BIST 9.486
DOLAR 32,50
EURO 34,74
ALTIN 2.488,66
HABER /  GÜNCEL

Veto protestosunda korkulan oldu!

Bismil'deki gösterilerde açılan ateş sonucu bir kişinin ölmesi ve çok sayıda kişinin yaralanması üzerine ipler bir kez daha koptu.

Abone ol

YSK'nın 12 bağımsız adayın başvurusunu iptal etmesi üzerine başlayan kriz büyüyor. Güneydoğu karıştı! Türkiye genelinde yaşanan protesto gösterilerinde bugün kan aktı ve bir kişi hayatını kaybetti.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde izinsiz gösteri sırasında çıkan olaylarda ilk belirlemelere göre 1 kişi öldü, 2 kişi
yaralandı.

Şentepe Mahallesi'nde bağımsız milletvekili adaylıklarının YSK tarafından iptalini protesto etmek için toplanan bir grup, yasa dışı slogan atarak, yürüyüşe geçti.

Polisin uyarısına rağmen yürüyüşe devam eden gruptan bazı kişiler, güvenlik güçlerine taş ve motolofkokteyli ile saldırdı. Bunun üzerine güvenlik güçleri gruba basınçlı su ve biber gazıyla müdahale etti.

Olayda ilk bilgilere göre, İbrahim Oruç (26), Gültekin Kuşlu (26) ve Abdulkerim Gümüş (17) yaralandı. Yaralılar Bismil Devlet Hastanesinde yapılan ilk müdahalenin ardından Diyarbakır'daki hastanelere sevk edildi. Yaralılardan
İbrahim Oruç yolda hayatını kaybetti.

Yaralı Gültekin Kuşlu (26) Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde, diğer yaralı Abdulkerim Gümüş (17) ise Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı.

İŞ MAKİNESİNİ POLİSİN ÜZERİNE SÜRDÜLER

Diyarbakır'da YSK'nın veto kararını protesto etmek isteyen göstericiler polisle çatıştı. Ancak bu kez göstericiler farklı bir araçla saldırdı. BDP binası önüne getirilen belediyelere ait iş makineleri polisin üzerine sürülünce, çevik kuvvet ekipleri, araçların camlarını taş ve coplarla kırdı. Gözaltına alınan göstericiler ise 200 metre mesafedeki AK Parti binasına götürüldü.

YSK'nın aldığı kararları protesto etmek için BDP Diyarbakır İl Başkanlığı binası önünde toplanarak yürüyüşe geçen bir grup ile polis arasında çatışma çıktı. İlçe belediyelerine ait iş makineleri ile parti binası çevresinde barikat kuran BDP'lilere polis müdahale etti. Araç lastiklerini bıçakla patlatan çevik kuvvet polisi, cop ve taşlarla hem partililere saldırdı hem de araçların camlarını kırdı. Polis, gösteriler sırasında gözaltına aldığı BDP'lileri ise yakında bulunan Ak Parti il binasına götürdü.

YÜKSEKOVA DA KARIŞTI

Hakkari kent merkezinin ardından kepenklerin kapalı olduğu Yüksekova ilçesi'nde de olaylar çıktı. YSK'nın aldığı kararı protesto etmek ve basın açıklaması yapmak üzere kalabalık, Cengiz Topel Caddesi üzerinde toplandı.

Basın açıklamasını BDP üyesi Osman Dara okudu. Dara, YSK'nın kararını kınadıklarını, bunun siyasi bir soykırım olduğunu ve bu karara karşı herkesin duyarlı olması gerektiğini söyledi.Yapılan basın açıklamasını ardından yaklaşık 2 bin kişi, Demokratik Çözüm Çadırı'na doğru yürümeye başladı. Bu sırada gurubun arasında bulunan bazı kişilerin sağa, sola ve polislere taş atmaya başlaması üzerine olaylar çıktı.

Ortalık bir anda savaş alanına dönerken, polis göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı bomba ve tazyikli su kullandı.

ŞIRNAK'TA YSK'NIN VETO KARARINA 'MASKELİ' TEPKİ

Şırnak'ta, Yüksek Seçim Kurulu'nun, 12 bağımsız milletvekili adayı ilgili kararını protesto eden bir grup, adaylıkları veto edilen bağımsız milletvekili adaylarının maskelerini takarak, oturma eylemi gerçekleştirdi.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan KESK'e bağlı Eğitim Sen ve Şırnak Öğrenci Kolektifi üyeleri, 'Vicdanlara kelepçe vuramazsınız. Siyasi tutsaklara özgürlük' yazılı pankart açtı. BDP'nin desteklediği, YSK'nın veto ettiği 7 bağımsız milletvekili adayının maskelerini takan grup üyeleri, 'Teke tek deme, teke tek gel', 'Kürt'e ekmek yoksa size de oy yok' yazılı dövizler taşırken, 'Cemaat halka hesap verecek' şeklinde sloganlar attı.

Basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Şırnak Şubesi Başkanı Serhat Uğur, emniyet güçlerinin ve hükümetin el birliğiyle 'Kürt siyasetini' bitirmeye çabaladıklarını savundu.

YSK'nın kararını eleştiren Uğur, "Meclise girmesi kesin gözüyle bakılan adayların haklarının veto edilmesi, 2007'den bu yana yükselen demokrat sesin kısılmaya çalışıldığını göstermektedir. Ancak bedeli ne olursa olsun Erdoğan'ın, AKP'nin ve cemaatin bu ülkede tek başına iktidar olup insanlığa zulüm etmesine izin vermeyeceğiz. Hedefini 2023 olarak gösterip aslında kendi diktatör yasını kurmak isteyen AKP kendine demokrat olan anlayışını alacak ve başına çalacaktırö dedi.

Grup, beş dakikalık oturma eyleminin ardından olaysız şekilde dağıldı.

BDP'LİLERİN YÜRÜYÜŞÜNE POLİS İZİN VERMEDİ, OLAYLAR ÇIKTI!
DETAYLI BİLGİ DİĞER SAYFADA...
TIKLAYIN...

[PAGE]
BDP'LİLERİN YÜRÜYÜŞÜNE POLİS İZİN VERMEDİ, OLAYLAR ÇIKTI

Diyarbakır'da toplanan BDP'lilerin yürüyüşüne polis izin vermedi. Polis yürüyüşün izinsiz olduğu gerekçesiyle gruba müdahale etti. Olaylar halen devam ediyor...

GÖSTERİCİLER POLİSİ TAŞLADI, POLİS GÖZYAŞARTICI KULLANDI,GAZETECİLERE TEPKİ GÖSTERDİ

YSK'nın kararına tepki için kepenklerin kapalı olduğu Hakkari'de öğlen saatlerinde ise olaylar çıktı. Sokak ve mahalle aralarında olayların yaşandığı Hakkari'de BDP İl binası önünde bulunan 'Demokratik Çözüm Çadırı' da polis tarafından kaldırılıp, içerisinde bulunların büyük çoğunluğu gözaltına alındı. Yaşanan bu olaylar sırasında gazeteciler de zor anlar yaşarken, polisin de sert tavrıyla karşılaştı.

Hakari Baraso, İHD, KESK şube başkanlarını da aralarında bulunduğu Demokrasi Platformuna üye bir çok kişi de yaşanan bu olaylar üzerine çadır önüne gelerek, Hakkari Emniyet Müdür Yardımcısı Tahsin Demir'e polisin tavrını iltmesi üzerine karşılıklı sert konuşmalar yaşandı. Emniyet Müdürü Yardımcısı Demir, "Örgüt propogandası yapılıyor, her yer yakıp yıkılıyor. Sonra da gelip, bunları söylüyorsunuz. Elinizden geleni arkanıza koymayın" dedi. Bunu üzerine BDP il Başkanı Orhan Koparan da "Çadır çevresinde ve için de her hangi bir şey yok. Basın açıklaması da olmamasına rağmen neden polisler buraya gelip çadırı basıyor. İçerde bulunanları gözaltına alıyor. Olayların yaşandığı yerlere müdahale edin. Bu kadar kişiyi gözaltına alımaya hakkınız var mı? " diye karşılık verdi.

Bu sırada görüntü alan gazetecilere de polisin tepki gösterilmesi üzerine gerginlik yeniden arttı. Yaşanan itişmeler, Hakkari Baro Başkanı ismail Durgun'un araya girmesiyle yatıştı. Hakkari'nin çeşitli mahallelerinde ve kent merkezinde 20-30'lu guruplar ile polis arasındaki kovalamaca ise devam ediyor. Polis göstericileri dağıtmak için tazyikli su ve gözyaşartıcı bomba kullanırken, göstericiler de taş atarka karşılık veriyor. Bu arada, YSK'nın adaylığını iptalettiği M. Salih Yıldız'ın de aralırnda bulunduğu yaklaşık 200 kişi ise adliye binası önünde toplandığı gözlendi.

NUSAYBİN VE SİLOPİ'DE KEPENKLER KAPALI

Mardin'in Nusaybin ve Şırnak'ın Silopi İlçeleri'nde YSK'nın veto kararını protesto etmek amacıyla esnaf bugün kepenk açmadı. Aynı nedenle dün meydana gelen olaylarda, 1'i bebek, 1'i çocuk 4 kişi yaralanmıştı.Dün kepenklerini açmayan esnaf, bugün sabah saatlerinden itibaren de yine kepenk açmadı. Dün öğlen meydana gelen olaylar sırasında 2.5 yaşındaki Yekbun Baran, 12 yaşındaki Bilal Asman yüzüne gaz bombası isabet etmesi sonucu, 14 yaşındaki Hamdullah Eldemirci kafasına plastik mermi isabet etmesi sonucu ve BDP ilçe meclis üyesi Hasan Bozkurt ise sırtına gaz bombası isabet etmesi sonucu yaralandığı belirtildi. Yaralı Hamdullah Eldemirci, Bilal Asman ve BDP'li meclis üyesi Hasan Bozkurt tedavi edilerek taburcu edildi.Ağır yaralı 2.5 yaşındaki Yekbun Baran adlı bebek ise 112 ambulansı ile Diyarbakır'a sevkedilmek üzeryken durumunun ağırlaşması üzerine Nusaybin Devlet Hastanesi'nde ameliyata alındı. Beyir cerrahi uzmanlarının yaptığı ameliyat sonrası yoğun bakıma alınan Yekbun bebeğin durumu ile ilgili bugün sabah saatlerinde konuşan Hastane Başhekime Dr. Umut Yaka, ameliyatın başarılı geçtiğini ancak hayati tehlikenin hala devam ettiğini söyledi.Kepenklerini açmayan esnaf, dükanlarının önündeki gergin bekleyişi sürerken güvenlik güçleri de olası eylemlere müdahale etmek için önemli noktalarda sıkı önlem aldı.Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde de esnaf kepenk açmadı. Eczane ve fırın gibi acil ihtiyaç duyulun malzemeleri bulunduran işyerleri dışındaki esnaflar kepenk açmadı.

BATMAN'DA BDP'LİLERDEN BAKAN ŞİMŞEK'İ PROTESTO GİRİŞİMİ

Batman'da, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i protesto emek amacıyla AK Parti milletvekili aday tanıtımı toplantısının yapıldığı salona doğru yürüyüşe geçen, aralarında BDP milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız'ın da bulunduğu grubu polis engelledi.

Batman Belediyesinin önünde toplanan, aralarında Batman bağımsız milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız, Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, BDP İl Başkanı Şehmus Aslan'ın da bulunduğu grup, AK Parti milletvekili aday tanıtımı toplantısının yapıldığı Batman Kapalı Spor Salonu'na doğru yürüyüşe geçti.

Dörtyol kavşağında önlem alan polis, grubun geçişine izin vermedi. Burada güvenlik güçleriyle milletvekilleri Ata ve Yıldız tartıştı. Milletvekili Yıldız, Maliye Bakanı Şimşek'in hiçbir şey olmamış gibi gelip tanıtım toplantısına katılmasına tepkili olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu ülkenin gerçeklerine yabancı bir insan, bu ülkenin sorunlarına Fransız, hatta İngiliz, o İngiliz vatandaşıdır. Başbakan Fransızlara diyor 'Fransız' ama kendi bakanı kendi ülkesinin sorunlarına Fransız. Maliye Bakanı geliyor buraya biz de kendisine 'hoş geldin' demeye gidiyoruz. Ülkemizde hiçbir sorun yok, hiçbir sıkıntı yok. 'Kendi seçim propagandanızı yapabilirsiniz' mesajını iletmek için halkımızla birlikte oraya gidiyoruz. Bizim gidip Bakanı
protesto etme hakkımız yok mu? Randevu ile protesto olmaz."

Milletvekili Ata ise "Bakan da bu vesileyle burada görev yapan güvenlik güçleri gibi halk gibi bedel ödemesi gerektiğini bilecek" dedi. Güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine grup geri döndü.