BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,66
ALTIN 2.524,27
HABER /  GÜNCEL

Uygur Türkleri'ne IŞİD tuzağı

Doğu Türkistan’dan uçakla İstanbul’a getirtilen Uygur Türklerinin yeni vatan kurma vaadiyle kandırılarak Suriye’ye savaşmaya götürüldüğü ortaya çıktı. Ocak ayından beri yapılan operasyonlarda 400 Uygur Türkü Suriye’ye geçemeden yakalandı

Abone ol

Suriye’deki çatışma bölgelerine savaşçı götürülmesini organize eden insan kaçakçılarının bir süredir Doğu Türkistan’dan gelen Uygur Türkleri’ni de kandırıp çatışma bölgelerine götürmeye çalıştığı ortaya çıkarıldı. Organizatörlerin, Suriye’ye götürmeye çalıştığı 400’e yakın Uygur Türkü, sınırdan geçemeden güvenlik birimlerince yakalandı.

Ülkede yaşanan iç çatışmalar sonrasında pek çok bölgesi “cihat alanı” haline gelen Suriye ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Son dönemde dini motifli çatışma grupları ile bağlantı kuran ve cihat bölgelerine savaşmak amacıyla Türkiye’ye gelen başta Avrupa ülkelerinin Vatandaşlarını Suriye’ye götüren organizatörlerin son hedefinin Uygur Türkleri olduğu ortaya çıktı.

Milliyet’in haberine göre, çatışma bölgelerine savaşçı götüren insan kaçakçılarının, geçen yılın sonundan itibaren Çin’deki Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Türk soydaşların, güney kentlerinin sınırlarını yasadışı biçimde kullanılarak Suriye geçirip özellikle IŞİD saflarında savaşmalarını sağladıkları anlaşıldı. Bölgedeki istihbarat birimlerinin verdiği bilgiler doğrultusunda ilk olarak geçen Ocak’ta harekete geçen güvenlik birimleri, Nisan başına kadar İstanbul, Hatay ve Kilis’te 20’den fazla yakalama operasyonu gerçekleştirdi.

YENİ VATAN VAADİ

Organizatörlerin özellikle İstanbul’da bağlantı kurdukları kişiler aracılığıyla Doğu Türkistan’daki Uygurlara ulaştıkları, gerçek kimlikleri üzerinden Uygur pasaportu alarak İstanbul’a gelen soydaşların organizatörlerin eline düştüğü anlaşıldı.

400 KİŞİ YAKALANDI

Kendi yaşadıkları topraklarda Çin yönetiminden rahatsız olan Uygurları, cihat bölgelerinde daha rahat koşullarda yaşama ve dini görevlerini yerine getirme kolaylığı ile savaş olmayan bölgelerdeki boş topraklarda “yeni vatan kurma” vaat ederek kandıran organizatörlerin Suriye’ye geçirmeye çalıştığı 400’e yakın Uygur Türkü yakalandı.

İstanbul’da başlatılan ilk operasyon sonucunda 33 şüpheli hakkında adli süreç başlatılırken, organizatörlerin ağırlıklı olarak Türklerden oluştuğu, ancak aralarında Suriyeli insan kaçakçılarının da organizatörlük yaptıkları ortaya çıkarıldı.

Bu operasyonların ardından, organizatörlerin göçmen kaçakçılığına devam ettiklerinin belirlenmesi üzerine geçen Nisan’da yeniden düğmeye basıldı. Hatay, İstanbul, Kocaeli’nin yanı sıra Çanakkale’ye kadar uzanan operasyonda yine 15 şüpheli gözaltına alındı. Doğu Türkistan’dan havayoluyla önce İstanbul’a getirtilen Uygurların, daha sonra Suriye’ye geçirilme organizasyonu sırasında karayolunu kullandığı tespit edildi. Suriye’ye geçemeden güvenlik birimlerince yakalanan Uygurlardan bazılarında Türklere ait pasaportlar bulunduğu, bazı Uygurların ise pasaportlarını Türkiye’de kaybettikleri yönünde ifadeler verdikleri öğrenildi.