BIST 9.125
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,57
HABER /  GÜNCEL

Washington Post muhabirine İran'da 'casusluk' suçlaması

Washington Post'un dokuz aydır tutuklu bulunan ABD vatandaşı muhabiri Jason Rezaian, 'casusluk yapmak' ve 'gizli bilgileri başkalarıyla paylaşmakla' suçlanıyor.

Abone ol

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un dokuz aydır tutuklu bulunan muhabiri Jason Rezaian, 'casusluk yapmak' dâhil dört farklı suçtan yargılanacak.

Avukatı Leila Ahsan'ın aktardığına göre, gazetenin Tahran muhabiri ABD vatandaşı Rezaian, 'düşman hükümetlerle işbirliği yapmak' ve 'propaganda yapmak' suçlamalarıyla da karşı karşıya.

Washington Post, Rezaian'a yöneltilen suçlamaları 'saçma ve alçakça' bulduklarını ifade etti.

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Martin Baron'un açıklamasında İran'ı da, Rezaian'ı gerekçe gösterilmeden dokuz ay tutulması karşısında 'savunulamaz bir sessizliğe bürünmekle' suçladı.

Gazete, muhabirlerinin ve Temmuz ayından bu yana gözaltında tutulan gazeteci eşi Yegane Salehi'nin isimlerinin temize çıkarılması için İran'a çağrıda bulundu.

Washington Post'un açıklamasında, "Dünya izliyor olacak. Bu trajik maskaralık, ancak Jason ve Yegi'nin beraat etmesi ve derhal serbest bırakılmasıyla adil olarak sonuçlanabilir" dendi.

Avukat: Gizli bilgilere erişimi olmadı

Reuters haber ajansının aktardığına göre ABD Dışişleri Bakanlığı da Rezaian'a yöneltilen suçlamalar için "açıkça saçmalık" ifadelerini kullandı.

ABD, İran'a Rezaian'ın ve diğer tutuklu ABD vatandaşlarının serbest bırakılması için çağrılarını sıklıkla tekrarlıyordu.

Rezaian'a yöneltilen suçlamalar arasında 'iç ve dış politika hakkında bilgi toplamak' ve 'bu bilgileri düşmanca amaçlar için bireylerle paylaşmak' da bulunuyor.

Rezaian'ın avukatı Ahsan, müvekkiline karşı herhangi bir delil görmediğini söyledi ve Rezaian'ın 'bir gazeteci olarak bilgiye erişim sağlamasının ve bilgiyi yayınlamasının mesleğinin doğasında olduğunu' söyledi.

Ahsan, "Fakat müvekkilimin başkalarıyla paylaşılmak üzere doğrudan veya dolaylı olarak gizli bilgilere erişimi hiçbir zaman olmamıştır" dedi.

Tahran'da Evin hapishanesinde tutulan Rezaian'ın hâkim karşısına çıkacağı tarih henüz belirlenmedi.