BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,84
ALTIN 2.418,17
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Vergi ve prim borçlarına af geliyor!

Meclis’te görüşülmekte olan ve kamuoyunda torba yasa olarak bilinen yasa tasarısı ilr verdi ve prim borçlarına af gelecek.

Abone ol

Antalya’dan okurumuz Burhanettin Emiroğlu soruyor: “Bünyamin bey, muhasebecilik yapıyorum. Torba yasada hangi düzenlemeler planlanıyor? Mükelleflerimize nasıl bilgi verelim? Her kafadan bir ses çıkıyor. Kafamız karıştı Ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?”

Sayın okurum, halen Meclis’te görüşülmekte olan ve kamuoyunda torba yasa olarak bilinen yasa tasarısı ile önemli düzenlemeler yapılmakta.

Tasarıda SGK’ya olan prim borçlarına ve vergi borçlarına dönük yeniden yapılandırma hakkı da girmiş bulunuyor.

Özellikle GSS prim borcu altında ezilen kesimlerin ve borçlarını ödemekte zorlanan işverenlerin sorunları bu yasa tasarısı ile çözülüyor.

Elbette ki, son sözü Meclis Genel Kurulu söyleyecek ve yasalaşmadan herhangi bir değişiklik olmuş sayılmaz. Ancak yine de torba yasada beklenen değişikliklerin sayın Başbakan’ın emri ile yapıldığı düşünülünce, tasarının ana hatları ile yasalaşması kuvvetli bir olasılık.

Peki, torba yasada tam olarak hangi düzenlemeler var, eğer bu hali ile yasalaşır ise hangi sonuçlar doğacak, ayrıntılı olarak açıklayalım.

 SGK Prim Borçları Yapılandırılıyor

Torba yasadaki ilk düzenleme SGK prim borçlarına dönük.

Özellikle Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemine geçişte yaşanan sorunlar birçok yoksul vatandaşa aslında olmaması gerekirken yüksek prim borçları çıkartılmasını getirmişti.

Tasarıdaki düzenleme ile prim borçlarının yüksek gecikme cezası ve gecikme zamları siliniyor; bunun yerine enflasyon oranınca güncellenerek yeniden yapılandırılması gündeme geliyor.

Borçların taksitlendirmesi 18 aya kadar % 15’e kadar faiz ile yapılabilecek.

2014 Nisan ayı ve öncesindeki SGK prim borçları kapsamda bulunuyor…

Yapılandırılabilecek prim borçları asgari işçilik incelemesi borçlarını; topluluk sigortası primi, isteğe bağlı sigorta primleri, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı gibi fer’ileri de kapsıyor.