25 Mayıs 2012
Piyasalar
  • IMKB54.810
  • Euro2,3065
  • Dolar1,8425
  • Altın619,17
  • İstanbul
    21°C

     
  • Ankara
    18°C

     
  • İzmir
    20°C

     

EKONOMİ

25 Temmuz 2010 Pazar 15:450 Yorum1035 okunma

Yabancı yatırımcıların İstanbul'a ilgisi


REKLAM
REKLAM

İstanbul Ticaret Odası (İTO), bu yılın ilk 6 ayında, İstanbul’da yeni kurulan yabancı sermayeli firmaların profilini çıkardı.
        
İTO’nun yeni kayıt ve iptal edilen firma kuruluşlarını esas alarak hazırladığı, “
2010 Yılı Ocak-Haziran Döneminde Yeni Kayıt ve Kapanış Yaptıran Firmalarda Yabancı Yatırımcı ve Sermaye Durumu” raporu açıklandı.
        
Buna göre, bu yılın ilk yarısında, İstanbul’da, yabancı yatırımcının taahhüt ettiği sermaye değeri yüzde 27,16, yabancı yatırımcı sayısı ise yüzde 6,53 arttı.
        
Ocak-Haziran döneminde, bin 403 yabancı yatırımcı tarafından toplam 254 milyon 838 bin 627 liralık sermaye tutarında şirket kuruldu. Geçen yılın son 6 ayında yabancı yatırımcı sayısı bin 317, yabancı sermaye değeri de 200 milyon 403 bin 433 lira olmuştu.
        
Yabancı yatırımcının, yılın ilk yarısında taahhüt ettiği sermaye değeri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44,68, yabancı yatırımcı sayısı ise yüzde 15,47 arttı.
        
İTO’ya kayıt yaptıran firmalar arasında, yabancı yatırımcı sayısına bakıldığında ilk 3 sırayı İran, Almanya, Azerbaycan’ın aldığı görüldü. Toplam yabancı sermaye değeri itibariyle ise Birleşik Krallık (İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda), Azerbaycan ve Çek Cumhuriyeti ilk sıralarda yer aldı.
        
Yabancı yatırımcı sayısı ve yabancı sermaye değerinde, elektrik, elektronik ve bilişim en cazip sektör oldu.
        
Yabancı sermaye değerinde elektrik, elektronik ve bilişim sektörünü, banka ve sigorta sektörü izlerken, otomotiv ve yan sanayi sektörü üçüncü, inşaat sektörü ise dördüncü sırada yer aldı.

“YATIRIMLAR BİR ÜLKENİN EKONOMİK DİNAMOSUDUR”

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, konuya ilişkin değerlendirmesinde,
 Türkiye’nin global krizden Euro Bölgesi’ne göre daha hızlı çıkmasının yatırımlarda etkili olduğunu ifade etti.
        
Özellikle kamu borçlarının sürdürülebilirliğine dair kaygıların giderilmesi ve kamu harcamalarının kısılmasına yönelik alınan önlem paketlerinin, Euro Bölgesi’ndeki yatırımcıları Türkiye’ye yönelttiğini belirten Yalçıntaş, avroda son dönemdeki değer kaybı eğilimi ile rekabet gücü olumlu etkilenen AB’li girişimcilerin, bu avantaja rağmen yatırım için Türkiye’yi tercih etmelerinin ise dikkat çekici olduğunu kaydetti.
        
Global krizle birlikte dünya ekonomisinin hızlı bir değişim içinde olduğunu ve ekonomideki rollerin belirgin bir biçimde değiştiğini ifade eden Yalçıntaş, yeni dünya düzeninde lokomotif ülkeler arasında olması beklenen Türkiye’de uygulanan yapısal reformlar sayesinde krizin etkilerinin sınırlı ölçüler içinde kaldığının altını çizdi.
        
Yalçıntaş, Türkiye’nin tasarruf açığı olan bir ülke olduğu gerçeğinden hareketle, dış sermaye ve dış finansman akışını sürekli kılacak politikaların uygulanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.
        
Ocak-Haziran döneminde, en fazla yabancı sermaye ile yatırımda bulunmayı taahhüt eden ülkelerin çoğunluğunu Avrupa Birliği ülkelerinden oluştuğuna dikkati çeken Yalçıntaş, şunları kaydetti:
        
“Yatırımlar bir ülkenin ekonomik dinamosudur. İstanbul’da yabancı sermayeli şirket kuruluşları ve sermaye tutarı dikkate alındığında, 2009’un ilk yarısından sonra bir yükseliş başladı. Bu yükselişin 2010’un ilk yarısında da devam ettiğini izliyoruz. Bu çıkış trendi, başarıyı pekiştirmek için reform çalışmalarına devam edilmesi gerektiğini de gösteriyor.”

 
Bu elma her derde deva!
 
Güncel25 Mayıs 20129821 Kez İzlendi!
Bonomo'nun çığlıkları evi inlettiTürkiye'yi Azerbaycan’da yapılacak olan 57’nci Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil edecek olan Can Bonomo, ikinci yarı finalde sahneye çıktı. Bonomo’nun sahneye çıktığı anda İzmir’deki baba evinde yaşanan gurur, final vizesinin alınmasıyla yerini büyük bir sevince bıraktı.
Magazin25 Mayıs 201213774 Kez İzlendi!
Hayranları ünlülere nefes aldırmıyorTV, sinema ve müzik dünyasının ünlüleri sokağa çıktıklarında bile rahatça yürüyemiyorlar. Nereye adım atsalar etrafları hayranları tarafından sarılıyor.
Güncel25 Mayıs 2012
Bombalı saldırıdan şok fotoğraflar63814 Kez İzlendi!
Dünya25 Mayıs 2012
Yaşlı kadın paraşüte asılı kaldı 6191 Kez İzlendi!
Güncel25 Mayıs 2012
Bu fotoğraflara inanamayacaksınız4358 Kez İzlendi!
Dünya25 Mayıs 201296583 Kez İzlendi!
İşte Hıristiyanlığı bitirecek İncilİran’da Devrim Muhafızları ile bağlantılı “Basij Press” sitesi, Türkiye’nin elinde bulunan “Barnabas İncili”nin Hıristiyanlık dinini çökerteceğini ileri sürdü. Hazreti İsa’nın havarilerinden Barnabas’ın yazdığı ve İslamiyet’in gelişini haber verdiği söylenen İncil’in bir versiyonunun, 12 yıl önce düzenlenen bir kaçakçılık operasyonunda Türk askerlerinin eline geçtiği ifade ediliyor.
Güncel25 Mayıs 20124366 Kez İzlendi!
Canlı bomba düzeneği böyle bulunduKadın terörist 'canlı bomba düzeneğiyle' yakalandı. Polis o görüntüleri dağıttı. İşte o görüntüler
Güncel25 Mayıs 2012
Kavgada bağırsakları döküldü10619 Kez İzlendi!
Güncel25 Mayıs 2012
Polisten anlamlı yardım1082 Kez İzlendi!
Bilim/Teknoloji25 Mayıs 2012
iPad'inizde olması gereken uygulamalar18511 Kez İzlendi!
Yaşam25 Mayıs 201212507 Kez İzlendi!
Onu evden 30 kişi çıkardıHenüz 19 yaşındaki ve 400 kilo ağırlığındaki Georgia'yı evinden 30 kişilik ekip çıkardı (Gazetevatan)
Güncel25 Mayıs 20122901 Kez İzlendi!
Ünlü yönetmenin burnu kırıldı Evinde geçirdiği kaza sonrası burnu kırılan Memduh Ün'ün sağlık durumu iyi
Yaşam25 Mayıs 2012
Bu söz Türkiye'yi salladı87531 Kez İzlendi!
Magazin25 Mayıs 2012
O karar sonrası böyle görüntülendi 18032 Kez İzlendi!
Magazin25 Mayıs 2012
Beren'den transparan şov!25000 Kez İzlendi!
Haber25 Mayıs 201211683 Kez İzlendi!
Abdullah Gül Google'ı gezdiABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, San Francisco'da dünyaca ünlü bilişim firmalarının bulunduğu Silikon Vadisi'ne gitti.
Medya25 Mayıs 201212581 Kez İzlendi!
Günün en çarpıcı gazete manşetleriGünün en önemli gelişmelerini manşetlerine taşıyan gazetelerin 1. sayfalarını sizler için derledik. İşte gazete manşetleri...
Yaşam25 Mayıs 2012
Yurdum insanından yaz manzaraları25942 Kez İzlendi!
Kültür-Sanat25 Mayıs 2012
Eurovision yarı finalinden kareler14543 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
İzmir'den inanılmaz yağış görüntüleri35112 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 201226343 Kez İzlendi!
Polise kılıçla saldırdıOrdu Belediyesi'nin, köy dolmuşlarının şehir içerisine girmesini yasaklayan kararını protesto eden kişi, gözaltına alınmak istenirken kılıçla saldırdığı polislerden birini kolundan yaraladı.
Güncel24 Mayıs 20123644 Kez İzlendi!
Kenan Evren'nin ismi kaldırıldı Kenen Evren ilköğretim okulunun adı Teyyaredüzü ilköğretim okulu oldu
Yaşam24 Mayıs 2012
Maylo çocukların yüzünü güldürdü2947 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
Gül'ün ABD temasları Twitter'da8170 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
PKK'nın finansör kaçakçıları adliyede 2385 Kez İzlendi!
Yaşam24 Mayıs 201223982 Kez İzlendi!
100 operasyonla bu hale geldiRusya'da Kristina Rei adlı bir kadın dudaklarına 100 kere operasyon yaptırarark dünyada eşi görülmemiş bir rekora imza attı.(haber365)
Magazin24 Mayıs 201234885 Kez İzlendi!
Acun Ilıcalı'nın kaşı yarıldıAcun Ilıcalı ve Alişan'ın organize ettiği ’Efsaneler Cup’’ turnuvasında talihsiz bir kaza yaşandı.
Magazin24 Mayıs 2012
Yapımcılarıyla davalık olan ünlüler16047 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
Regaip Kandili'nde böyle dua edin257227 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
Günün en çarpıcı gazete manşetleri20230 Kez İzlendi!
Daha fazla galeri ▼
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
İLGİLİ HABERLER
ŞİRKETLERBir farkınız olsunBir farkınız olsun24 Mayıs 2012 Perşembe 00:01
İnternethaber Yayın Grubu Tüm Hakları Saklıdır © 2000-2011 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Tel : +90 212 266 99 99  /  Faks : +90 212 266 98 98
Yükleniyor...