BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,82
ALTIN 2.478,32
HABER /  GÜNCEL

Vizesiz Avrupa'da Kürt detayı asıl endişe...

Avrupa Birliği'nin Türklerin vizesiz girişine olanak tanıyacak düzenlemede en büyük endişesi Avrupa'ya Kürt akını.

Abone ol

TÜRKİYE, Fas, Pakistan, Bangladeş gibi ülkelerden gelen ekonomik göçmenleri durdurmak için vize rejimini değiştirir, Suriye, Irak ve Afganistan’lıları Yunanistan’a geçiren insan kaçakçılarını üstüne giderse, karşılığında vizelerin kaldırılmasını sağlayabilir.

Zira Türklere vizenin kalkması artık Avrupa açısından bir felaket senaryosu oluşturmuyor. Avrupalı diplomat vizelerin kalkması durumunda akın akın Türklerin geleceği kanaatinde değiller. Avrupa Komisyonu’nun resmi tahmini de bu yönde.

Ancak Radikal'den Barçın Yinanç'ın analizine göre, iki konu hassas;

Birincisi Kürt meselesi. Güneydoğu’da yaşanan gelişmeler nedeniyle çok sayıda Kürt Avrupa’ya gelmek ister mi kaygısı var. 

Şu anda dile getirilmeyen ancak bir noktada muhakkak gündeme gelecek bir başka konu ise Türk vatandaşı IŞİD sempatizanları. Türkiye’nin her iki konuda da Avrupa’lı muhataplarını ikna etmesi gerekecek.
Son olarak.

Denebilir ki; Avrupa’da görüş ayrılığı var; herkes Merkel’le mutabık değil. Merkel’in işi tabii ki zor; ancak Avrupa ülkelerinin karşısına koyacağı denklem şu olacak:

“Duvar örerek göçmenlerin gelişini önleyemeyiz; ya kontrolsüz göç karşısında debeleneceğiz, ya da göçün kontrol altına alınması karşılığında, zaten yılda 700 bin Schengen vizesi verdiğimiz Türklere vizeleri kaldıracağız. Hangisini tercih edeceğiz, dünyanın dört bir yanında gelen kontrolsüz göç hareketini mi yoksa pek çoğu zaten geri dönecek olan Türklerin kısa süreli ziyaretleri mi?”

Haziran’a kadar hatta sonrasında kıran kırana müzakereler yapılacağı kuşku götürmez. Ama her iki taraf da elini abartmadan oynarsa, vizesiz AB sanıldığı kadar uzak bir hayal olmayabilir.