BIST 8.823
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.239,06
HABER /  GÜNCEL

Validebağ cami inşaatında arbede

Üsküdar Validebağ korusunun bitişiğine yapılmak istenen cami inşaatında polisle eylemciler arasında olaylar çıktı.

Abone ol

ÜSKÜDAR Validebağ Korusu'nun yanında bulunan araziye yapılacak cami inşaatı için gelen hafriyat kamyonunun önünü kesen eylemcilerle polis arasında arbede çıktı.

EYLEMCİLER CHP'Lİ VEKİLLERİ ALKIŞLARLA KARŞILADI

Üsküdar Validebağ Korusu'nun yanında bulunan araziye yapılmak istenen cami inşaatını bugün CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ziyaret etti. Alkışlarla karşılanan Tekin ve Tanal, inşaat alanını gezip incelemelerde bulundu. Vatandaşlarla kısa bir süre sohbet edip bilgi alan Tekin, "Burası oldu bittiye getirilemez. İnşaatın durdurulması gerekiyor. Durdurulmalıdır" dedi. Tekin ve Tanal yaklaşık bir saat süren ziyaretin ardından inşaat alanından ayrıldı. Milletvekillerinin ayrılmasının ardından eylemciler, şantiye alanından çıkan hafriyat kamyonunun önünü kesti. Tahta barikatlar kurarak kamyonu durduran eylemcilerle polis arasında tartışma yaşandı.

TEKMELER KONUŞTU

Kamyonun önüne geçen eylemcilere polis, kalkanlarıyla müdahale etti. Bu müdahale sırasında özellikle genç oldukları görülen bir grup sert tepki gösterdi. Kalkanlara direnen gençlerle polis arasında zaman zaman tekmeler konuştu. Bazı göstericiler ise polise duba fırlattı. Arbede uzun bir süre devam etti. Olaylar sırasında 1'i polis 3 kişi hafif şekilde yaralandı. Harfiyat kamyonu ise bu arbedede yavaş yavaş ilerleyerek alandan çıkarıldı.

GÜRSEL TEKİN POLİSE TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin saat 10.30 sıralarında Validebağ korusu yanındaki inşaat alanına geldi. Cep telefonundan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'i arayan Tekin bilgi aldı. Gürsel Tekin alana girerek incelemelerde bulunduğu sırada, basın mensuplarının çevik kuvvet tarafından engellenmesi tepki gösterdi. Tekin'in tepkisi üzerine basın mensuplarının girişine izin verildi.

Tekin, vatandaşlarla kısa bir süre sonra sohbet ettikten sonra açıklamalarda bulundu. Gürsel Tekin, cami inşaatıyla kamuoyunun dikkatinin başka yerlere çekilmek istendiğini savundu. Tekin, "2005'ten beri geçmiş mevzuata göre 36 cami alanının, ne yazık ki AKP iktidarı döneminde, imarda cami olmasına rağmen rezidans, muhallebici, otel ve alışveriş merkezi yapıldığını herkesin bilmesi lazım" dedi. Tekin, konuşmasına şöyle devam etti. "Diyanet İşleri Başkanlığı'na sorduk. 'Bir ibadethanenin yapılması için hangi mevzuatlar gerekiyor?' Diyanet İşleri, çok açık, net söylüyor. 98'den itibaren uygulanan mevzuat ve yasaya göre, yapılacak caminin asgari en küçüğünün 2 bin 500 metrekarenin üzerinde olması gerekiyor. Orta boy 5 bin, büyük boy 10 bin metrekare. Burada 2 bin 500 metrekare var mı? Şimdi bin 450'yi 'Ufaktır, mevzuata aykırıdır' diye cami olmaktan çıkarıp rezidans yapıyorsun, burada yurttaşların ortak alanı, yakında ibadethaneler olmasına rağmen, buraya koyuyorsunuz."
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin cami mevzusunda Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i açıklama yapmaya davet etti.