BIST 9.676
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.504,19
HABER /  EKONOMİ

Yalova yeni OSB'lerle kalkınacak

Yalova, sanayisini güçlendirmek için 1 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyor. 5 ihtisas organize sanayi bölgesini hayata geçirmeye hazırlanan kent, 30 bin yeni istihdam oluşturarak ihracatını 900 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor

Abone ol

Dünya'nın haberine göre,Yalova sanayisinin güçlenmesi için 1 milyar dolarlık yatırım yapılacağını belirten Yalova Valisi Esengül Civelek,yatırımların tamamlanmasıyla 30 bin ek istihdam oluşacağını ihracatın da 900 milyon dolara çıkacağını ifade etti.

Yalova Valisi Esengül Civelek, ildeki yatırım alanlarının sınırlı olması nedeniyle çevreyle barışık, yüksek istihdam ve katma değer yaratan sanayi yatırımlarına öncelik verdiklerini açıkladı. Bu doğrultuda, Yalova’ya toplam 1 milyar dolarlık yatırımın planlandığını kaydeden Civelek, “Kalıp İmalatı İhtisas OSB, Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas OSB, Yalova Gemi İhtisas OSB ve Akrilik Bazlı Elyaf ve Kompozit Ürünler İleri Teknolojik Malzemeler İhtisas OSB ile Yalova Çiçekçilik Tarıma Dayalı İhtisas OSB’nin yatırım çalışmaları sürüyor. Bu 5 ihtisas OSB ile 30 bin kişilik yeni istihdam oluşacak. İhracat rakamımızı da 900 milyon dolara çıkaracağız” dedi.

Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB faaliyete geçtiğinde, asgari 70 firmanın 350 milyon dolar tutarında yatırım yapmasının öngörüldüğünü belirten Civelek, doğrudan 3 bin, dolaylı olarak da 5 bin kişinin istihdam edileceğini açıkladı. Civelek, Yalova Taşıt Araçları Yan Yalova, 5 ihtisas OSB ile 30 bin yeni istihdam yaratacak Yalova’da 2 bin ailenin yılda 19 bin ton kivi ürettiği bilgisini veren Vali Esengül Civelek, “Bu Türkiye kivi üretiminin yüzde 51’i. Planlara göre Yalova’daki kivi üretim alanlarının önümüzdeki 5 yılda 2 katına çıkarılması var. Hedefimiz 2013’te 19 bin ton olan kivi üretiminin yıl sonunda 30 bin tona çıkarılması” dedi. 30 bin kişi 5 OSB ile hedefl enen istihdam 900 milyon dolar Yalova’nın ihracat hededfi 19 bin ton Yalova’nın yıllık kivi üretimi % 19 İhracatında gemi ve yatın payı Sanayi İhtisas OSB’nin de örnek bir yatırım olacağını, ülke ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayacağını belirterek, “300 milyon dolarlık yatırımla şekillenecek OSB 200 milyon dolarlık ciroyu 500 milyon dolara, 100 milyon dolarlık ihracatı 300 milyon dolara ve mevcut 2 bin kişilik istihdamını 7 bin kişiye ulaştırması hedefleniyor” dedi.

Civelek, Çiçekçilik İhtisas OSB'de kamulaştırmanın sürdüğünü vurgulayarak, “2 bin 830 dekar alanda 158,5 milyon adet çiçek üretimi ile Türkiye’de önemli bir konumdayız. Kesme çiçekte, ülke üretiminin yüzde 25'i Yalova’dan. Yalova Çiçekçilik Tarıma Dayalı İhtisas OSB süs bitkileri sektörü kapasitesini ikiye katlayacak” diye konuştu. Civelek, yeni projelendirilen Yalova Akrilik Bazlı Elyaf ve Kompozit Ürünler İleri Teknoloji Malzemeleri İhtisas OSB'nin kuruluş çalışmalarına da başladıklarını belirterek, “Tahmini yatırım maliyeti 223 milyon 700 bin TL. Proje ile ihracat 200 milyon dolara çıkacak. 7 bin yeni istihdam yaratılacak” dedi.

GEMİ VE YAT İHRACATINDA İKİNCİ SIRADAYIZ

Yalova Gemi İhtisas OSB faaliyete geçtiğinde ise, Türkiye’nin 1,5 milyar dolar değerindeki gemi teçhizat ve yan sanayi ihtiyacının yüzde 40'lık kısmının üretileceğini kaydeden Yalova Valisi Esengül Civelek, “Yatırım maliyeti 245 milyon TL. 2013’te gemi ve yat ihracatı 3 katına çıkarak, 281 milyon 202 bin dolara ulaşmıştı. 2013 ihracatında gemi ve yat ihracatının payı yüzde 92 oldu. Bu rakamla ülke genelinde İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer aldık” ifadesini kullandı.