BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.307,15
HABER /  GÜNCEL

Vergi Barışı'na 400 bin müracaat

Trafik ve diğer cezalarını yapılandırmak isteyenler Maliye'ye, Bağ-Kur ve SSK borcunu taksitlendirmek isteyenler de SGK'ya akın ediyor.

Abone ol

Vergi Barışı olarak tanımlanan uygulamaya mükellef büyük ilgi gösteriyor. İki haftalık süre içerisinde yaklaşık 400 bin vatandaş vergi borcu, trafik ve diğer para cezalarını yeniden yapılandırmak için Maliye'nin kapısını çaldı. Matrah artışı başvurusunda bulunanların sayısı da 3 bin 600'ü buldu. Vergi incelemesi devam eden on binlerce mükellefin de önümüzdeki aydan itibaren matrah artışı için Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvuracağı ifade ediliyor. Vergi borç yapılandırması kapsamında 3 milyon esnafın bulunduğunu aktaran Maliye kaynakları, 15 günde yapılan 400 binlik başvurunun kısa sürede 1 milyonun üzerine çıkacağını tahmin ediyor. 2011 ve sonraki yıllar için yapılandırmadan 10 milyar lirası matrah artışından olmak üzere yaklaşık 20 milyar liralık gelir bekleyen Maliye bürokratları, yüksek ilgi sayesinde bu rakamın da üzerine çıkılabileceğini ifade ediyor. Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışma, yaklaşık 40 milyar lira dolayında vergi alacağını kapsıyor.

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemenin borçlular için tarihî bir fırsat olduğunu aktaran Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, tüm mükellefleri Vergi Barışı'ndan yararlanmaya çağırdı. Bu kapsamda PTT aracılığı ile mükellefe toplamda 10 milyon mektup gönderilmesi planlanıyor. İlk mektupta vergi ve idari para cezası borcu olanlara borçları hatırlatılıyor. İkinci mektupta ise mükellefler kanunun matrah artırımı ve defter kayıtlarıyla ilgili hükümleri konusunda bilgilendiriliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, kanun kapsamında, trafik ve idari para cezası tutarı 120 liranın altında olanların para cezasını da sildi. Ceza tutarı 120 liranın üzerinde olan trafik ceza tutanağı sayısı ise 4 milyon. Öte yandan Gelir İdaresi, yeniden yapılandırmanın mükellefe daha iyi anlatılmasına yönelik broşürlerini de hazırladı. Broşürler önümüzdeki günlerde billboardlar başta olmak üzere çok sayıda yerde yayınlanacak.