BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Ve karşınızda İslamcı sol parti

Numan Kurtulmuş'un yeni partisi Halkın Sesi Partisi hakkında, iki gazeteciden ilginç tespitler geldi.

Abone ol

Numan Kurtulmuş'un yeni partisi Halkın Sesi Partisi (HAS) İslamcı sol parti mi? Dün kamuoyuna açıklanan partinin adı ve kurucular kurulu listesi bu soruya cevap olarak görülüyor.

Gazeteci-yazar Ahmet Hakan ve Cüneyt Özdemir, HAS Parti'yi kaleme aldı. Ahmet Hakan partinin yeni isimlerini yazarken, Özdemir partinin adına dikkat çekti.

HALKIN SESİ MAOCU ÇIKTI

Özdemir, bugünkü Radikal'deki köşesinde diye yazdı. Partinin adı olan 'Halkın Sesi'nin aslında Türk siyasetinde yeni bir isim olmadığını yazdı:

"(...)12 Eylül öncesinde Maocu fraksiyonlardan birinin kullandığı isimlerden biri. Hatta bir dönem aynı isimle bir dergi bile çıkartılmış. Sakın şimdi eski Maocular isim hakkı telifi istemeye kalkmasın! Neyse ona takılırsak Taraf ismi de bir dönem İBDA-C’ye yakın isimlerin çıkarttığı bir derginin adıydı. Geçmişe mazi diyelim… Asıl mesele Halkın Sesi Partisi gerçekten halkın sesi olabilecek mi? Bir de hangi halkın sesi olacak? Malum eğitimlisi var, çobanı var. Sahilden olanı var, karadan olanı var…"

Sosyalist lider de var
TBİP (Türkiye Birleşik İşçi Partisi) Genel Başkanlığı’ndan istifa eden sosyalist Prof. Zeki Kılıçaslan da partinin dikkat çeken kurucuları. Kurucular arasında eski Bakanlar Ahmet Cemil Tunç, Lütfü Esengün, Musa Demirci, Refaiddin Şahin, Teoman Rıza Güneri ile eski ANAP milletvekili Beyhan Aslan da bulunuyor. DP lideri Cindoruk ile ters düşerek parti yönetiminden ayrılan Prof. Dr. Çağrı Erhan, Kurtulmuş da yeni partide. Kurucular arasında Adnan Kahveci’nin kuzeni Vehbi Kahveci ile Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Vahit Bıçak da bulunuyor.  

İLGİNÇ İSİMLER

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan da partisini ismini solu çağrıştığını yazdı. diyerek kurucular kurulu listesinde yer alan isimleri ele aldı:

"(...)Mehmet Bekaroğlu harekete dahil olmuş. Bu iyiye işaret...
Şair İbrahim Tenekeci “kurucu” olmuş. Yaşasın peltek vaiz!
Hayri Kırbaşoğlu Hoca da işin içinde... Yürekli ilahiyatçımızı orada görmekten memnunuz.
Mazlumların sesi Cevat Özkaya “Ben de varım” demiş... Güzel.
Müfit Yüksel, Alper Gencer ve Necdet Kutsal gibi eli kalem tutanlar da omuz vermiş partiye... Süper."

İSLAMCI ENTELEKTÜEL

Bir dönem İslamcı sol hareketin başlamadan bittiğine işaret eden yazar, harekete katılan isimlerin neyi reddettiklerini söylüyor.

"(...)Sağcı olmayı, muhafazakâr olmayı, merkez olmayı, kapitalist olmayı, düzenin yürütücüsü olmayı, müteahhit olmayı, Karun olmayı reddeden ve daha önemlisi mesele eden ne kadar İslamcı entelektüel varsa yeni partiye dahil olmuş."