BIST 9.080
DOLAR 32,41
EURO 35,05
ALTIN 2.328,51
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Yabancılar çok sayılda konut satın alıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yabancılara satılan taşınmazların 2013'te artacağını söyledi

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, mütekabiliyet sonrası yabancılara 8 bini konut olmak üzere 11 bin taşınmaz satıldığını, 2013'te bu rakamın iki katını hedeflediklerini kaydetti.

Cannes'daki gayrimenkul fuarıyla ilgili yazılı açıklamada yapan Bayraktar, Türkiye'nin, gayrimenkul şirketleriyle yatırımcıyı buluşturma noktasında önemli bir misyon üstlenen fuarda ''Onur Konuğu'' olarak yer almasının büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti.

Bayraktar, açıklamada şunları kaydetti:

''Fuarda kurulan Türk çadırı ile şirketler projelerini başka ülkelere pazarlama şansı buldu. Artık Türkiye'nin dünya emlak piyasasında hatırı sayılır bir yeri oldu. Bu nedenle de yabancı yatırımcı son yıllarda Türkiye'ye yatırım yapmak için sıraya girdi. Emlak sektöründe yaşanan hareketlilik sayesinde dünyada yaşanan krizlerden Türkiye etkilenmedi. Gelişmiş ülke ekonomilerine karşın Türkiye dünyanın göze çarpan ve yükselen ekonomileri arasına girdi.

Çıkarılan mütekabiliyet yasası ile yabancılar artık Türkiye'de sadece tatil amaçlı değil, uzun süre kalmak istiyor. Yasadan sonra gerek Avrupa ülkeleri olsun gerekse Ortadoğu ülkelerinden ciddi alımlar oldu. Bu da gösteriyor ki, Türkiye artık bir cazibe merkezi oldu. Oturma süreleri ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Bu süreleri 6 ay ya da bir yıla çıkarmak için uğraşıyoruz. Çünkü bizim ülkemize gelenler sadece 3 ay değil daha uzun süre kalmak istiyor. Yasa çıktığı günden bu yana toplam 11 bin 18 taşınmaz satıldı bunlardan 8 bin 534'ü konut. Oturma sürelerinde yapılan düzenleme ile 2013'te bu oranları 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. ''

Türkiye'nin en az dört kentinin uluslararası yaşanabilirlik sıralamasına girmesini sağlamak istediklerini de belirten Bayraktar, ''Yerel iradelerle işbirliği içinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Çanakkale'ye stratejik gelişme planı hazırlayarak, bu kentlerin finans, savunma sanayi, sağlık ve turizm merkezlerine dönüşmesini sağlayacağız'' ifadesini kullandı.

Kentsel dönüşüm seferberliğinin ekonomiye de katkı sağlayacağını belirten Bayraktar, 6,5 milyon konutun yenilenmesiyle başta inşaat sektörü olmak üzere yapı malzemeleri, elektrik ve elektronik ürün ve mobilya sektörü olmak üzere bir çok sektörde canlılık yaşanacağını kaydetti.