BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.440,73
HABER /  SAĞLIK

Vertigo bir hastalık mı nasıl tedavi edilir?

Çağımızın hastalıklarından biri sayılan ve baş dönmesiyle kendini belli eden vertigonun aslında bir hastalık olmadığını biliyor muydunuz? Peki vertigo nedir nasıl tedavi edilir?

Abone ol

Son yıllarda adı sıkça duyulan vertigo bir çok insanın hayatını etkiliyor. Baş dönmesiyle kendini belli eden vertigonun hastalık değil, bir hastalık belirtisi olduğunu biliyor muydunuz? 

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Fahrettin Yılmaz, çağımızın hastalığı vertigoyu, “Vücudun denge sisteminden denge merkezine yanlış uyaranlar gitmesi, veya doğru uyaranların yanlış algılanmasıyla ortaya çıkan dengesizlik hali” olarak tanımlıyor.

Vertigo hastları sıklıkla kendilerinin veya çevrenin döndüğünü söylerler. Dengenin sağlanmasında bir çok organ birbirleri ile bağlantılı bir şekilde çalışırlar ( iç kulak, gözler, eklem ve kaslar, beyincik, beyin). Bu organları etkileyen hastalıkların birçoğunda vertigo ortaya çıkıyor.

              

BEYİNDEN KAYNAKLANABİLİR

Vertigoda görülen en önemli belirti ise baş dönmesi olarak biliniyor. Prof. Dr. Yılmaz hastalığın diğer belirtileriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Baş dönmesinden farklı olarak mide bulantısı, kusma, kulaklarda çınlama, işitme kaybı, göz hareketlerinde anormallik, bilincin zayıflaması ve denge kaybına bağlı yürüme zorluğu gibi belirtiler de görülebilir. Vertigo bir hastalık değil, hastalık belirtisi olduğu için hekim hastanın yaşadığı baş dönmesinin özelliğine göre tanı koyacaktır. Hekim önce kulak burun boğaz muayenesi ve nörolojik muayene yaparak hastalığın iç kulaktan mı yoksa beyinden mi kaynaklandığı konusunda  bilgi sahibi olmaya çalışır. Baş dönmesi için ne gibi tetkiklerin yapılacağı muayene sonunda elde edilen bilgilere göre yapılır.

Kulak ile ilgili sorun olduğu düşünülüyorsa iç kulak ile ilgili denge testi ve işitme testi istenebilir. Eğer nörolojik olduğu düşünülüyorsa EEG, bilgisayarlı tomografı ve MR çekilir ya da uzman kişi kalp-damar ile ilgili sorun olduğu düşünülürse Ekokardiyografi ve EKG yapılır. Eğer muayene ve tetkikler sonucunda kulakla ilgili bir hastalık olmadığı kararına varılırsa diğer branşlara gitmek gerekir.”