlarla ilgili çalışma yapılıyor olabilir. Dolayısıyla kamuoyunu doğru bilgilendirmek hepimizin asli görevidir. Bir milletvekilinin, ağzından çıkan sözü bilmesi gerekiyor. İnsanları tahrik etmek, kışkırtmak doğru bir şey değildir. Tahmin ediyorum bu komisyon, çalışmasını bir iki saat içinde bitirir. Ondan sonra hepimiz bilgilendirileceğiz ve tutanaklarımızı alacağız. Ondan sonraki süreci değerlendireceğiz. Bu bir son da değildir. Başka hukuki yollar da var. İtirazda bulunan her iki partinin oy farkı 4'tü içeri girildiği zaman. Şu anda ne yapıldığını bilmiyoruz. Yok 'AK Parti önde', 'CHP önde' gibi manipülasyonlar, halkı kışkırtmak, tahrik etmek anlamına gelir."