BIST 9.080
DOLAR 32,40
EURO 35,09
ALTIN 2.325,61
HABER /  POLİTİKA

Ve BDP'nin istediği oluyor

BDP'nin 'Tekke ve Zaviyeler açılsın' diyerek verdiği kanun teklifi, hükümetin, 'Alevi açılımı' ile hayata geçiriliyor.

Abone ol

BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan'ın "Tekke ve Zaviyeler açılsın" diyerek TBMM başkanlığına verdiği kanın teklifi, hükümetin, "Alevi açılımı paketi" ile hayata geçiriliyor.

Hazırlığı süren tasarı ile cemevlerine ve Alevi inancının liderleri olan dedelere statü getiriliyor. Bu durumda devrim yasaları arasında olan 88 yıllık Tekke ve Zaviyeler Kanunu da yürürlükten kaldırılacak. Bu değişiklik, Nakşibendi, Kadiri gibi tarikatları da kapsayacak.

BDP 3 AY ÖNE İSTEDİ

Mart ayında PKK lideri Abdullah Öcalan ile İmralı’da görüşen üç isim arasında yer alan BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan, tekke, türbe ve zaviyelerin yeniden açılmasını istemiş ve kanun teklifi vermişti. Tan, yasanın kaldırılması durumunda Nakşibendilik, Kadirilik, Halvetilik, Cerahilik gibi tarikatlar ile Alevi Bektaşilere ait ünvanların da yasak olmaktan çıkacağını vurgulamıştı.

Tan, kanun teklifinin gerekçesinde ‘’Ülkemizde yaşayan farklı inançların görüşlerin ve mezheplerin kendi okullarını açmalarına, müfredatlarını belirlemelerine ve dini cemaatlerin yeniden örgütlenmelerine, sosyal yaşamda yeniden yer almalarına imkan tanınmalıdır’’ dedi. Yasak olmasına rağmen halen birçok tarikat, tekke ve medresenin, faaliyetlerini sürdürdüğünü de kaydetti.

ATATÜRK VE DEVRİM KANUNU

Tekke, Zaviye ve medreselerin kapatılması konusundaki yasa, Atatürk’ün 30 Ağustos 1925 günü Kastamonu’da yaptığı ‘’Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olmaz’’ açıklamasından sonra hayata geçirilmişti.

13 Aralık 1925'te yürürlüğe giren yasa ile tarikatlarla birlikte şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik seyitlik, çelebilik, emirlik, halifelik, falcılık, büyücülük gibi, eylem, unvan ve sıfatların kullanılması ve bunlara ait özel kıyafet giyilmesi de yasaklamıştı.