BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.434,94
HABER /  GÜNCEL

Vizeler kaldırıldı Türkiye'den dev gaz anlaşması

Katar ile vizeler karşılıklı kaldırıldı. BOTAŞ ile Katar milli petrol şirketi, Tükiye'nin bu ülkeden uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzaladı.

Abone ol

Resmi ziyaret için Katar'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki vizelerin karşılıklı olarak kaldırıldığını söyledi.

İki ülke heyetleri arasında yapılan görüşmede, eğitim, çevre, bilim ve teknoloji, denizcilik, enerji sektöründe 15 ayrı anlaşmaya imza atıldı.

TÜRKİYE'DEN GAZ HAMLESİ

Bununla birlikte, BOTAŞ ile Katar milli petrol şirketi, Türkiye'nin bu ülkeden uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzaladı. LNG, sıvı olarak nakledilebilen ancak gaz formatında tüketilen bir yakıt türü olarak biliniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar ziyareti sırasında imzalanan mutabakat zaptı, daha önce dönemlik anlaşmalarla bu ülkeden yapılan LNG ithalatına uzun vadeli bir perspektif kazandıracak.

LNG NEDİR?

Doğal gazın atmosferik basınçta yaklaşık olarak -162oC’ye soğutulması ile elde edilen LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz); kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan sıvı fazda bir yakıttır. Sıvı fazda taşınır ve depolanır, gaz fazında ise tüketime sunulmaktadır. Doğal gazın sıvılaştırılması aşamasında, doğal gazın bünyesinde bulunan ağır hidrokarbonlardan arındırılması, LNG’nin doğal gaza kıyasla daha temiz ve daha yüksek enerji değerine sahip olmasını sağlamaktadır.

Taraflar bu çerçevede asıl anlaşmanın altyapısını oluşturmak için hazırlığa başladı. Katar'dan LNG ithalatının miktar ve vadesinin de yer alacağı asıl anlaşmanın en kısa sürede imzalanacağı belirtildi.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Açıklamayı bizzat Katar'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptı.

Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani ile bir araya gelen Erdoğan, görüşme sonrası kısa bir açıklama yaptı.

İki ülke arasında 15 anlaşma imzalandığını ifade eden Erdoğan, "Bundan böyle Katar ve Türkiye arasındaki vizeler kaldırıldı. Bundan böyle iki ülke vatandaşları rahatlıkla gidip gelebilecek. Bu adate son saniye adımı oldu. Talimatları ilgili birimlerimize verdik" diye konuştu.

Erdoğan, Katar'la doğalgaz alanında da işbirliği yapılacağını söyleyerek şunları kaydetti:

"Bakanlarımız yetki alanlarına giren konularda çalışmalarını sürdürecek. Daha sonra da cumhurbaşkanı devlet başkanı olarak bir araya gelmek suretiyle bu gelişmeye noktayı koyacağız. Bu tür anlaşmalar çok önemli."

15 AYRI ANLAŞMA

İki ülke heyetleri arasında yapılan görüşmede, eğitim, çevre, bilim ve teknoloji, denizcilik, enerji sektöründe 15 ayrı anlaşmaya imza atıldı. Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite toplantısında şu anlaşmalar yapıldı:

"Türkiye Kalkınma Bankası ile Katar Kalkınma Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı", Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Bucukoğlu ile Katar Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulaziz Bin Nasser Al-Khalifa tarafından imzalandı.

"Türk Eximbank ile Katar Kalkınma Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı", Eximbank A.Ş. Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ile Katar Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulaziz Bin Nasser Al-Khalifa tarafından imzalandı.

"Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile Katar Kalkınma Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı", Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. Genel Müdürü Özcan Türkakın ile Katar Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulaziz Bin Nasser Al-Khalifa tarafından imzalandı.

"Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Katar Kalkınma Bankası Arasında Mutabakat Zaptı", KOSGEB Başkanı Recep Biçer ile Katar Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulaziz Bin Nasser Al-Khalifa tarafından imzalandı.

KATAR EN BÜYÜK LNG SATICISI

Dünyanın en büyük LNG ihracatı yapan ülkesi olan Katar, geçen yıl dünyadaki toplam LNG arzının yaklaşık üçte birini tek başına karşıladı. 

Uluslararası Gaz Birliğinin (IGU) eylül ayında yayınladığı yıllık raporuna göre, 2014'te Katar, 76,8 milyon ton LNG ihracı ile dokuz yıl üst üste en fazla LNG ihracatı yapan ülke oldu. Geçen yıl küresel LNG arzı yaklaşık 241 milyon ton olmuştu. 

Katar'ın LNG ihracının yaklaşık yüzde 70'i Asya pazarını hedefliyor. Bu bölgede Katar gazını en çok ithal eden ülkeler arasında Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Çin öne çıkıyor. Katar, dünyadaki doğalgaz rezervlerinin yaklaşık yüzde 14'üne sahip bulunuyor.

"TÜBİTAK ile Katar Vakfı Arasında Bilim ve Teknoloji Alanlarında İşbirliği Protokolü", TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin ile Katar Eğitim, Bilim ve Toplumsal Kalkınma Vakfı Araştırma ve Geliştirme Başkanı Faisal M. Alsuwaidi tarafından imzalandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Basın ve Enformasyon Alanlarında İşbirliği Protokolü", Türkiye Cumhuriyeti Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok ile Katar Medya Kurumu Planlama ve Kalite Dairesi Başkanı Abdullah Mohammed Sadiq tarafından imzalandı.

"BOTAŞ ile Katar Petrol Arasında Doğalgaz Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı", BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Konuk ile Katar Petrol Başkanı Saad Sherida Al-Kaabi tarafından imzalandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Arşiv Alanında İşbirliği Protokolü", Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal ile Katar Kültür, Sanat ve Miras Bakanı Dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kuwari tarafından imzalandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Çevre Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı", Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile Katar Çevre Bakanı Ahmed Bin Amer Al Himaidi tarafından imzalandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Kamu Mali Yönetiminin Geliştirilmesi Alanında İşbirliği Hakkında Anlaşma", Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Katar Maliye Bakanı Ali Shareef Al-Emadi tarafından imzalandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması" Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Katar Eğitim ve Yüksek Eğitim Bakanı, Yüksek Eğitim Konseyi Genel Sekreteri Dr. Mohammed bin Abdul Wahid Al Hammadi tarafından imzalandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları Uluslararası Sözleşmesi Uyarınca Belgelerin Karşılıklı Tanınmasına İlişkin Mutabakat Zaptı" ile "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Deniz Taşımacılığı Anlaşması", Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Katar Ulaştırma Bakanı Jassim Bin Saif Al Sulaity tarafından imzalandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Eğitim ve Öğretim Konulu Güvenlik İşbirliği Protokolü", İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Sheikh Abdullah Bin Nasser Al Sani tarafından imzalandı.

lng