BIST 8.903
DOLAR 32,34
EURO 35,14
ALTIN 2.241,28
HABER /  GÜNCEL

Vahim iddia doğru çıktı! Bakanlıktan GDO'lu ürünlerle ilgili açıklama

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Adana'da tanınmış bir firmaya ait ekmek katkı maddesinin GDO'lu soya içerdiği iddiası üzerine harekete geçti. Vahim iddia doğru çıktı. Yapılan denetimlerde 112 üründe GDO tespit edildi.

Abone ol

Adana'da ekmeğin geç bayatlamasını sağlayan bir katkı maddesinin genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) soya içerdiğinin iddia edilmesi üzerine harekete geçen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 30 ekiple fırın, pastane ve ekmek fabrikalarını denetleyip numune almaya başladı. 

Adana'da yaşayan bir gıda mühendisi, ekmeğin hacimli görünmesini ve geç bayatlamasını sağlayan tanınmış markalı bir ekmek katkı maddesinin GDO'lu soya içerdiğini öne sürmesi üzerine bakanlık harekete geçti. Yapılan denetimlerde 112 üründe GDO tespit edildi.

112 ÜRÜNDE GDO TESPİT EDİLDİ

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapıldığını belirterek, "Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Bugün gündeme gelen haber üzerine hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alınmıştır" dedi.

ADANA'DA EKMEKLERİN YÜZDE 80'NİNDE KULLANILIYOR

Adana'da üretilen ekmeklerin neredeyse yüzde 80'inin bu maddeyi içerdiği iddia edilirken, sadece yem amaçlı Türkiye'ye sokulabilen GDO'lu soyanın insan gıdası olarak kullanılmasının yasak olduğu bildirildi.

30 DENETİM EKİBİ GÖREV YAPIYOR

İddialar üzerine kırmızı alarm durumuna geçen Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ın talimatıyla ekmek, poğaça, simit gibi mamuller üreten ve satan fırın, market, pastane gibi yerlere 30 denetim ekibiyle adeta çıkartma yaptı. İşletmelerden toplanan ekmek ve ekmek üretim katkı maddelerinden numune alınarak incelenmek üzere laboratuvarlara gönderildi.

İDDİA DOĞRU ÇIKARSA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin henüz açıklama yapmak için erken olduğunu ve numunelerin sonuçlarına 3-4 gün içerisinde ulaşabileceklerini kaydetti. Tekin, "İddia edildiği gibi bir sonuç çıkarsa bakanlığımızın mevzuatları gereği yaptırımlar uygulayıp savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" dedi

BAKAN ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmekte genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kullanıldığı iddiasına ilişkin, 'Hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alınmıştır. En kısa zamanda laboratuvar sonuçları belli olacak ve kamuoyumuzla paylaşılacaktır.' ifadesini kullandı. Çelik, bir yayın organında yer alan "ekmek üretiminde GDO'lu katkı maddesi kullanıldığına" yönelik haber üzerine yazılı açıklamada bulundu.

15 BİN DENEDTİMDE UYGUNSUZLUKLAR TESPİT EDİLDİ

Gıda arzı kadar güvenliğinin de son derece önemli olduğuna dikkati çeken Çelik, Bakanlık olarak 6 bin 600 personelle sürekli gıda denetimi yaptıklarını ifade etti. Çelik, 15 bin 600 denetimde çeşitli uygunsuzluklar tespit edildiğini belirterek, 75 milyon lira para cezası kesildiğini vurguladı.

12 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Başta Avrupa ve ABD olmak üzere pek çok ülkede GDO kullanımının belirli ölçülerde serbest olmasına karşın Türkiye'de yasaklandığına dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti: "Ülkemizde GDO kullanımı kesinlikle yasaktır. Aykırı davrananlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Bu çerçevede, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapmış bulunuyoruz. Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.

ADANA'DA 29 GDO DENETİMİ YAPILDI

Bu arada, 2016 ve 2017 yıllarında Adana’da 29 GDO denetimi yapılmıştır. Bunlardan, sadece birinde, etsiz kıyma olarak tarif edilen soya eti kıyması denetiminde GDO tespit edilmiştir ve öngörülen cezai işlemler yapılmıştır. Öte yandan haberde bahsi geçen katkı maddesi üreten firmaya şimdiye kadar 8 gıda denetimi yapılmıştır. Bu denetimlerde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Ayrıca bu firmaya, soya ham maddesi temin eden tedarikçi firmaya da GDO denetimi yapılmıştır. Bu denetim neticesinde de herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamıştır."

EKMEKLE OYNANMASINA İZİN VERMEYİZ

Gündeme gelen haber üzerine hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alındığını belirten Çelik, laboratuvar sonuçlarını en kısa sürede kamuoyuyla paylaşacaklarının altını çizdi. Çelik, "Vatandaşlarımız müsterih olsun, hiç kimsenin halkımızın en temel besin maddesi ekmek ile oynamasına izin vermeyiz." ifadesini kullandı.