BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

VOLKSWAGEN YENİ JETTA sürüş izlenimleri

VOLKSWAGEN YENİ JETTA sürüş izlenimleri

C segmenti Türkiye’de en çok tercih edilen otomobiller arasında. Çok geniş bir model yelpazesi olan segmentte özellikle sedanlar aile otomobili olarak daha çok tercih ediliyor, böyle olunca alternatif dolayısıyla rekabet daha sıkı. Misafirim ise bence bu kompakt sınıfın en iyilerinden biri olan Yeni Jetta.
 
Makyajlanan Jetta dış tasarımında büyük farklılıklara gitmemiş aslında en büyük değişikliği tampon ve ızgara. Ancak bu büyük bir değişiklik olmamasına rağmen otomobilin ön yüzünde göze çarpan bir yenilik sağlamış bu yenilikte biraz daha spor bir hava vermiş otomobile. Aslına bakarsanız makyajlı Jetta da arka kısım daha ilgi çekici. Değişen stop lambaları eskisinden daha ince ve daha zarif yapılmış buda otomobilin özellikle arkadan bakışınca daha şık görünmesini sağlıyor. Ama bütünüyle bakarsak Yeni Jetta daha önce de olduğu gibi kendine güvenen ve sağlam duruşu olan bir otomobil.
 

Tüm Volkswagen otomobillerde olduğu gibi içeriye ilk geçişinizde konforu hissediyor ve kaliteyi görebiliyorsunuz. İlk göze çarpan yeni nesil çok fonksiyonlu direksiyon simidi. Altı düz ve ince yapılı direksiyon simidi üzerinde otomobili kullanırken ihtiyaç duyabileceğiniz hemen her özelliğe ulaşabileceğiniz şekilde konumlandırılan tuşlar bulunuyor. Gösterge paneli de yenilenmiş, iki analog gösterge ortasında yol bilgisayarı bulunuyor, direksiyon simidi üzerinden kumanda ederek otomobille ilgili dilediğiniz bilgiye ulaşabilirsiniz. Hatta otomobille ilgili neredeyse her şey bu ekranda. Otomobilde orta konsolda multimedya ve telefon için kullanabileceğiniz digital ekran bulunuyor. Kullandığım donanım seviyesinde usb bağlantısı bulunmuyor. Aslında şu dönemde herhangi bir yeni otomobilde bu bağlantının bulunmamasını anlayabilmiş değilim. Kapı kolları torpido ve vitesin önünde eşyalarınız için boş alanlar bulunuyor. Ama ben en çok vitesin arkasında bulunan ve elimin hemen altındaki iki bardaklığın kullanışlığını sevdim. Otomobilin içinde genişlik konusunda değişik bir şey yok ama gerekte yok zaten Jetta baş ve diz mesafesi konusunda oldukça cömertti ve cömertliği aynen devam ediyor. İç kısım özellikle test otomobilimdeki gibi açık renk döşeme ile fazlasıyla ferah ve iç açıcı. 510 litrelik bagaj hacmi ve alçak yükleme eşiği ile eşya taşıma ve yükleme konusunda işinizi kolaylaştırıyor.
 

Test Otomobilim 1.4 litrelik ödüllü TSI motora sahip. 122 beygir güç üreten motor,1500 ile  4000 devir arasında sürekli  200 Nm tork üretiyor. Bunu sürüş esnasında özellikle sollama ve yokuşlarda fazlasıyla hissedebiliyorsunuz. Bu motora 7 ileri çift kavramalı DSG şanzıman eklenince sürüşün çok keyifli olduğunu belirtmem gerek. Vites değiştirme hızı çok iyi özellikle vites düşürürken rahatsızlık verici hiçbir hissiyat yok.Dilerseniz şanzımanı manuel olarak kullanabilirsiniz ancak direksiyon da kulakçık bulunmuyor yani vitesi kolu kullanarak değiştirmeniz gerekiyor. Otomobille 1500 km’ye yakın yol yaptım, bu sırada ortalama yakıt tüketimi 8 litre civarındaydı, bu performansa göre oldukça başarılı bir tüketim. Özellikle uzun yolda ses yalıtımı çok önemli benim için ve kullandığım otomobiller arasında bu konuda hatırladığım bir başarıya sahip. Güvenli ve konforlu bir seyahat için Jetta beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacak donanıma sahip.