BIST 9.709
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.491,05
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzayda seks yapılır mı?

NASA'ya bağlı Uzayda İleri Malzemeler Üretim Merkezi'nin o dönemki başkanı Prof. Dr. Albert Sacco'dan uzayın tüm bilinmeyenleri ve ağzınızı açık bırakacak ilginç noktalar...

Abone ol

NASA’ya bağlı bir merkezde başkanlık yapmış olan Teksas Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi dekanı astronot, 1995'te uzaya gidip 16 gün kalan Prof. Albert Sacco, uzay ile ilgili tüm bilinmeyenleri anlattı. Sacco, çok merak edilen "Uzayda seks yapmak mümkün mü?" sorusunu yanıtladı.

Hürriyet Pazar'dan Güliz Arslan'a konuşan Sacco, uzaya çıkarken yanında bir Türk bayrağı götürme fikrini ise "Öğrencilerimizin çoğu Türkiye’dendi. Onlar istediler. Üç-dört küçük Türk bayrağı 16 gün boyunca yattığım bölümün hemen üstündeydi." diye açıkladı.

İşte o söyleşiden çarpıcı satırlar:

( "İnsanın içinden ruhani şeyler geçiyor mu o an?" sorusuna cevaben) “Muhammed’i ya da İsa’yı gördün mü?” diye sorarlar hep. Doğrusu bana kimse görünmedi. Ama şunu hissettim; yaşayan her şey arasında bir bağlantı var. Hepimiz bütünün bir parçasıyız.

ASTRONOT OLMAK NASIL BİR DUYGU YARATIYOR? ASTRONOT OLMAK İÇİN NELER YAPMAK GEREKLİ?

* Astronot olmak için düşündüğünüz gibi matematik, fizik bilgisi değil, okuduğunu anlama becerisi lazım. En basitinden orada tuvaletle ilgili bir sorun çıktığında muslukçuyu çağırma imkanınız olmadığı için bu sorunu kitapçığı okuyup çözmeniz gerekiyor.

* Uzay için verilen eğitimin bir bölümünde hayatta kalma yöntemleri öğretiliyor. Mesela; okyanusa düşersek nasıl martı yakalar ve yeriz?

* Eğitimin birinde sürekli dönen, tamamen kapalı bir şeyin içinde hiç hareket etmeden durmanız gerekiyor. Göğsünüze bir fil oturuyormuş gibi hissediyorsunuz. Bununla mücadele ederken eğitim verenlerden biri kafamı hareket ettirmemi söyledi. Dediklerini yapınca bir kahkaha patlattılar. Kulak içi sıvıları denge kurmanızı sağlar. Kafanı hareket ettirince o sıvılara hiç de iyi şeyler olmuyor. O halimin bir görüntüsünü çektiler ve beni ortalarda “Çok akıllıyım” diye gezerken görürlerse bunu yayımlamakla tehdit ettiler. Çok gerekmedikçe kafamı oynatmamam, sadece gözlerimi hareket ettirmem gerektiğini böyle öğrendim.

* Atmosferden çıkarken müthiş bir gökkuşağı görüyorsunuz. Bu sırada göğsünüzdeki filin ağırlığı giderek artıyor. Ama vardıktan yani hareket ve ses bittikten sonrası çok güzel.

* Yemekler Türk yemekleri kadar olmasa da şahaneydi. Herkese istediği gibi bir menü hazırlanmıştı. Ama uzayda tat duyunuz çok ciddi biçimde değişiyor; burada çok sevdiğin bir şey orada mideni bulandırabiliyor. Dünya’da karidesi o kadar sevmezdim. Orada hep başkalarının karidesine dadandım.

* Tuvalet bir vakum sistemiyle çalışıyor. Kullanmak biraz stres verici. Her şeyin uçtuğu bir ortamdan söz ediyoruz. Gitmesi gerekenler, gitmesi gereken yere gitmediğinde sorun olabiliyor.

"UZAYDA SEKS ZOR..."

(...) Kan akışı yerkürede olduğundan farklı. Bedenin aşağıda kalan uzuvlarına yeterli kan gitmiyor.

Uzayda uzun süre kalınması durumuna insan bedeninin uyumu konusunda çalışmalar yapılıyor. Mars’a gidip gelmek üç yıl alacak. Buna hazırlanmak gerekiyor. Astronotlar uzayda yerküreyi mutlaka görmek istiyor. Evet, Dünya oradan bakınca çok güzel ama tek sebep bu değil. Dünya’yı görünce bir bağlantı hissediyorlar. Çok uzun süre göremediklerinde oluşacak psikolojiyle nasıl başa çıkılacağının araştırılması gerekiyor.