BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,96
ALTIN 2.436,18
HABER /  DÜNYA

Yahudiler'den Filistin'e görülmemiş destek

Birleşmiş Milletler toplantısına bir grup Yahudi'nin İsrail kardışı protestosu damga vurdu.

Abone ol

Filistin Lideri Mahmud Abbas 'ın Filistin'in ''gözlemci üye'' statüsü başvurusunun oylanacağı BM Genel Kurulu'nda yapacağı konuşmanın hemen öncesinde bir grup Hasidik Yahudi , İsrail'i protesto etti, ''Özgür Filistin'' şeklinde slogan attı.

O sırada BM Genel Merkezi'ne doğru yürüyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, protestocuları tebessümle karşıladı. Filistin'in toprak hakkını her fırsat bulduklarında savunan ve İsrail'i Ortadoğu'nun huzurunu kaçırmakla suçlayan Ortodoks Yahudi grubu, BM Genel Merkezi karşısındaki Dag Hammarskjold parkında ''Biz Siyonizm 'e karşıyız, çünkü biz Yahudiyiz'', ''No more İsrail'' yazan pankartlarla seslerini BM yetkililerine duyurmaya çalıştı.

Tam o sırada BM Genel Merkezi'ne Mahmud Abbas'ın konuşmasını dinlemek üzere giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun göstericilerin önünden yürüyerek geçmesi ve bir Yahudi gencinin Davutoğlu'na broşür uzatması ilginç bir görüntü oluşturdu.

GÜZEL VE İLGİNÇ TABLO

Protestocuları tebessüm ile karşılayan Ahmet Davutoğlu, ''Ben bu grupları daha önce de görmüştüm. Teolojik olarak İsrail'in tutumuna karşı çıkıyorlar. Güzel ve ilginç bir tablo'' yorumunu yaptı.

ÖZGÜR FİLİSTİN'İ GÖRMEK İSTİYORUZ

Öte yandan, grubun lideri Rabbi Dovis Feldman Filistin'in bugünkü başvurusunu desteklemek üzere Dag Hammarskjold parkında yaptıkları gösteriyi şöyle değerlendirdi:

''Filistin'e desteğimizi göstermek için buradayız. Umarız amaçlarına ulaşırlar bugün. Başından beri İsrail'in işgalleri tamamıyla yanlıştır. Ne bugün, ne tarihte, ne 1967'de ne de 1948'de İsrail ve Siyonistlerin girişimi doğrudur.''

Amerikalı Ortodoks Yahudiler olarak İsrail Devleti'ne karşı olduklarını açıkça ortaya koyan Feldman, ''Filistin bu ulaştığı pozisyonla en azından özgürlüğe giden yolda bir ilerleme kaydetmiştir. Biz özgür Filistin'i dünya gözü ile görmek istiyoruz'' dedi.