BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,16

Vefatının 21. yılında Zeki Müren

Vefatının 21. yılında Zeki Müren

Bugün Türk sanat müziği'nin efsane ismi Zeki Müren'in 21. ölüm yıl dönümü. Usta sanatçı, ortaya koyduğu untulmaz eserleriyle bir döneme damgasını vurdu. Biz de sizler için 'Sanat güneşi'mizin 64 yıllık dolu dolu geçen yaşamını derledik.

Vefatının 21. yılında Zeki Müren

Bugün Türk sanat müziği'nin efsane ismi Zeki Müren'in 21. ölüm yıl dönümü. Usta sanatçı, ortaya koyduğu unutulmaz eserleriyle bir döneme damgasını vurdu. Biz de sizler için 'Sanat Güneşi'mizin 64 yıllık dolu dolu geçen yaşamını derledik.

Vefatının 21. yılında Zeki Müren

Zeki Müren, 6 Aralık 1931 tarihinde Bursa'da doğdu. Bursa'da başladığı orta öğrenimini İstanbul'da Boğaziçi Lisesi'nde tamamladı. İstanbul'da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin Yüksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen atölyesinden mezun oldu. Desen çalışmalarını öğrencilik yıllarından başlayarak pekçok kez sergiledi.

Vefatının 21. yılında Zeki Müren

Bursa'da tamburi İzzet Gerçeker'den aldığı solfej ve usül dersleriyle musiki bilgileri öğrenmeye başladı. 1949'da, Boğaziçi Lisesi'nde okurken Agopos Efendi (sinema yönetmeni ve senaryo yazan Arşavir Alyanak'ın babası) ile udi Kirkor'dan aldığı derslerle de musiki eğitimini sürdü. Daha sonra fasıl musikisini iyi bilen ve geniş bir repertuvarı olan Şerif İçli'den çeşitli eserler meşk etti; Refik Fersan'dan, Sadi Işılay'dan, Kadri Şençalar'dan yararlandı.

Vefatının 21. yılında Zeki Müren

1950'de sınavla İstanbul radyosu'na girdi. İstanbul radyosunda 1951'de, canlı olarak yayımlanan bir programda ilk radyo konserini verdi ve bu konseri çok beğenildi. Bundan sonra Türkiye radyolarında düzenli olarak okumaya başladı. Radyo programları on beş yıl sürdü, bunların çoğu canlı yayın programlarıydı. Müren, bundan sonra kendini daha çok sahne ve plak çalışmalarına verdi. Alışılmış kalıpları zorlayan elbiseleri ve sahne davranışı ile halkın ilgisini sürekli olarak üstünde tutmayı başardı.