BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.430,71
HABER /  GÜNCEL

Wikileaks dünyayı fena sallıyor

Wikileaks, ABD kadar Türkiye'yi de sarsmaya devam ediyor. İşte bir detay bilgi daha.

Abone ol

İNTERNETHABER- Dünya, resmen çalkalanıyor! Diplomatik kaynaklar yayınlanan belgeleri ABD'nin diplomasideki 11 Eylül'ü olarak nitelendiriyor. ABD müttefiki ülkeler ayakta, belgelerde yer alan bazı iddialar belki de yeniden soğuk savaş döneminin yaşanmasına neden olacak.

Wikileaks henüz belgeleri tam olarak açıklamadı; ancak sızan belgelerde, Türkiye ile ilgili de çok önemli belgeler yer alıyor. Darbelerle ilgili ilk bölümün ardından şimdi de belgelerdeki diğer iddiaları yayınlıyoruz.

TÜRKİYE İSLAM DEVLETİ YOLUNDA

Belgelerdeki en ilginç ifadelerden birisi de ismi verilmeyen ABD'li diplomatlara dayandırılıyor. Bu diplomatların ifadesine göre Türkiye, İslam devleti olma yolunda ilerliyor.

Belgelerde Amerikalı, diplomatlar bir ortak olarak (AB) güvenilirliğine ilişkin şüpheleri dile getirirken Erdoğan'a yönelik olumsuz eleştirilere yer veriliyor. Yine aynı belgenin son paragrafında Türkiye'nin AB'ye üye olamayacağı iddia ediliyor.

YASAKLAR GELMEYE BAŞLADI!

Wikileaks bugün saldırıya uğradı, teknik olarak çöken site belgeleri bazı gazetelere servis etti.

Belgeleri yayınlayan BBC'de saldırı altında olduğunu duyurdu. Bu arada bazı ülkeler Wikileaks sitesine yayın yasağı almaya hazırlanıyor. İlk yasaklayan ülke ise Suudi Arabistan yasakladı.

TÜRKİYE'DEN ABD'YE ŞİKAYET

Türkiye, ABD'ye Suudilerin Irak'taki partilere parasal yardımda bulunduğunu iletti.

ABD'Lİ DİPLOMAT: DAVUTOĞLU DELİ

- ABD'li diqplomatlar Davutoğlu'na büyük hakaret! Wikileaks'ta yer alan bilgilere göre, ABD'li diplomatlar, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun son dönemdiği izlediği dış politikanın tehlikeli olduğu konusunda görüş birliğini varırken "deli" ifadesini kullandı.

- ABD, Davutoğlu'nun Neoosmancı tavrından rahatsız!

BELGELERDEKİ İSİM SİNİRLİOĞLU

Wikileaks'ta yer alan belgelerin tamamında Sinirlioğlu ismi yer alıyor. Bu isim Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve belgelerde Azerbaycan ile ilişkiler konusunda özel bir mektuptan bahsediliyor.

O belgelere göre Sinirlioğlu, Erdoğan'ın yazdığı gizli bir mektubu, Azerbaycan'a giderek Aliyev'e iletiyor.

Türkiye, ABD'ye Erdoğan'ın da katıldığı Nükleer Zirvesi'ne Ermenistan'ın davet edilip Azerbaycan'ın dışlanmasından duyduğu rahatsızlığı ayrıca dile getiriyor.

ABD, ARINÇ SUİKASTİNİN PEŞİNDE

- ABD, Ankara'da Arınç suikastiyle ilgili bilgi istedi.

AZERBAYCAN TÜRKİYE'NİN KUYUSUNU KAZIYOR

- Azerbaycan, Türkiye'nin kuyusunu kazıyor. Enerji merkezi olma yolunda son iki yılda önemli adımlar atan Türkiye, Azerbaycan tarafından güç olarak algılanmak istenmiyor. Bu nedenle belgedeki ifade, tam olarak "Azerbaycan, Türkiye'nin enerji merkezi olmasını istemiyor"

- Azerbaycan'a göre Türk dış politikası naif!

12 Kasım'da yapılan ve 40 dakika süren görüşmede Gordon, Davutoğlu'nu Ankara'nın arabuluculuk çabalarının faydalı ya da mantıklı olmadığına ve İranlılara ciddi müzakerelere başlamadan zamanla oynama şansı verdiğine ikna etmeye çalıştı.

İTALYA: TÜRKİYE İKİLİ OYNUYOR

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini'nin Roma'da ABD Savunma Bakanı Robert Gates'le yaptığı görüşmede, Türkiye'nin hem Avrupa, hem de İran'a açılımlar yapmasını ''ikili oynamak'' diye niteleyerek, ''bu durumun kendisinde hayal kırıklığı yarattığını'' söylemiş.

ABD'nin Roma Büyükelçiliği tarafından 8 Şubat 2010'da Washington'a gönderilen ''gizli'' damgalı telgrafta, ''Frattini, Türkiye tarafından hem Avrupa'ya, hem de İran'a doğru açılımlar yapma suretiyle ikili oynanmasının özellikle hayal kırıklığına neden olduğunu ifade etmiştir'' ibaresine yer verildiğini belirtti.

Telgraftaki değerlendirmeye göre Frattini, nükleer meselesinde İran'la yapılan görüşmelere, ''Suudi Arabistan, Türkiye, Brezilya, Venezüela ve Mısır'ın da dahil edilmesini önerme''sinin yanı sıra, ''Ortadoğu ülkeleri arasında İran konusunda gayri resmi bir toplantı düzenlenmesi'' teklifinde de bulundu.

GİZLİ BELGELER DİPLOMASİNİN 11 EYLÜL'Ü

Frattini, gizli belgelerin yayımlanması öncesinde Katar'ın başkenti Doha'ya giderken uçakta yaptığı değerlendirmede ise, ''WikiLeaks belgeleri, diplomasinin 11 Eylül'ü olacaktır. Güvenlik açısından 11 Eylül dünya düzeninde nasıl bir değişikliğe yol açtıysa, WikiLeaks aracılığıyla yayımlanan belgeler de ülkeler arasındaki diplomatik ilişkilerde aynı çapta değişikliğe sebep olacaktır'' dedi.

Belgelerdeki Türkiye iddialarını, dakika dakika gelişmelerle aktarmaya devam edeceğiz.

İSRAİL'DEN ABD'YE İRAN BASKISI

İsrail, İran'a yönelik politikasını sertleştirmesi için ABD'ye baskı yapıyor.

- 18 Kasım 2009 tarihle gizli belge, ABD'nin İran konusunda 2010'u ''kritik bir yıl''olarak gördüğünü ortaya koydu.

- Belgelerde, İran'ın nükleer sitelerinin korunmasını güçlendirmeye devam etmesi halinde, ABD'nin müdahalesinin zorlaşacağı yorumuna yer verildi.

- ABD' yönetiminin, yeraltı sığınaklarını (bunker) delmek için gerekli silahları 2010 mayıs ayında İsrail'e teslim ettiği ortaya çıktı.

- Gizli belgeler, İsrail gizli servisi Mossad şefinin, 2007 yılında, ABD yönetimine, ''İran'da rejimi devirmek için üzerinde tartışılacak seçenekler arasında, öğrenciler, demokratlar, Kürt ve Azeriler gibi etnik grupların desteklenmesini önerdiği''

- ''İran'a saldırırsak, bu ülkenin atom bombası yapmasını sadece bir ile üç yıl arasında değişen bir süre için erteletebiliriz''

ERDOĞAN VE DOĞAN MEDYA ARASINDAKİ "ÇİRKİN KAVGA"

Wikileaks'da yer alan bir başka ilginç belge ise Başbakan Erdoğan ve Doğan Medya arasında halkın önünde yapılan çirkin bir kavga olarak nitelenen döküman.

Akp'ye yakın bir kaynak olarak nitelendirilen Deniz Feneri davasında diğer gazetelerde çıkan tüm haberlere karşı Erdoğan'ın bütün hıncını Doğan Medya'ya yöneltmiş olması ve bunun akabinde Akp'nin kapatılma davasından bu yana hiç bu denli gaddarca davranmadığı ve hatta bu durum yüzünden partinin ikinci bir kapanma davası ile karşılaşabileceği yazıyor.

İki Titan arasında yaşanan bu gerginliğin kişisel bir durum olduğu ve Akp yönetiminde son günlerde ortaya çıkan kimi yolsuzlukların üzerine giden Doğan grubunun bu hareketiyle beraber devlet ve medya ilişkileri üzerinde yeni bir döneme işaret ettiği yazıyor. Geçmişte de devlet ve medya arasında sürtüşmelerin yaşandığı ama genel olarak medyanın ömrünü tamamlamış organlar üzerine daha çok gittiği ve iktidardakinden bir parça mesafeli durmaya çalıştığı biliniyordu deniliyor ve hatta kan kokusu alan köpek balığı benzetmesi yapılıyor.

Aralarındaki husumetin başlangıç tarihi olarak da Doğan'a ait Petrol Ofisine kesilen 200 milyon dolarlık vergi kaçırma cezası gösteriliyor. Ayrıca Türk medyasını da keyfine kahya bir şekilde hükümetten istediğini alamadığı takdirde hükümetleri cezalandırabildiğini de yazıyor.

Yayınlanan belgelerdeki Erdoğan ayrıntısı için TIKLAYIN

Önemli Uyarı: Belgelerle ilgili gerçek dışı bazı iddialar, internet sitelerinde yer almaya başladı. İnternethaber olarak çevirisi yapılan ve kaynağı bu yolla doğrulanan iddiaları yayınlayacağız. Değerli okuyucularımızın bilgisine...