BIST 9.790
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.431,20
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Yalçın Akdoğan'dan kritik çözüm süreci açıklaması

Seçim sürecinde çözüm sürecine yönelik açıklamalarıyla tepki çeken Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan geri adım attı.

Abone ol

Haziran seçimlerinin ardından yaptığı değerlendirmede "HDP bundan sonra çözüm sürecinin ancak filmini yapar" ifadelerini kullanan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, “Çözüm Süreci bizim yavrumuz gibi, onu kurban edemeyiz üzerine titriyoruz” dedi.

Koalisyon görüşmelerine de değinen Akdoğan “Koalisyon kurulursa partilerin tek tek ne dediğinden çok koalisyon protokolü belirleyici olacak” diye konuştu.

AKDOĞAN'DAN KRİTİK ÇÖZÜM SÜRECİ AÇIKLAMASI

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan Kanal 24 televizyonunda katıldığı programda gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Üç parti ile ilk tur görüşmelerinin tamamlandığı ve genel itibarıyla hangi noktaya gelindiğinin sorulması üzerine Akdoğan, siyaset kurumu olarak bakıldığında iyi bir noktada bulunulduğunu söyledi.

EN GÜZEL BAYRAM MESAJLARI BURADA!  

Akdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

- Şu anda üç partiyi kıyasladığımızda CHP'nin takındığı tavır onun daha koalisyona yakın olduğunu gösteriyor ama bu görüşmeler başlamış değil. Ön görüşmeler, arkasından olursa müzakereye geçilmesi gibi muhteva tartışılmaya başladığında daha da somutlaşır.

yalcin-akdogan-cozum-sreuc.jpg 

MHP İÇİN OLUMSUZ KONUŞMADI

- MHP, 'ben muhalefette kalacağım, millet bana ana muhalefet görevi verdi' diyor. Ama CHP ile kurulamazsa ondan sonraki aşamalarda ne olmalı, orada sorumluluktan kaçan bir tavır içerisinde de görmedik MHP'yi. Ama öncelikle tabi CHP ile ön görüşmeler bayramdan sonra sanırım yapılır.

- Güven artırıcı ön görüşmeler, istikşafi görüşmeler CHP ile yapılacak. Ama diğerleriyle de temas noktaları var, irtibat devam ediyor, görüşmeler olabilir.

"KOALİSYON PROTOKÖLÜ BELİRLEYİCİ OLACAK"

- (Çözüm Süreci) Koalisyon görüşmeleri başarıya ulaşırsa, koalisyon kurulursa, o zaman partilerin tek tek ne dediğinden ziyade hükümet protokolü, koalisyon protokolü belirleyici olacak"

- Devlet yatırım yapacak, hizmet götürecek, havaalanı, baraj yapacak, bu 'terör örgütüne misilleme hakkı doğuran bir askeri saldırı' gibi algılanacak. Şimdi burada makul buharlaşıyor, akıl tutulması gibi bir şey bu. Ondan sonra demokrasiden falan bahsediyoruz, farklı imajlar Batı'da çizmeye çalışıyoruz, bu olabilecek bir şey değildir. Bununla ilgili ne yapılması gerekiyorsa, devlet bununla ilgili tedbirleri alacaktır.

"TEK BAŞINA İKTİDAR OLMUYORSAN..."

- (MHP'nin seçim sonrasındaki tavrı) Muhalefette kalmak, anamuhalefet olmak için siyaset yapılır mı? Siyasetin amacı neticede hükümet ortağı olmaktır. Tek başına iktidar olmuyorsan, zaten hükümet ortağı olacaksın demektir.

- Orta yolda, makulde buluşmak lazım ama olmazsa da o zaman tabii erken seçim formülü kalıyor. O zaman millet takdir ediyor. Bakar, kim ne kadar taşın altına elini koydu, sorumlu davrandı, bu işten kaçmadı, görevden kaçmadı, bunu değerlendirir ona göre millet karar verir.

"SÖZÜN DİNLENMEZSE SÜREÇTE ROL OYNAMAYAMAZSIN"

- "Sen siyasi partiysen ve bir şekilde dayandığın tabanla, o örgüt oradan adam devşiriyorsa, bir ilişki varsa, burada senin takınacağın tavır, rolünün anlam ve ehemmiyeti, bu küçümsenmemelidir. Kendileri de küçümsememelidir ve buradan bir neticeye varmak lazım. Öbür türlü süreçte rol oynama kabiliyetini kaybeder. Benim sözüm dinlenmiyor derse, o zaman süreçte rol oynayamazsın.

"SEÇENEKLERİN HEPSİ MASADA"

- (Koalisyon görüşmeleri) Seçeneklerin hepsi masada, ama biz samimi şekilde netice almaya çalışıyoruz. Türkiye kaybetmesin diye doğru olan koalisyonsa koalisyon ve bir an önce hükümetin kurulması. Bu olamıyorsa o zaman partilerin şey yapmaması lazım, bir an önce seçime gidilecekse seçime gidilmeli. Türkiye'ye zaman kaybettirmemek lazım.

"ÇÖZÜM SÜRECİNİ KURBAN ETMEYİZ"

- Çözüm Süreci bizim yavrumuz gibi, biz onu kurban edemeyiz, göz ardı edemeyiz, gözden çıkaramayız, üzerine titriyoruz.

- Senin çok oy alman Çözüm Süreci'ni başarıya ulaştırmıyor, benim varlığım, AK Parti olarak bu süreci bir yere götürecek. Sen, beni düşman ilan edersen, devirmeye çalışırsan o zaman kim yapacak? AK Parti varsa Çözüm Süreci var, AK Parti yoksa kim yapacak? CHP, MHP yapamıyor, HDP yapamıyor.

- Çözüm Süreci'nin ruhuna, muhtevasına ne kadar sadıksak, ne kadar arkasındaysak, güvenlik politikalarına da o kadar ihtiyaç olduğunun farkındayız, bunun gereği de yapılacaktır.