BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.433,17
HABER /  GÜNCEL

Venezuela: Maduro'ya özel yetkiler tanındı

Venezuela Meclisi, "ekonomik savaş" olarak nitelediği duruma karşı özel yetkiler isteyen Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'ya meclise danışmadan yasamayı yürütebilme hakkını tanıdı.

Abone ol

Venezuela Meclisi, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'ya özel yetkiler tanınmasını kabul etti.

Verilen özel yetkiler sayesinde Maduro, 12 ay boyunca meclise danışmadan yasama faaliyetlerini yürütebilecek.

Maduro tasarıyı imzaladıktan sonra fiyatları düşük tutacağına ve yolsuzlukla "sarsıcı" bir şekilde savaşacağına söz verdi.

Cumhurbaşkanı özel yetkileri ekonomik krizle başa çıkabilmek için istediğini söylüyor. Kendisini eleştirenlerse bu yetkileri muhalefete karşı kullanacağından endişeli.

%54 oranında enflasyon ve elektrik kesintileriyle boğuşan Venezuela'da gıda ve diğer temel ihtiyaçların teminatında sıkıntı yaşanıyor.

Maduro hali hazırda "ekonomik sabotaj" olarak nitelediği duruma karşı perakendecileri fiyatlarını %60 oranında düşürmeye zorlamıştı.

'Ekonomik savaş'

Hükümet ayrıca karaborsada yaygınlaşan dolarlardan dolayı döviz alım satımına karşı sıkı önlemler almıştı.

Ama hükümet, bu özel yetkiler sayesinde ülkenin büyümeye dönmesinin sağlanması için "ekonomik savaşın" arttırılabileceğini söylüyor.

Muhalefet ise Maduro'nun hali hazırda yeterince yetkiye sahip olduğunu söylüyor.

Muhalefet milletvekili Andres Velasquez, çıktığı bir televizyon kanalında "Maduro'nun neden daha fazla yetkiye ihtiyacı var? Ekonomiyi zaten idare ediyor." dedi.

Oldukça kutuplaşan petrol üreticisi ülke 8 Aralık'ta yerel seçimlere gidiyor.

Mart ayında kanserden ölen eski Cumhurbaşkanı Hugo Chavez de 14 yıllık iktidarı süresince dört kez özel yetkiler istemiş ve kullanmıştı.

Halefi Maduro aynı politikaları uygulayacağına söz verse de Chavez'e verilen seviyede desteğe sahip değil.