BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.425,79
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Van Emniyet Müdürlüğü'nde şüpheli ölüm sorusu

Sezgin Tanrıkulu, "Son 10 yılda yasa dışı yollardan olsa bile Türkiye'ye geçiş yaptıktan sonra gözaltına alınan kaç yabancı uyruklu insan şüpheli biçimde yaşamlarını kaybetmiştir?" diye sordu.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Tanrıkulu, Iğdır'dan Türkiye'ye kaçak olarak giriş yaparken yakalanan 17 yaşındaki Lütfullah Tacik adlı Afganistanlı gencin Van Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne bağlı Geri Gönderme Merkezi'nde bir polis memuru tarafından "yaşını yanlış söylediği' gerekçesiyle dövüldükten sonra geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını kaybettiği iddiasını Meclis gündemine taşırken, Bakan Ala'ya şu soruları yöneltti:

"Yetkili savcılığın olay yerindeki kamera kayıtlarına el konulması talimatının ardından yapılan incelemede sadece olay yerine bakan güvenlik kamerasının "arızalı olduğu ve görüntü kaydetmediğinin' tespit edildiği iddiası doğru mudur?
Olay yerine bakan güvenlik kamerasının cinayet görüntüleri ortaya çıkmasın diye kasıtlı olarak işlevsiz hale getirildiği iddiası doğru mudur?
Son 10 yıl içerisinde aynı Geri Gönderme Merkezi'nde kaç yabancı uyruklu insan işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır?
Son 10 yıl içerisinde aynı Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildikten sonra şüpheli şekilde yaşamını kaybeden yabancı uyruklu insanların sayısı nedir?
17 yaşındaki Lütfullah Tacik adlı Afganistanlı genci döverek öldüren polis memuru görevden alınmış mıdır?
Cinayete seyirci kalan ve delillerin yok edilmesine yardımcı olduğu iddia edilen emniyet görevlileri görevden alınmışlar mıdır?
Son 10 yılda yasa dışı yollardan olsa bile Türkiye'ye geçiş yaptıktan sonra gözaltına alınan kaç yabancı uyruklu insan şüpheli biçimde yaşamlarını kaybetmiştir? Kaç yabancı uyruklu insan gözaltındayken işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır?
Son 10 yılda insan kaçakçıları tarafından yasa dışı olarak Türkiye'ye sokulan yabancılardan güvenlik güçlerinin silahlı müdahaleleri sonucu yaşamını kaybedenlerin sayısı nedir?"