BIST 9.715
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.429,75
HABER /  SAĞLIK

Uyku bozukluğu pek çok hastalığa gebe

Gece nefes kesilmesi ve horlama gibi şikayetlerle ortaya çıkan uyku bozukluklarının, sadece uyku kalitesini etkilemediği birçok ciddi hastalığa yol açtığı bildirildi.

Abone ol

Türk Uyku Tıbbı Derneği Seçilmiş Başkanı ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, uyku bozukluğunun kişinin sadece gece uykusunu ve uykudaki bozulmaya bağlı olarak gündüz uykusunu etkilemekle kalmadığını, aynı zamanda başka hastalıkların da ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti.


Kalp krizleri veya beyin felçlerinin daha çok sabaha karşı olmasının nedeninin uyku bozukluğu olduğunu ifade eden Aksu, şu bilgileri verdi:
''Uyku bozukluğu, sadece kaliteli uykuyu engellemekle kalmıyor. Uyku bozukluğu obstrüktif uyku apnesi sendromu (uykuda horlama ve nefes durması) ve huzursuz bacaklar sendromu adı verilen hastalığa neden oluyor. Uyku bozukluklarında değişik etkilere bağlı olarak gece kısa uyanıklıkların olması kalp damar ve beyin damar hastalıkları yani felçlere yol açıyor. Uyku apne sendromu tedavi edilmezse insanların yaşam süresi, bu hastalığı olmayanlara göre belirgin şekilde daha kısa. Kalp krizlerinin sabaha karşı daha çok olmasının veya felçlerin gece daha çok olmasının nedeni de bu hastalarda daha önceden tanı konulmamış uyku apne sendromunun var olmasıdır.''