BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,82
HABER /  EKONOMİ

Üzüm bağlarında erken uyanma endişesi

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ülgen: "Hava sıcaklıklarının hafta sonuna kadar normalin üzerinde seyredeceğini öğrendik, bu bizleri korkutuyor. Bağların erken uyanmasından endişe ediyoruz"

Abone ol

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, kışın yağışsız geçmesi ve hava sıcaklıkların 20 dereceye ulaşmasının üzüm bağları için tehdit oluşturduğunu bildirerek, üreticinin bağlarında sulanma yapması gerektiğini belirtti.

Ülgen, yaptığı açıklamada, yağışsız geçen kışta hava sıcaklıklarının da normal seviyesinin üzerinde seyrettiğini, bu durumun Sarıgöl'de 84 bin dekar alanda yapılan Sultaniye üzüm bağcılığını olumsuz etkileyeceğini belirtti. 

Toprağa yeterli suyun düşmediğine, hava sıcaklıklarının 20 dereceye ulaşmasıyla da erik, badem, kayısı ağaçlarının çiçeklerinin açtığına işaret eden Ülgen, şöyle konuştu:

"Hava sıcaklıklarının hafta sonuna kadar normalin üzerinde seyredeceğini öğrendik, bu bizleri korkutuyor. Bağların erken uyanmasından endişe ediyoruz. Üreticilerimizin İlçe Gıda-Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden erken uyanmaya karşı tedbirleri öğrenmeleri önemli. Üreticilerin, üzüm bağlarını en az bir kez salma suyu ile bol miktarda sulamasında yarar var. Damlama sistemi olan üzüm bağlarımızda ise iki kez sulama yapılmasını önermekteyiz. Ayrıca, bağlarda ölü kol olmaması için bordo bulamacı atılmalıdır."

SİGORTA YAPTIRILMALI

Üreticilere üzüm bağlarını sigorta yaptırmaları tavsiyesinde bulunan Ülgen, "TARSİM sigortası için son gün 28 Şubat. Bu nedenle üreticilerimiz mutlaka tarım sigortası yaptırsın. Geçen yıl mayıs ayında oluşan dolu ve don olayında 31 bin dekarlık alanımız zarar gördü. Sigorta yaptıran üreticiler haklarını aldılar" diye konuştu.