BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,18
ALTIN 2.244,79
HABER /  EKONOMİ

Wall Street Journal'den bomba anket!

Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı öncesinde WSJ Türkiye'de piyasalar üzerine bir anket yaptırdı. Ankete göre Abdullah Gül Başbakan olursa piyasalar rahat edecek!

Abone ol

The Wall Street Journal Türkiye'nin anketine katılan 25 piyasa oyuncusunun yüzde 40'ı piyasa performansı için en pozitif siyasi senaryo olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına geçmesini, yerine ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan olmasını görüyor.

İkinci grupta en yüksek oy ise muhalefetten bir ismin Köşk'e çıkma senaryosuna verildi. Buna göre piyasa katılımların yüzde 32'si muhalefetten bir ismin cumhurbaşkanı olması,Erdoğan'ın başbakanlık görevine devam etmesinin piyasa için en pozitif senaryo olarak yorumluyor.

Ankete katılanların yüzde 20'si mevcut durumun devamının, Cumhurbaşkanı Gül- Başbakan Erdoğan formülünün piyasalarda daha olumlu fiyatlanacağını düşünüyor. En düşük oy alan senaryo ise yüzde 8 ile "Cumhurbaşkanı Erdoğan-Üçüncü bir ismin başbakan" oldu.

MUHALEFETTEN BİR İSİM PİYASALARI KİLİTLER

Anket sonuçlarını yorumlayan Global Source Ekonomisti Atilla Yeşilada, muhalefetten bir ismin cumhurbaşkanlığına çıkmasının Ankara'yı kilitleyeceğini ve bunun piyasalar için negatif etkilere sahip olacağını belirterek şöyle konuştu: "Bu ülke siyasetin için iyi olabilir. Gergin havayı yumuşatabilir. Ama bu durumda Ankara kilitlenir, karar alınma mekanizması sekteye uğrar. Bu durumda önce piyasalar ardından ekonomi olumsuz etkilenir.".

Yeşilada, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı, Gül'ün ise başbakanlığının en olumlu senaryo olduğunu, ancak son açıklamalar ile bu olasılığın azaldığına işaret ederken, üçüncü bir ismin başbakanlığı senaryosunun öne çıkacağını söyledi. Yeşilada, "Bu durumda adı geçen isimler arasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başbakan olması piyasalarda ciddi ralli yaratır. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise açık şekilde negatif." değerlendirmesinde bulundu.

Benzer bir yorum Teneo Intelligence'dan Wolfango Piccoli'den geldi. Piccoli, Gül'ün son açıklamaları sonrasında üçüncü bir ismin başbakan olmasının ağırlık kazandığını, Babacan, Davutoğlu ve Numan Kurtulmuş isimlerinin ortaya atıldığını hatırlattı ve ekledi: "Erdoğan ve partiyi kontrol etmekte zorlanma ihtimaline rağmen Babacan ismi piyasalar için en iyimser senaryo. Numan Kurtulmuş ise kesinlikle nagatif.".

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerden AKP'nin güçlü çıkmasını piyasa pozitif fiyatlamıştı. Seçimden önce, 24 Mart'ta ralliye başlayan BIST 100 endeksi bugüne kadar yüzde 15'in üzerinden değer kazandı. Faizler yüzde 9,8 ile tek haneye indi. Dolar kuru ise 2,23 seviyelerinden 2,10 seviyelerini gördü.

ANKET SONUÇLARI

25 katılımcı ile gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan-Başbakan Gül: %40

Muhaletten bir cumhurbaşkanı-Başbakan Erdoğan: %32

Cumhurbaşkanı Gül- Başbakan Erdoğan: %20

Cumhurbaşkanı Erdoğan-Üçüncü bir isim başbakan: %8