BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Vatikan'ı sarsan köstebeğe ceza geldi

Vatikan'da Papa'nın yazışmalarını sızdıran yardımcıya ceza yağdı.

Abone ol
Vatikan Basın Sözcüsü Federico Lombardi, ''Köstebek'' davasına ilişkin alınan kararı değerlendirerek, Vatikan yargısının, devlet yönetiminden baskı görmeden bağımsız bir şekilde karar aldığını söyledi. 
 
Vatikan Basın Sözcüsü Federico Lombardi, Papa 16. Benedikt'e ait gizli yazışmaları sızdırmaktan suçlu bulunan eski özel yardımcısı Paolo Gabriele'nin yargılama sürecini basın mensuplarına değerlendirdi. 
 
Gabriele'ye 18 ay hapis cezasının çıktığı ''Vatileaks-Köstebek'' davasının ardından Papa'nın karara ilişkin değerlendirmesi sorulan sözcü Lombardi, Papa'nın konuyla ilgili tüm verileri inceledikten sonra samimi bir değerlendirme yapacağını ama bunun ne zaman ve nasıl olacağını şimdi söyleyemeyeceğini ifade etti. 
 
Federico Lombardi, Vatikan'ı sarsan Paolo Gabriele hakkındaki ''köstebek'' sürecinin hızlı bir biçimde sonuçlandığını belirtti. 
 
''Ben diğer yetkililere göre; Vatikan devlet mahkemelerinin, bağımsız ve eksiksiz bir şekilde bu süreci tamamladığını düşünüyorum'' diyen Lombardi, Vatikan devlet yönetiminden bu süreçte mahkemeye, herhangi bir baskı olmadığını vurguladı. 
 
Lombardi, Gabriele'ye yardım ve yataklık yapmakla suçlanan ve birlikte yargılanmaya başlanan ancak ilk duruşmada dosyası ayrılan eski bilgisayar teknisyeni Claudio Sciarpelleti ile ilgili sürecin yıl sonuna kadar sonuçlanacağı bilgisini de verdi. 
 
Bu arada, ''köstebek'' Gabriele'nin, Vatikan ceza yasası 404. madde, 1. fıkra ilk paragrafında geçen; ''kendisine olan güveni istismar ederek çalıştığı ofisten bir şeyler çalmaktan ötürü 3 sene hapis cezası alacak iken, 21 Haziran 1969'da eklenen 26. madde ilk paragrafındaki; Vatikan devlet hizmetinde çalışıp yaptığı hata sonrası kutsal Papa hazretlerine ihanet ettiğinin farkında olması'' sebebiyle cezasının yarıya indirilerek 1 yıl 6 ay olarak belirlendiği kaydedildi.  
 
Gabriele ve avukatı Cristiana Arru'nun bu kararı, 3 gün içinde temyize götürme hakkı bulunurken, Arru dava sonrasında sonucu ''iyi ve dengeli'' bulduğunu dile getirmişti.