BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.335,50
HABER /  GÜNCEL

Vezneciler saldırısını bakın hangi örgüt üstlendi!

İSTANBUL Vezneciler'de bomba yüklü araçla gerçekleştirilen canlı bomba saldırısını terör örgütü PKK'nın uzantısı TAK üstlendi. Terör örgütü PKK da dün Mardin Midyat'taki canlı bomba saldırısını üstlenmişti.

Abone ol

İSTANBUL Vezneciler'de 7 Haziran'da düzenlenen ve 7'si polis 11 kişinin ölümüne neden olan terör saldırısını terör örgütü PKK'nın uzantısı TAK üstlendi. Peki TAK nedir? TAK'ın açılımı ne? Terör örgütü TAK'ın lideri kim? İşte Vezneciler patlaması ve terör örgütü TAK'ın eylemler, ile ilgili bilgiler...

Terör örgütü TAK'ın yaptığı açıklamada saldırısın bombalı araçla düzenlenen saldırının, canlı bomba saldırısı olduğu da belirtildi.

KADIN TERÖRİSTİN KİMLİĞİ TESPİT EDİLDİ

Vezneciler'deki saldırıyı gerçekleştiren kadın teröristin Mardin Kızıltepe nüfusuna kayıtlı olduğu belirlendi. Terör örgütü PKK’nın, kadın bombacıyı 1 aylık eğitimin ardından bombacı olmaya ikna ettiği, kadının suç kaydının bulunmadığı öğrenildi. Kadın teröristin 20 gün önce İstanbul’a geldiği ve son1 haftadır olay yerinde keşif yaptığı, istihbarat topladığı belirlendi.

ORGANİZATÖRLER YDG-H’Lİ

Kadın bombacıyla birlikte görülen erkek teröristin, PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H üyesi olduğu ve 2 yıl önce Diyarbakır’da cezaevinden çıktığı saptandı. Polis, saldırının organizasyonunda görevli 4 kişinin YDG-H üyesi olduğunu tespit etti. Otomobilin kiralanarak bombalı araç haline getirilinceye kadar tüm aşamalarını ortaya çıkartan polis, araca bomba düzeneklerinin de Bağcılar’da yerleştirilerek Mercan’da bulunan katlı otoparka götürüldüğünü belirledi.

VEZNECİLER TERÖR SALDIRISI - 7 HAZİRAN 2016

İstanbul'un Vezneciler semtindeki Şehzadebaşı Caddesi'nde dün saat 08.40 sıralarında büyük bir patlama meydana geldi.Bombalı araçla gerçekleştirildiği açıklanan saldırının hedefi, İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ne nöbet değişimi için giden Çevik Kuvvet ekibiydi.

6 polisin şehit olduğu saldırıda 5 sivil hayatını kaybetti, 9'u polis 36 kişi de yaralandı.

Saldırıda şehit olan 6 polisin isimleri şöyle: Ramazan Kırboğa, Emrah Pekdoğan, Kadir Cihan Karagözlü, Duha Beker, Gökhan Topçu ve Yaşar Özlem.

HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ

Terör örgütü PKK da Mardin Midyat'taki canlı bomba saldırısını üstlenmişti.

Saldırıda hayatını kaybeden 5 sivilden 4'ünün kimliği belirlendi.

Esra Tekin İstanbul Üniversitesi personeliydi, patlama sırasında eşi Hakan Tekin de yaşamını yitirdi. Tekin çiftinin cenazesi yakınları tarafından Adli Tıp Kurumu'ndan alındı. İstanbul Üniversitesi Esra Tekin için taziye yayınladı. Elif İnce Tutuş ise bankacıydı; işe giderken hayatını kaybetti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, olayla ilgili soruşturma çerçevesinde, 4 kişiyi gözaltına alınmıştı.

ERDOĞAN: TERÖR SALDIRISINI LANETLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, terör saldırısını lanetlediği, şehitlere Allah'tan rahmet, yaralanan polislere ve vatandaşlara da acil şifa dileğinde bulunduğu öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaralıları ziyareti sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bunun affedilir, bağışlanır yanı yoktur. Teröristlere karşı da biz mücadelemizi de sonuna kadar yılmadan, usanmadan vereceğiz" diye konuştu.

''TERÖRİST UYUR DİYE BİR ŞEY YOK''

Teröre karşı her türlü önlemin alındığını vurgulayan Erdoğan, "Teröristten her zaman her yerde bu tür şeyleri bekleyip ona göre de hazırlıklı olmak durumundayız. Yani hiçbir zaman terörist uyur diye bir şey yok. Terörün nerede, ne zaman, neyi patlatacağı da belli olmaz. Onun için de bizler de her türlü tedbiri alıyoruz, almaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

TAK NEDİR - TAK'IN AÇILIMI NE?

Kısa adı TAK olan terörist grup kendisini Kürdistan Özgürlük Şahinleri olarak tanımlıyor. TAK Kürtçe Teyrêbazê Azadiya Kurdistan'ın kısaltılmış ismi.

TAK NE ZAMAN KURULDU-TAK PKK İLİŞKİSİ?

1993 yılında kurulan TAK fiili olarak 2004 yılında terörist faaliyetlere başladı. PKK'nın sabotaj timi olarak anılan TAK, Türkiye'nin metropollerinde, turistik yerlerinde ve çeşitli stratejik bölgelerine karşı; sabotaj, bombalama veya kundaklama gibi eylemler yürüten silahlı paramiliter grup.

tak nedir açılımı ne lideri kim

TAK,  2008 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nın yabancı terör örgütleri listesinde yer alıyor. 2006 yılında Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı tarafından terör örgütleri listesine de dahil edildi. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin terörist organizasyonlar listesinde bulunuyor. 

TAK PKK SALDIRILARI LİSTE GİDEREK KABARIYOR

TAK, eylemleri son döneme kadar Türkiye'nin turistik bölgelerini hedef alıyordu. Muğla, İzmir, Antalya gibi şehirlerde eylemler yapan örgüt, bunun yanında yine turistik bölgelerdeki çok sayıda orman yangının da faili durumundaydı. 

2005 Kuşadası saldırıları: 16 Temmuz 2005'te Kuşadası'nda bir otobüsün patlatılması sonucu 3'ü Türk 2'si turist 5 kişi hayatını kaybetmış, 20 kişi yaralanmıştır.

5 Nisan 2006'da
Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul temsilciğine saldırı gerçekleştirilmiştir.

28 Ağustos 2006'da
Marmaris'te ve Antalya'da saldırılar düzenlemiş ve bu saldırılarda çok sayıda kişi yaralanmış, 3 kişi ölmüştür.

22 Haziran 2010 tarihinde gerçekleştirilen, İstanbul'un Halkalı ilçesinde askeri personel taşıyan otobüse uzaktan kumandalı bombayla gerçekleştirilen ve dört asker, bir sivilin öldürülmesiyle sonuçlanan eylemi üstlenmiştir.

tak pkk ilişkisi tak kürtçe adı ne
2010 İstanbul saldırısı: 31 Ekim 2010 tarihinde İstanbul Taksim'de 32 kişinin yaralanması olayın, olaydan 4 gün geçtikten sonra üstlenmiştir.

20 Eylül 2011 Ankara Kızılay’da 3 kişinin ölümüne 34 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırıyı 2 gün sonra üstlenmişlerdir.

23 Aralık 2015
tarihinde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na yapılan ve 1 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı 2 gün sonra üstlenmiştir.

2016 Ankara saldırısı:
17 Şubat 2016 günü Ankara Kızılay'da askeri servis aracına bombalı saldırı düzenlenmiş, saldırıda 28 kişi hayatını kaybetmiştir. TAK, Olaydan 2 gün sonra saldırıyı üstlenmiştir. Bununla birlikte olayın TAK tarafından yapılmadığına dair iddialar da mevcuttur. Buna göre TAK, YPG üzerindeki dikkatleri dağıtmak için bombacının fotoğrafını bir sivilin fotoğrafından montajladığı iddia edildi.

TAK lideri Bohoz Erdal kimdir gerçek adı ne nereli

TERÖR ÖRGÜTÜ TAK'IN LİDERİ KİM?

TAK lideri kim sorusunun yanıtı ise kesin olmamakla birlikte PKK'nın üst düzey isimlerinden Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin olarak biliniyor.

Suriye kökenli olan Bahoz Erdal, 1969 doğumlu. Bahoz Erdal, Şam'da tıp eğitimi aldı. Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından Murat Karayılan ve Cemil Bayık'la birlikte örgüt yapılanmalarının kontrolünü ele geçirdi. 2004 ve 2009 yılları arasında örgütün askeri kanadı olan Halk Savunma Güçleri'nin kumandanlığını yaptı. Kürdistan Özgürlük Şahinleri-TAK adlı grubu yönettiği düşünüldü.

Şubat 2013'te de kolon kanseri olduğu iddia edildi. Suriye'de IŞİD tarafından öldürüldüğü iddiası haber kaynaklarına yansıdı. Ancak Bahoz Erdal'ın öldürüldüğü bilgisi resmi kaynaklarca doğrulanmadı.