BIST 9.139
DOLAR 32,36
EURO 35,04
ALTIN 2.324,67
HABER /  GÜNCEL

Van'da miting sonrası sokaklar karıştı

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan'ın Van mitingi sonrası olaylar çıktı, çok sayıda iş yeri zarar gördü.

Abone ol
Van Valiliği, Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinginin ardından düzenlenen izinsiz gösterilerde 20 güvenlik görevlisinin yaralandığını, 20 iş yeri ile 13'ü kamuya ait olmak üzere 15 aracın hasar gördüğünü bildirdi.
 
Valilikten yapılan açıklamada, bazı grupların dün demokratik hak kullanımını aşan, vatandaşların doğrudan kentten yararlanma hakkını kısıtlamayı hedefleyen ve iş yerlerine, müşterilerine yönelen menfur saldırılar hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
 
Açıklamada, izinsiz gösterilerde  20 iş yeri, 3 banka, 2 trafik lambası, 3 reklam panosu, 3 Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE), 1 elektrik direği, 2 vatandaş aracı, 13 polis aracı, 1 kamu binasının zarar gördüğü, göstericiler tarafından atılan taş, şişe ve benzeri cisimlerin isabet etmesi sonucu 20 güvenlik görevlisinin çeşitli yerlerinden yaralandığı bildirildi.
 
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
"Bilindiği gibi seçimler demokrasinin en önemli müessesi olup, Türkiye tarihinde ilk kez doğrudan halkımız kullanacağı oyla cumhurbaşkanımızı seçecektir. Yüksek Seçim Kurulu'nca ilan edilen seçim takvimi uyarınca, cumhurbaşkanı adaylarının seçim çalışmaları, ülke düzeyinde devam etmekte, bu çerçevede adayların ilimizi de ziyaretlerine ve seçim çalışmalarına tanıklık etmekteyiz. Nitekim Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ilimizi dün ziyaret ederek seçmenleriyle buluşmuşlardır."
 
Gerek ziyaret sırasında ve sonrasında şiddet kültürünün kimi temsilcilerinin "vandalizm" olarak tanımlanan bir yöntemle, emniyet güçlerinin yasal uyarıları ve sükunete davet eden girişimlerine rağmen, kentte uygunsuz davranışlar sergilediği kaydedilen açıklamada, bu çerçevede güvenlik güçlerine taş ve kesici cisimlerle saldırıldığı, yollara barikat kurup ateş yakma girişimlerinde bulunulduğu, şehrin ticari hayatının canlı biçimde yaşandığı ana cadde ve ara sokaklar üzerinde bulunan iş yerlerine, şehir mobilyalarına, resmi dairelere ve reklam panolarına zarar verildiği ifade edildi.
 
Açıklamada, şöyle denildi:
 
"Bilinmelidir ki, vandalizm başlı başına medeniyet düşmanlığıdır. Bin yıllardır bir merkez şehir olarak etrafına, bilimsel, kültürel ve ticari başkentlik yapan kadim kent Van için bu vandalist eylem, kötü bir hatıra olarak kalacaktır. Van'ı ve kültürünü temsil etmekten uzak, demokrasiyi anlamamakta ısrarlı ve yönlendirilmiş, sayıları 750 kişiyi aşmayan bu şahıslardan, olaylara karıştığı tespit edilen 18 yaşından büyük 9, 18 yaşından küçük 7 kişi olmak üzere toplam 16 kişi gözaltına alınmıştır. Olaylarla ilgili adli tahkikat devam etmekte olup, malları hasar gören vatandaşlarımıza ilişkin zarar tespit çalışmaları sürdürülmektedir."
 
Olaylardan maddi ve manevi zarar gören vatandaşlara "geçmiş olsun" dilekleri iletilen açıklamada, bu gibi saldırılara asla izin verilmeyeceği ve etkin bir şekilde saldırganların caydırılacağı bildirildi.