BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.492,36
HABER /  GÜNCEL

Van Sınır Ticaret Merkezi açıldı

Kapıköy-Razi Sınır Kapılarında kurulan Sınır Ticaret Merkezleri bugün düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Abone ol

Kapıköy-Razi Sınır Kapılarında kurulan Sınır Ticaret Merkezleri'nin açılış töreninde konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, ''Buradaki ticareti ne kadar güçlendirebilirsek, burada ticaret yapan insan sayısını ne kadar artırabilirsek ben inanıyorum ki illegal ticaret o kadar azalacak, sınır hattındaki vatandaşımızın yaşadığı sıkıntı o kadar azalacaktır'' dedi.

Van ile İran İslam Cumhuriyeti Hoy kenti esnaflarının bulunduğu Sınır Ticaret Merkezleri, Van'ın Saray ilçesi Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nda düzenlenen törenle açıldı.

Türkiye tarafından düzenlenen törende konuşan Vali Karaloğlu, serbest pazarın açılışının iki ülke halkı için hayırlı olmasını temenni etti.

Van ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki kara sınırının 285 kilometre olduğunu hatırlatan Karaloğlu, bu sınır hattında legal ticaret yapabilecek tek yerin Kapıköy olduğunu belirtti.

Sınır hattında yeni kapılar ve yeni pazarların oluşturulması gerektiğini kaydeden Karaloğlu, şöyle konuştu:

''Bunu mutlaka arttırmak durumundayız. Hem Başkale-Salmas, hem de Çaldıran bölgesinde yeni kapılarımız, yeni pazarlarımız olmalıdır. Ama önemli olan önce burayı işletebilmektir. Yarın biz bu kapıdan transit taşımacılık yapmaya başlayacağımız zaman -ki inşallah yakın bir zamanda- bu pazar kapanmayacaktır. Bugün açmış olduğumuz bu serbest pazarla transit taşımacılığa kapının açılmasını karıştırmamamız lazım. Tabii ki buranın transit taşımacılığa açılmış olması bu pazarı daha hareketli bir hale getirecektir. Ama hiçbir zaman bu pazarın önemini azaltmayacaktır.''

2009 Temmuz ayından itibaren Van'da bulunan esnaflara sınır ticareti belgesi vermeye başladıklarını, fakat şu ana kadar 420 esnaf ve tüccarın kendilerine başvurduğunu belirten Karaloğlu, son sınır ticareti kararnamesi ile bu hakkın, hem sanayi ve ticaret odasına kayıtlı tüccarlar, hem de Van sınırlarındaki iki yıl vergi mükellefi olan bütün esnaflara verildiğini kaydetti.

Amaçlarının pazardaki geliri ve ticareti tabana yaymak olduğunu vurgulayan Karaloğlu, ''Buradaki ticareti ne kadar güçlendirebilirsek, burada ticaret yapan insan sayısını ne kadar artırabilirsek ben inanıyorum ki illegal ticaret o kadar azalacak, sınır hattındaki vatandaşımızın yaşadığı sıkıntı o kadar azalacaktır. İki ülke halkının da daha iyi yaşama hakkı, ticaret yapma hakkı vardır. Biz kamu görevlilerine düşen onların önündeki engelleri kaldırıp onları bu tür pazarlarda buluşturup alışveriş yapmalarını sağlamak ve zengin olmalarını sağlamaktır'' dedi.

27-28 Ekimde İran'ın Urmiye kentinde yapılacak toplantıya 50 kişilik bir ekiple katılacaklarını ve toplantıda Kapıköy Sınır Kapısı'nın transit taşımacılığa açılmasıyla ilgili İran tarafından kesin tarih almak istediklerini ifade eden Karaloğlu, Türk tarafı olarak bu anlamda hukuki gerekliliklerin yerine getirildiği belirtti.

İTHALAT VE İHRACATA KONU OLAN BÜTÜN ÜRÜNLER SERBEST

Sınır Ticaret Merkezi serbest pazar açılışına katılan AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ise, Van'da esnaflık yapan iki yıllık vergi mükellefi olan her vatandaşı pazara davet etti.

1994-1995 yıllarında ticaret merkezinde kapı açık olmamasına rağmen günde 500 bin dolar ticaret hacmi oluştuğunu hatırlatan Türkmenoğlu, yılda 150 milyon dolara yakın bir ticaretin gerçekleştirildiğini söyledi.

2008 yılında Bakanlar Kurulu'ndan serbest pazar için karar çıkarıldığını ve buna rağmen açılışının ancak bugün gerçekleştirildiğini belirten Türkmenoğlu, ''İki yıl neden beklenildi. Gerek Hoy, gerekse Van sisteminde ne değişti? Hiçbir şey değişmedi, sadece gayret, ısrar ve bu konuda biraz motivasyon... Şu Sınır Ticaret Merkezi'nde hiçbir engel yok. İthalat ve ihracata konu olan bütün ürünler serbesttir. Ancak izne tabi olan bazı hassas ürünler var. Özellikle bizde çay, şeker gibi izne tabi olan birçok ürünümüzün de giriş çıkışının belli bir izni var'' dedi.

Sınır Ticaret Merkezi ile transit kara taşımacılığının birbirine karıştırılmaması gerektiğini de sözlerine ekleyen Türkmenoğlu, bundan sonraki hedeflerinin Hoy ile Van arasında karayolu taşımacılığını açmak olduğunu söyledi.

İran tarafında devam eden yol yapım çalışmasının tüm hızıyla sürdüğünü ve kısa bir süre sonra yolun tamamıyla kullanıma açılacağını belirten Hoy Valisi Gulam Hüseyin Ömeri de, serbest pazarın iki ülke halkı için hayırlı olmasını diledi.

Açılışa Vali Yardımcısı Meral Demirbaş, Saray Kaymakamı Ayşe Şeyda Çağlar, İl Emniyet Müdürü Ayhan Falakalı, iki ülkenin askeri yetkilileri, ticaret ve sanayi odaları başkanları, esnaf ve sanatkarlar odaları birliği başkanları ve esnaflar katıldı.