BIST 9.732
DOLAR 32,50
EURO 34,78
ALTIN 2.424,36
HABER /  GÜNCEL

Vali Güler acı konuştu

İstanbul depreme hazırlıksız. Bu itiraf kentin en yetkili ismi Vali Güler'den geldi.

Abone ol

İstanbul Valisi Muammer Güler,  ''İstanbul'un belki de önemli bir bölümünün yıkılıp yeniden yapılması  gibi bir olayla karşı karşıya olunduğunu'' bildirdi. 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Uygulamalı Sistemler Analizi  Uluslararası Enstitüsü, Kyoto Üniversitesi Afet Önleme Araştırma  Enstitüsü ve Dünya Bankası Enstitüsü desteğiyle düzenlenen  ''Uluslararası Bütünleşik Afet Riski Yönetimi'' konulu konferansta  konuşan Güler, 17 Ağustos depreminin ardından yapılan çalışmalar  hakkında bilgi verdi. 

''Deprem Master Planı''nın İstanbul için önemli yol haritası  olduğunu, kentin tümünü ele alan bir plan yaklaşımı bulunduğunu  anlatan Güler, şunları söyledi: 

''Geçmişte 1.500 kilometrekare alan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda iken, bugün 5 bin 200 kilometrekarelik  bölümü plan sınırları içine alınmıştır. Şu anda 1/100.000 ölçekli  planın çalışmaları bitmek üzeredir. Uygulanacak planlarla bütün kent  kontrol altına alınacaktır. Bundan sonraki yapılar, deprem riski  taşımayan yapıya dönüşmüş olacaktır.''

Bu rehabilitasyonun bazen büyük bir alanı, yapıların tamamını  kapsayabileceğini ifade eden Güler, ''İstanbul'un belki de önemli bir  bölümünün yıkılıp yeniden yapılması gibi bir olayla karşı karşıyayız'' dedi. 

Güler, bunun bir büyük bir kaynak gerektirdiğini, ancak en  sağlıklı çözüm olduğunu vurguladı.  Muammer Güler, vatandaşların afete hazırlanmaları amacıyla ''aile ve bireylere, engellilere, okullara, hastanelere, iş yerlerine''  yönelik el kitapları da hazırladıklarını bildirdi.