BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.307,30
HABER /  GÜNCEL

Washington: Suriye'deki Kürtler PKK'dan farklı

Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Kobani'deki YPG güçlerini PKK'dan farklı gördüklerini ve hafta sonu havadan ilettikleri askeri yardım konusunda Türkiye'den onay istemediklerini söyledi.

Abone ol

Kobani'de Kürt kuvvetlerinin Pazartesi akşamı IŞİD militanlarının yoğun saldırısına maruz kaldığı bildiriliyor.

Suriye muhalefetini temsil eden Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD'in intihar eylemleri dahil olmak üzere Kobani'deki Kürt güçlerine karşı giriştiği son saldırıların kentin Türkiye ile arasındaki bağlantısını kopartmayı amaçladığını düşünüyor.

AFP'nin aktardığına göre Londra merkezli Gözlemevi, Iraklı Kürt peşmergelerin Türkiye üzerinden Kobani'nin savunmasına sevkedilebileceğinin açıklanmasından sonra IŞİD'in saldırılarını bu yönde yoğunlaştırmış olabileceği kanısında.

Türkiye'nin dün Kobani'nin savunması için Iraklı Kürt savaşçılara topraklarından geçiş izni verdiğini açıklaması Washington'da memnuniyetle karşılandı.

ABD yönetimi Türkiye'nin bu açıklamasından önce Kobani'deki Kürt kuvvetlerine havadan silah ve mühimmat atarak yardımda bulunmuştu.

PKK-YPG farklılığı

Suriye'deki Kürt örgütü PYD ile onun silahlı kolu YPG'yi PKK ile aynı gördüklerini söyleyen Türk yetkililer yakın zamana değin silah yardımına ve askeri desteğe karşı çıkıyor, Kobani'de birbiri ile çarpışan iki terör örgütünün söz konusu olduğunu belirtiyorlardı.

Ancak ABD Dışişleri Sözcüsü Marie Harf, Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında, Amerikan yönetiminin PYD ve PKK arasında ayrım yaptığının altını çizdi.

PKK Washington'un terör listesinde yer alan bir örgüt. Ancak Marie Harf, PYD'nin ise Amerikan yasaları uyarınca farklı konumda olduğunu vurguladı.

Amerikan dışişleri sözcüsü, Kobani'ye yaptıkları havadan yardım konusunda Türkiye hükümetinin onayını istemediklerine de işaret etti. Sözcü Harf, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Başkan Barack Obama'nın Türk liderlerle görüşmelerinde Kobani'ye ilettikleri askeri yardımı neden önemli gördüklerini anlattıklarını kaydetti.

Marie Harf, Kobani'deki Kürt kuvvetlerinin IŞİD'i geri püskürtmesine yardımcı olmak için Amerika'nın desteğinin süreceğini de belirtti.

İmralı'ya heyet

Bu arada Türkiye'de ise HDP'den bir heyet Abdullah Öcalan'la görüşmek üzere İmralı'ya hareket etti.

Yapılan basın açıklamasında, Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den oluşan heyetin İmralı Adası'na gittiği bildirildi.

AKP grup toplantısındaki konuşmasında barış sürecine değinen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kobani bahane edilerek yapılan şiddet ve vandalizmden sonra çözüm süreci ile ilgili kararlılığımızı bir kez daha teyit etmek istiyorum." diye konuştu.

Çözüm sürecinin "milli, yerli ve özgün bir proje" olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, "provokasyonlara boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Davutoğlu, iç güvenlik reformuyla şiddete dönüşen her eylemin suç sayılacağını, silahla protesto gösterisine katılanlara cezaların 2,5 yıldan 4 yıla kadar artırılacağını ve polise 24 saat gözaltı yetkisi verileceğini de belirtti.