BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,91
ALTIN 2.441,09
HABER /  GÜNCEL

Venezuela: ABD konsolosluğunda üç görevliye sınır dışı

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, hükümet karşıtı gösterilere katılan öğrencilerle görüşmekle suçladığı üç Amerikan konsolosluk görevlisinin sınır dışı edileceğini açıkladı.

Abone ol

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, hükümet karşıtı gösterilere katılan öğrencilerle görüşmekle suçladığı üç Amerikan konsolosluk görevlisinin sınır dışı edileceğini açıkladı.

Bir televizyon konuşmasında bu gelişmeyi açıklayan ve isim vermeyen Maduro, bu kişilerin vize bölümünde çalıştığını söyledi.

"Bunlar üniversitede görev yapan bir grup Amerikalı. İki aydır özel üniversitelerde toplantılar düzenliyorlar." diye açıklama yapan Maduro, "Venezuela, kimseden emir almaz!" dedi.

Geçen hafta ülkede siyasi gerginlik artmış, gösterilerde çıkan çatışmalarda üç kişi ölmüştü.

Yarın başkent Karakas'ta yapılacak yürüyüşe önderlik edeceğini açıklayan muhalefet lideri Leopoldo Lopez için de tutuklama emri çıkarıldı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cumartesi günü yayımladığı açıklamada muhalif göstericilerin tutuklanmasını endişeyle karşıladığını açıkladı.

Muhalefete darbe suçlaması

Muhalefetin dile getirdiği şikayetler arasında yüksek enflasyon, suç oranı ve bazı tüketim maddelerinin kıtlığı bulunuyor.

Hükümet ise bu kıtlığı "sabotajcılar"a ve "yolsuzluğa bulaşmış kâr düşkünü iş adamları"na bağlıyor.

Muhalefet lideri Lopez'in en son Çarşamba günü başkent Karakas'ta, üç kişinin ateşli silahla öldürüldüğü gösterilerde görüldüğü belirtiliyor.

Muhalefet, bu kişilerin 'Colectivos' denen hükümete bağlı gruplarca öldürüldüğünü belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Maduro, olayların ardından Lopez için tutuklama emri çıkarıldığını açıkladı.

Maduro, Lopez'i, hükmete karşı darbe girişimleri çerçevesinde şiddet eylemlerini kışkırtmakla suçladı.

Başkentin doğusundaki Chacao'nun eski belediye başkanı olan 42 yaşındaki Lopez, hükümet karşıtı son protestoları örgütlemişti.

Polis dün, Lopez'in ve anne babasının evlerinde arama yapmıştı. Lopez ise birkaç saat sonra gönderdiği Twitter mesajı ve videosunda, "herhangi bir suç işlemediğini, korkusu olmadığını ve Salı günü düzenlenecek protestoya katılacağını" ifade etti.

Lopez, "barışa bağlılığı göstermek için" taraftarlarından beyaz giyinmelerini istedi.

Cumhurbaşkanı Maduro ise, devlete bağlı tesislerde çalışan petrol işçilerine, Salı günü Cumhurbaşkanlığı sarayına yürümeleri çağrısında bulundu.