BIST 9.076
DOLAR 32,33
EURO 35,11
ALTIN 2.302,83
HABER /  GÜNCEL

Vize serbestisinde son karar ne zaman verilecek?

AB ve Türkiye, vize serbestisi şartlarından Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik konusunu sonuçlandırmak için yeni toplantı yapacak

Abone ol

Brüksel'de olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik, AB Komisyonu'nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile vize serbestisi konusunu görüştü.

Vize serbestisinde eksik kalan beş kriterden Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik hariç diğerlerinde “ciddi ilerlemeler” sağlandı. Taraflar, hem AB'nin hem de Türkiye'nin yeniden değerlendirme yaparak Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik konusunu sonuçlandırmak için yeni bir toplantı yapma konusunda mutabık kaldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, görüşmede, Türkiye'nin şu anda birçok terör örgütüyle aynı anda mücadele ettiğini belirterek, "Vize serbestisi çok önemli. Ama terörle mücadele bizim için hayati bir konu. Sırf vize serbestisi için güvenlik ve terörle mücadele gibi bir konuda taviz vermemiz mümkün değil" dedi.

Çavuşoğlu, AB'nin bu bunu anlayışla karşılaması gerektiğini söyledi.

Vize serbestisi süreci 

AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan beşinin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti.

Bu şatlar, Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Stratejisi'nin etkin şekilde uygulanması, suçluların iadesi alanında AB üyeleriyle etkin bir işbirliği, Europol ile operasyonel iş birliği anlaşması, AB standartlarıyla uyumlu kişisel verilerin korunması düzenlemesinin kabulü ve uygulanması, örgütlü suçlar ve terörle ilgili kanunların AB'ye uygun hale getirilmesi olarak sıralanmıştı.

Bu şartlar arasında yer alan terör tanımının değiştirilmesi, AB ve Türkiye arasında soruna neden olmuştu. Avrupa Parlamentosu, tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu'nun teklifini oylamama kararı almıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Türkiye'nin, terörle mücadele ettiği bir ortamda ilgili kanunu değiştirmeyeceğini ifade etmişti.

Taraflar, şart konusunda çözüm sağlayacak ortak anlayışa varmaya çalışıyor.