BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,39
HABER /  GÜNCEL

Yalçındağ'dan ABD yönetimine Türkiye uyarısı

TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye ile ilişkilerde ABD tarafından koordinasyonsuzluk bulunduğunu söyledi. ABD yönetiminin bölgedeki gelişmelere stratejik ortağının penceresinden bakması gerektiğini ifade eden Yalçındağ, iki tarafından ilişkileri silip atmasının olası gözükmediğini kaydetti.

Abone ol

Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, ABD'nin bölgedeki gelişmelere stratejik ortağının penceresinden bakması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin çok önemli bir NATO üyesi olduğunu ve ABD'nin coğrafyadaki çıkarları için vazgeçilmez bir konumda olduğunu ifade eden Yalçındağ, iki tarafında bu ilişkiyi silip atmasının gerçekçi gözükmediğini kaydetti.

TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, yazılı ve görsel medyanın önde gelen ekonomi temsilcileriyle bir araya geldi. Türkiye- ABD ilişkilerinin değerlendirildiği toplantıda Türkiye'nin çok önemli bir NATO ülkesi olduğunu ve her iki ülke arasında on yıllara dayanan bir stratejik ortaklığın söz konusu olduğunu ifade eden Yalçındağ, iki tarafından bu ilişkiyi silip atmasının gerçekçi gözükmediğini söyledi.

"ABD TARAFINDA KOORDİNASYONSUZLUK VAR"

Gelen farklı açıklamalardan ABD tarafında bir dağınıklık ve koordinasyonsuzluk olduğunun anlaşıldığına dikkat çeken Yalçındağ, Türk ve Amerikan kamuoylarının doğru bilgilendirilebilmesi için, medyayla ve kamuoyunu şekillendiren isimlerle daha yakın iletişimde bulunulmasında fayda gördüğünü aktardı. Yalçındağ, “Başkan Trump’ın, bölgesel sorunların bölgedeki aktörler tarafından ve bölgede çözülmesinin en iyi seçenek olduğuna inandığını düşünüyorum. Bu nedenle ABD’nin, Türkiye’nin sınırında yaşanan gelişmelere stratejik ortağının penceresinden bakması gerektiğine ve bakacağına inanıyorum” diye konuştu.

"ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ"

ABD'nin bölgedeki gerginliği daha da tırmandırmayacağını düşündüklerini belirten Yalçındağ, iki ülke arasındaki ilişkilerin şu anki seviyesinden iş dünyası olarak hoşnut olmanın mümkün olmadığını ifade etti. Bu konuda ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını belirten Yalçındağ, iki ülke arasında ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

BEŞ EYALETTE İŞ KONSEYİ KURULACAK

“Artık sadece Washington’la değil, Eyaletler nezdinde de çalışacağız”
Bu vizyon doğrultusunda TAİK bünyesinde daha kapsamlı bir yapılanmaya geçildiğini aktaran Yalçındağ, “artık sadece Washington’la değil, Türkiye açısından öncelikli Eyaletler nezdinde de çalışacağız” dedi. Yalçındağ, önümüzdeki aylarda TAİK bünyesinde, alt İş Konseyi olarak; California, Florida, Illinois, New York ve Texas İş Konseylerinin kurulacağını aktardı.

İKİLİ İLİŞKİLER İÇİN MEDYA KOMİTESİ KURULDU

Yeni dönemde TAİK bünyesinde medya temsilcilerin yer alacağı bir komite kurulmasının kararlaştırıldığını açıklayan Yalçındağ, komide; Abdurrahman Yıldırım, Bilal Emin Turan, Cüneyt Başaran, Cüneyt Toros, Ebru Baki, Elif Saygılıer, Ercan İnan, Hakan Güldağ, Hayri Çetinkaya, Özlem Doğaner, Rauf Ateş, Sadi Özdemir, Servet Yıldırım, Şeref Oğuz, Şükrü Andaç, Vahap Munyar, Yaşar Kızılbağ ve Yavuz Barlas’ın yer alacağını açıkladı.

Yalçındağ, 29 Nisan-1 Mayıs 2018 tarihleri arasında Washington’da gerçekleşecek 37. ATC-TAİK Ortak Yıllık Konferansının Medya Komitesinin değerli görüşleri doğrultusunda şekilleneceğini belirtti.

TÜRKİYE- ABD İŞ KONSEYİ NEDİR?

Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) 1985 yılında U.S. Chamber of Commerce (Amerikan Ticaret Odası) ile imzalanan anlaşma ile kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir iş dünyası kuruluşudur. TAİK’in misyonu, çeşitli aktiviteleriyle Türkiye ve ABD arasında bir işbirliği platformu yaratarak ekonomik lişkilerin gelişmesine katkı sağlamaktır. Bu kapsamda TAİK, Türk-Amerikan işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi, ticareti ve ortak girişimleri kısıtlayıcı mevzuat ve uygulamaları tespit ederek, bunların kaldırılması veya iyileştirilmesi yönünde ilgili merciilere tavsiyelerde bulunulması, Türkiye’nin ve Türk ekonomisinin ABD’de tanıtımına katkıda bulunulması amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.