BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,83
ALTIN 2.475,69
HABER /  EKONOMİ

Yahoo tekrar büyümeye geçti

Yahoo Inc., bir yıldan uzun bir süre sonra yeniden büyümeye geçti. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 1 büyüdü.

Abone ol

Yahoo'dan Salı günü yapılan açıklamada web trafiği için partnerlere yapılan ödemeleri düştükten sonra kazancın yılın ilk çeyreğinde yüzde 1 arttığı belirtildi. Önceki dört çeyrek dönemde ise büyüme kaydedilememişti. Trafik maliyetleri haricinde reklamlardan elde edilen kazanç ise yüzde 2 artışla 409 milyon dolara yükseldi.

Yatırımcıların iyimserliği Yahoo'nun yüzde 24 hissesine sahip olduğu Alibaba Group Holding'in bilanço rakamlarının beklenenden iyi gelmesi ile desteklenmişti. Yahoo, Eylül ayında kazancı yüzde 51 artan Alibaba'nın kazancının Aralık'ta sona eren çeyrekte yüzde 66 arttığını açıkladı.

Alibaba'nın bilanço rakamları, üçüncü çeyrekteki yavaş büyüme oranının kaygı verici bir trendin başlangıcı olabileceğinden endişe eden yatırımcıların kaygılarını yatıştırabilir. Alibaba, yılın ilerleyen dönemlerinde New York'ta halka açılmayı planladığından bilanço rakamlarının olumlu gelmesi büyük oranda bekleniyordu. Halka arzın değerinin 100 milyar dolar ya da üstünde olacağı tahmin ediliyor.

Yahoo'nun düşük oranda olsa da büyüme kaydetmesi, şirketin reklam gelirlerini yükseltme yetkinliği sorgulanan CEO Marissa Mayer için de olumlu oldu. Yaklaşık iki yıl önce göreve gelen Mayer, Flickr ve Yahoo Finance gibi popüler siteleri güncelledi.

Yine de bu adımların, bütçelerini Google'a ve Facebook'a yönlendiren reklamcıları Yahoo'ya yeni bir şans vermeye ikna edeceğini söylemek için çok erken.

Reklamcıların dijital dergilere, mobil ve videoya olan ilgilerinin giderek arttığına dikkat çeken Mayer elde edilen büyümenin yalnızca bir başlangıç olduğunu söyledi.

Mayer analistlerle yaptığı görüşmede, "2014'ün ilk çeyreğinde elde ettiğimiz ılımlı başarının doğru yolda olduğumuz bir kanıtı olduğunu düşünüyorum," diye konuştu.

eMarketer'a göre Yahoo'nun reklam dünyasında geçtiğimiz yıl yüzde 7,1 olan payının bu yıl yüzde 5,9'a gerilemesi bekleniyor. Facebook'un payının yüzde 21,9'a, Google'ın payının ise yüzde 18,1'e yükseleceği öngörülüyor.

Arama sonuçlarının gösterildiği reklamlar da Yahoo için olumlu bir alan. Şirketin arama reklamlarından elde ettiği gelir – istihsal maliyeti hariç- ilk çeyrekte yüzde 5'lik artışla 445 milyon dolara yükseldi. Böylece arama reklamları dokuz çeyrek dönemdir arka arkaya artmış oldu.

Mayer analistlerle yapılan görüşmede aralarında mobil ve videonun da bulunduğu gelişen alanlara dikkat çekti. Bu alanlar şu an için kazanç içinde düşük bir paya sahip olsa da büyüme için en büyük fırsatları sunuyor. Şirketin aylık mobil kullanıcı sayısı 430 milyon.

Videolar da kullanıcıların sayfalarda daha fazla zaman harcamasını ve daha yüksek bütçeli reklamları görmesini amaçlayan Mayer için önemli bir alan oldu. Mayer, Yahoo sitelerindeki videoların geçtiğimiz yılın son çeyreğinden bu yana yüzde 30 arttığını söyledi.

Ancak Yahoo'nun hisse fiyatlarındaki yükselişin bu çabalarla pek ilgisi yok. Yatırımcıları daha çok Alibaba'ya ilişkin beklentiler heyecanlandırıyor.

Yahoo ikinci çeyrekte toplam kazancın 1.12 milyar dolar ile 1.16 milyar dolar arasında olmasını, trafik maliyetleri hariç kazancın ise 1.06 milyar dolar ile 1.1 milyar dolar arasında olmasını bekliyor.

Yahoo ilk çeyrekte 311.6 milyon dolar kazanç açıkladı. Bir yıl önce ise bu rakam 390.3 milyon dolar idi. Toplam kazanç ise yüzde 1 azalarak 1.14 milyar dolara geriledi.

Yahoo ayrıca ilk çeyrekte ortalama 37.65 dolardan 450 milyon dolar değerinde 12 milyon hisseyi de geri aldığını açıkladı.