BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,80
ALTIN 2.476,25
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Wikileaks'te ilginç MHP kriptoları

MHP'yi yakın plana alan ABD'li diplomatlar 2002-2004 dönemlerine ait ilginç tespitlerde bulunuyor.

Abone ol

MHP'yi yakın takipte tutan ABD'li diplomatlara göre, "Parti yüzde sekizlik çekirdek oya sahip ama hiçbir yeni fikir yok ve oylarını artırmak için birtakım 'milli' konulardaki dönemsel gelişmelere bel bağlıyor.

Bahçeli'nin liderliği konusunda yürütülen tahminler Bahçeli ve parti yönetimini kızıracak türden:  "Her halükarda, biz MHP'nin halihazırdaki "kırlaşmış" haliyle Bahçeli'nin ultra-titiz liderliği altında önemli bir ulusal rol oynayabileceğini sanmıyoruz."

DERİN ŞÜPHECİLİK VE PARANOYA

Kriptolar ABD'li diplomatların MHP'nin ideolojik kimliğini nasıl tarif ettiğini de ortaya koyuyor:  "Avrupa Birliği ve Amerika konusunda derin şüphecilik, Türkiye ve Irak Kürtlerine karşı paranoya.."

Taraf gazetesi bugünkü sayısında Wikileaks belgelerinde MHP'yi mercek altına alan ABD'li diplomatların Washington'a geçtikleri raporları yayınladı. 

BOZKURT SÜRÜSÜ YALNIZ KURT LİDER BAHÇELİ'YE ÇIKIŞIYOR

28 Ocak 2003'te ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden Washington'a gönderilen telgraf, 3 Kasım 2002 seçimlerinin mağluplarından MHP'deki son durumu değerlendiriyor. Büyükelçilik Siyasi Müsteşarı John Kunstadter'in kaleme aldığı telgrafın başlığı: "Türkiye'nin Milliyetçi MHP'si: Bozkurt sürüsü Yalnız Kurt Lider Bahçeli'ye Çıkışıyor"

Telgraf metninden bir bölüm aktarıyoruz: "Her düzeydeki MHP üyeleri, partinin 3 Kasım seçimlerindeki zayıf performansından ötürü, lider Bahçeli'yi suçluyorlar. Bu arada Bahçeli de görevi bırakma sözünden geri dönüyor ve partiyi sıkıca elinde tutmak için çalışıyor ama MHP tabanından ve "bozkurtların" kadrolarından giderek artan bir baskıyla karşı karşıya"

"GELİN BAHÇELİ GİBİ"

Telgrafta MHP yetkililerinin yenilgi sonrası sersemlemiş bir halde olduğu yazıyor. Bahçeli'ye isyan bayrağı açan MHP'li belediye Başkanı Helvacı'nın Bahçeli'yi geline benzettiği konuşması dikkat çekici:

"MHP üyesi Ankara'nın dışındaki Kutludüğün'ün Belediye Başkanı Abdullah Helvacı, 17 Ocak'ta siyasi müsteşara Bahçeli'nin MHP'nin gündemini savunmak için gerekli cesaret ve güçlü kişiliğe sahip olmadığını söyledi. Helvacı, klasik kaba MHP jargonunu kullanarak, Bahçeli'nin eline bir şans geçtiğini ve hükümetteyken bu şansı heba ettiğini söyledi: "Ecevit (o zamanlar hasta olan Başbakan) altını ıslatırken, Bahçeli hala onun gelini gibi davranıyordu."

BAHÇELİ ÜLKÜCÜLERİ KEŞFETTİ

Telgraflarda seçim yenilgisi sonrası istifa edeceğini söyleyen ancak görevine devam eden Bahçeli üzerine ilginç tespitler bulunuyor:

"MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Telek, 24 Eylül'de siyasi müsteşarla yaptığı görüşmede Bahçeli'nin yeniden aday olmaya karar vermesinin bir nedeninin de 1997'de ilk kez Genel Başkan seçilmesinden bu yana bağlarını koparmaya çalıştığı MHP'nin idealistlerini (ülkücüler) bozkurtlar diye de bilinir-yeniden keşfetmesi olduğunu anlattı. Telek, Bahçeli'nin başlanğıçta partiyi ülkücülerin şiddet eğilimi konusundaki hakedilmiş ününden uzak tutmak istediğini söyledi. Bunu yapabilmek için de Bahçeli, ülkücü örgütleri kapatmaya partinin yönetim kademelerini karanlık unsurlardan temizlemeye başladı. Telek, ülkücülerin "mesaj aldıklarını" ve artık daha "ılımlı" olduklarını iddia ediyor. Sonuç olarak Bahçeli de partinin taban örgütünün bu önemli unsuruyla ilişki kurmak konusunda kendisini daha rahat hissediyor."

AKP'NİN HER HAREKETİNİ İSTİSMAR EDİYORLAR

ABD Büyükelçiliği Siyasi Müsteşarı John Kunsttadter, 21 Nisan 2004'te geçtiği telgraf muhalefet partisinin şimşeklerini üzerine çekecek gibi:

"Sağcı-milliyetçi MHP'nin liderleri 28 Mart yerel seçimleinin sonucunu bi zafer gibi göstermeye çalışıyorlar. ancak en az bir MHP yetkilisi, daha iyi sonuç almayı beklemişti. MHP'nin liderleri partiyi anaakıma taşımak isteseler de partinin temel konulardaki Kıbrıs, Irak ve AB politikaları 2002 genel seçimlerindeki yenilgiden beri değişmedi. MHP yetkilileri iktidardaki AKP'nin bu konularda yanlış adım olarak algılanabilecek her hareketini istismar ederek 28 Mart'ta kazandıklarını iddia ettikleri ivmeyi artırmayı umuyorlar."

MHP'nin politikasının istismar üzerine kurulu olduğu belirtilen metinlerde Bahçeli muhaliflerinin görüşleri de akratırılıyor:

BU PARTİDEN HİÇBİR ŞEY OLMAZ

İrtibatta olduğumuz kişiler MHP'nin 28 Mart'taki nisbi başarısının şunlara bağlı olduğunu söylüyorlar: 1) 2002'de yabancı düşmanı Genç Parti'yi destekleyen umduğunu bulamamış MHP seçmenlerinin sürüye geri dönmesi ve 2) Son birkaç haftada milliyetçiliğin alevlenmesine yol açtığını söyledikleri Kıbrıs ve Irak'taki gelişmeler. Bu son noktada MHP'nin Kıbrıs, Irak ve AB konularını, AKP'nin Türk çıkarlarını satacağı yönündeki korkuları istismar etmek için kullanmayı ümit ettiği aşikar. MHP'nin miliyetçi paranoyayı istismar ederek AKP'ye verilen desteği dinemitlemeyi ve gelecek genel seçimlerde kendisini daha iyi konumlamayı başarıp başaramayacağı halen cevapsız bir soru. Mesela Mütfüoğlu bundan şüpheli: "Devlet Bahçeli yönetiminde bu partiden hiçbir şey olmaz."

MÜFTÜOĞLU: ÇOKTAN DARBE YAPMIŞ OLURDUM

Hükümetin Kıbrıs politikasına ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün açıklamalarını yorumlayan MHP'li Rıza Müftüoğlu'nun çarpıcı bir sözü de kriptolar arasında yerini aldı:

"Bir dizi konuda iktidardaki AKP'nin politikasına ve Özkök'ün Türk hükümetine daha ılımlı bir yaklaşım göstermesine ilişkin hayalkırıklığı bildiren Müftüoğlu, "Ben Türk Genelkurmay Başkanı olsaydım çoktan darbe yapmış olurdum" dedi.