BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,76
ALTIN 2.490,39
HABER /  GÜNCEL

WSJ: 'Rusya ve İran, Esad'ı korumak için işbirliğini artırdı'

Wall Street Journal gazetesi, Suriye lideri Beşar Esad'ın Lazkiye'de gücünü pekiştirmesini isteyen iki ülkenin işbirliğini artırdıklarını yazdı. Gazeteye göre bu durum, "Esad'ı iktidardan uzaklaştırmak isteyen ABD'nin işini zorlaştırıyor."

Abone ol

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkenin kıyı kesimindeki kontrolünü pekiştirmesini isteyen Rusya ile İran'ın işbirliğini hızlandırdıklarını yazdı.

Gazete bu durumun, "Washington'un diplomatik hedefleri açısından yeni sorunları da beraberinde getirdiği" yorumunda bulundu.

Wall Street Journal'ın ilk sayfasındaki haberin başlığı "Suriye'nin müttefikleri işbirliği yapıyor."

Haberde Rus ve İranlı diplomatlar, generaller ve stratejistlerin geçen ay Moskova'da üst düzey görüşmeler yaptıkları belirtiliyor.

Görüşmelere katılan yetkililerden bazıları WSJ'ye, Esad'ın nasıl savunulacağının ve Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığının tartışıldığını açıklamış.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri dün , Moskova'nın Suriye'ye 20 jet daha gönderdiğini söylemişlerdi.

'İlk hedef, Lazkiye'nin korunması'

WSJ'nin haberinden bazı satırlar şöyle:

"Rusya ile İran'ın son aylardaki faaliyetlerinin önemli bir bölümü, Suriye'nin kıyı bölgesi Lazkiye'ye odaklandı. Lazkiye, Esad ailesinin ve mensubu oldukları Alevi cemaatinin merkez üssü. Muhalifler son dönemde kuzeye ilerleyerek Lazkiye'yi baskı altına almış ve bölgenin başkent Şam'la bağlantısını kesme tehdidinde bulunmuşlardı.

"ABD'den ve bazı Orta Doğu ülkelerinden yetkililer, İran'ın yurt dışındaki elit askeri birimi olan Kudüs Gücü'nün komutanı Korgeneral Kasım Süleymani'nin Temmuz ayında gizlice Moskova'ya gittiğini söylüyor. Süleymani, Tahran'ın Esad rejimine verdiği askeri desteği yöneten kişi. Esad rejimine istihbarat desteği de veren Süleymani, Devrim Muhafızları'nın en güçlü liderlerinden.

"İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de geçen ay Moskova'yı ziyaret etti ve tüm bu konuları Rus meslektaşı Sergey Lavrov ile görüştü."

"Amerikalı yetkililer bu işbirliğinin kapsamını ya da niyetini henüz tam anlamıyla bilemediklerini söylüyor. Üst düzey bir yetkili '(Rusya'nın Suriye'deki askeri yığınağının) İran ile koordine edildiğini düşünüyoruz." diye konuşuyor.

'Devrim Muhafızları ve Hizbullah güçleri de Lazkiye'de'

WSJ'ye göre Amerikalı yetkililer; Devrim Muhafızları'nın askeri danışmanlarının, Hizbullah güçleriyle birlikte Lazkiye civarında konuşlandığı kanısında.

Amerikan gazetesinin dikkat çektiği nokta ise Rusya ile İran arasındaki artan işbirliğinin Obama yönetiminin diplomatik hedeflerine ulaşmasını zorlaştırması.

WSJ, "Obama yönetimi, Suriye'nin diktatörünü iktidardan uzaklaştırmak istiyor" diyor.

Ancak gazeteye göre Moskova ile Tahran'ın Suriye'ye desteği artırması, daha önce Esad'ın geçiş dönemi öncesinde istifa etmesini isteyen ABD'yi de bu talebini yumuşatmaya itti.

Gazete bu noktada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin hafta sonu Esad'ın Suriye'de yeni bir hükümet kurulana dek görevde kalabileceğini söylediğini hatırlatmış.

WSJ'ye konuşan emekli Lübnanlı general ve askeri stratejist Elias Ferhat ise İran - Rusya işbirliği için "İlk büyük operasyonlarını yaptıklarında niyetlerinin ne olduğu anlaşılacak." diyor.

Emekli generale göre Ruslar, İranlılar ve Hizbullah; Lazkiye'deki havaalanı yakınlarında ortak bir komuta merkezi kuruyor bile olabilir.