BIST 9.663
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.496,98
HABER /  GÜNCEL

Vergi affı tasarısı tehlikede mi?

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği vergi affı yasası TBMM'de tartışmalara neden oluyor. Tartışma nedeni ise yasanın torba yasaya dahil edilmesi.

Abone ol

SGK prim cezaları, vergiler, su ve elektrik gibi bazı kamu alacaklarını kapsayan yeniden yapılandırma yasa tasarısı 216 maddelik bir torba yasaya dönüşünce TBMM'deki görüşmeler kilitlendi.

Kamuoyunda Af Tasarısı olarak bilinen vergi ve prim borçlarına yeniden yapılandırma hakkı veren tasarı, Hükümetin ilgili ilgisiz çok sayıdaki düzenlemeyi aynı yasa tasarısına yığması ve son olarak 216 maddeye çıkmasıyla patladı. Yasa tasarısına en son "keçilerin ormanlık alanda rahat otlatılmasına" ilişkin maddenin de eklenmesiyle görüşmeler tıkandı, tasarının yasalaşması riske girdi.

Vatan Gazetesi'nden Gülümhan Gülten'in haberine göre, milletvekillerinin "keçilere özgürlük" diye adlandırdığı maddenin de tasarıya eklenmesinin ardından muhalefet rest çekti. Muhalefet, "Tasarıdaki en başta getirilen af hükümlerini içeren 21 maddeyi ayırın, hemen yasalaştıralım,aksi halde 216 maddelik tasarı buradan 216 günde geçmez, yasalaşamaz" resti çekti. Başbakan'ın Ağustos'ta telaffuz ettiği ve resmi olarak 15 Kasım'da kamuoyuna açıklanan af tasarısının yasalaşmasını onbinlerce vatandaş beklerken, Hükümet şimdi ne yapacağına karar verecek. Hükümetin, 216 maddelik düzenlemede ısrar etmesi halinde af tasarısının yasalaşması ayları bulabilecek. Ancak Hükümetin böyle bir lüksü bulunmuyor. Çünkü af tasarısı gündemde olduğu için vergi mükellefleri başta olmak üzere vatandaşlar vergi ve benzer yükümlülüklerini ödemekten kaçınıyor. Bu yüzden af düzenlemesinin bir an önce çıkarılması gerekiyor. Hükümet bugüne kadar Meclis'e getirip bir türlü yasalaştıramadığı çok sayıda düzenlemeyi bu tasarıyla seçim takvimi başlamadan çıkarmak istiyor. Bu nedenle Hükümet kritik bir yol ayrımında karar vermek durumunda.

216 MADDE İSYAN ÇIKARTTIRDI

Tasarının 216 maddeye çıkartılmasının ardından vekilleri isyan ettiren düzenleme, Orman Kanunu'nda yapılacak bir değişiklik hükmünün Torba Yasa'ya eklenen bir hükümle ilgili. Bu hüküm, "Ormanlık alanlarda keçilerin otlatılabilmesine olanak sağlayan" bir düzenleme getiriyor. Bu nedenle de vekiller arasında "keçilere özgürlük" düzenlemesi olarak sözediliyor.

EMANETÇİ HANGARI BENZETMESİ

CHP grubu adına Mustafa Özyürek son durumla ilgili bilgi verirken, şunları söyledi:

"Keçilere özgürlük diye espriyle sözediyoruz ama Tarık Orman Komisyonu'ndaki bir düzenmleme de getirilip buraya konuldu. Biz diyoruz ki, vatandaşların beklediği afla ilgili 21 madde ayrılsın, biz onu hemen bugün geçirelim, Perşembe günü de Genel Kurul'dan geçirip yasalaştıralım. Bu tasarı 216 madde olarak kalırsa, hem komisyon aşamasında hem de genel kurul aşamasında, demokratik tüm direnişimizi ortaya koyarız. Herbir maddesinde tüm milletvekillerimizle görüşlerimizi ifade eder, her bir maddede önerge verir, o önergelerle ilgili konuşuruz. Bu tasarı bu haliyle buradan aylarca geçemez."

Tasarının Alt Komisyon'dan dün geldiği üst komisyondaki görüşmelerinde de vekiller son kararlarını ve alacakları tutumu açıkladılar: CHP İzmir Milletvekili Harun Öztürk de , Hükümetin, "Nasıl olsa muhalefet de vatandaşların borçlarının hafifletilmesine karşı çıkmıyor, o zaman ben de bu paketin arkasına ne takarsam geçer" anlayışı içinde. Tasarı toplam 216 maddeden oluşuyor. Kamu alacakların yapılandırılmasıyla ilgili maddeler ayrılarak ayrı bir tasarı haline getirilmesi halinde kısa sürede yasalaşabilir. Ama aksi halde düzenlemenin Türk Ticaret ve Borçlar Kanunu Tasarısı ile aynı akıbeti yaşar. MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da, "Hükümet bunun arkasına sığınarak başka değişiklikleri de geçirmek istiyor" dedi MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı da "Tasarıı torba olmaktan çıktı, emanetçi hangarına döndü" dedi.

Tasarının 216 maddeye çıkartılmasının ardından vekilleri isyan ettiren düzenleme, Orman Kanunu'nda yapılacak bir değişiklik hükmünün Torba Yasa'ya eklenen bir hükümle ilgili. Bu hüküm, "Ormanlık alanlarda keçilerin otlatılabilmesine olanak sağlayan" bir düzenleme getiriyor. Bu nedenle de vekiller arasında "keçilere özgürlük" düzenlemesi olarak sözediliyor.

BAKAN DİNÇER GERİ ADIM ATMADI...

Muhalefetin tepkisine karşılık Hükümet, Torba Kanun Tasarısı'nda geri adım atmıyor. Torba yasanın tamamının görüşülmesini savunan Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, muhalefeti eleştirdi. Dinçer, "Bu kanunun çıkmaması binlerce işçinin maaşını alamayacağı, onbinlerce usta öğretici kadının emekli olamayacağı anlamına geliyor.

Binlerce şoförün, özürlünün sorununu görmezden gelme anlamına geliyor. Niyetimiz kimseyi tehdit etmek değil. Yaptığınız davranışın sonuçlarını ortaya koyuyorum. Bu yasayı 'Tehir edelim' derseniz, acil sorunları tehir edersiniz. Sizden özel istirhamım birikmiş sorunların çözümü için bize yardımcı olmanız" dedi. MHP'li Mehmet Günal, Bakan Dinçer'e "Siz bizi tehdit ediyorsunuz" diye bağırırken CHP'li Harun Öztürk de "Hadi çıkarın o zaman bu yasayı" diye bağırdı. CHP'li Bayram Meral ise toplantıya ara verilerek Bakanlar Mehmet Şimşek ve Ömer Dinçer'in Başbakan'la görüşmesini önerdi. Ancak bu öneri dikkate alınmadı ve yasanın görüşülmesine başlandı.

CHP'li Mustafa Özyürek, Bakan Dinçer'in yanına giderek "Bu yasada suçu muhalefetin üzerine atmaya kalkmayın" diye konuştu.