BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Wikileaks zanlısının divanıharp davası başladı

Amerikan hükümetinin gizli belgelerini Wikileaks internet sitesine sızdırmakla suçlanan askerin divanıharpteki davası başladı.

Abone ol

Amerikan hükümetinin gizli belgelerini Wikileaks internet sitesine sızdırmakla suçlanan askerin divanıharpteki davası başladı.

Washington yakınlarındaki Fort Meade üssünde dün yapılan ilk oturumda 24 yaşındaki Manning'e hakkındaki 22 suçlama okundu.

Manning davanın başlangıcında suçlamaları kabul ya da red eden bir açıklama yapmaktan kaçındı.

Eğer belgeleri sızdırmaktan ve "düşmana yardım etmekten" suçlu bulunursa ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilecek.

Manning 2010 yılının Mayıs ayında tutuklandığında, Irak'ta istihbarat uzmanı olarak görev yapıyordu.

Kasım 2009'dan başlayarak Irak ve Afganistan'daki komutanların raporlarını ve diplomatların yazışmalarını içeren 700 bin kadar belgeyi Wikileaks'e aktarmakla suçlandı.

Askeri belgelerde sivil ölümlerine dair bilgiler, diplomatik yazışmalarda ise Amerikalı yetkililerin Türkiye dahil pekçok ülkeye ve liderine dair açıklamaları vardı.

635 gündür tutuklu

Neredeyse iki yıldır dava günü bekleyen Manning için bu ilk konuşma fırsatıydı.

Ancak sessiz kalmayı tercih eden Manning iddialar konusunda birşey söylemediği gibi, hakim ya da askeri jüri tarafından yargılanma konusunda seçim yapmaktan kaçındı.

Avukatlar ve yargıcın sorularına kısa sorular vermekle yetindi.

Bir sonraki oturum 15 Mart'ta ve yine usule ilişkin olacak.

Savunma avukatı David Coombs yargılamanın Haziran ayında başlamasını istedi. Ancak savcılar Ağustos ayında başlamayı tercih ediyor.

Coombs, müvekkilinin 635 gündür tutuklu olduğuna dikkat çekerek, Ağustos ayında 800 günü hapiste geçirmiş olacağını söyledi.

Aralık ayında yapılan, divanıharp kararının alındığı ön duruşmada avukatları er Manning'in cinsiyet sorunları olan, sorunlu bir genç adam olduğunu savunmuştu.

İnternette "Breanna Manning" adlı bir kadın alternatif egoyla da faaliyet gösteren Manning'in Irak'a gönderilmemesi gerektiğini belirttiler.

BBC'nin Washington muhabiri, destekçilerinin er Manning'i ABD'nin savaşlarına ışık tutma uğruna büyük cezaları göze alan bir kahraman olarak gördüğünü söylüyor.

Karşıtları ise ülke güvenliğini tehlikeye atan bir vatan haini olduğunu düşünüyor.