BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Uygur Türkleri Çinde çatışıyor

Uygur Türkleri, Çin'in çocuklarını sattıkları gerekçesiyle ayaklandı. Şehirde polisle çatışan Türkler'in bir çoğu öldürüldü.

Abone ol

Çin'in Sincan Uygur Özerk bölgesinin merkezi Urumçi'de olaylar çıktı. Çıkan olaylarda çok sayıda ölü ve yaralının olduğu bildirildi.
Yaralılanların çoğunun Uygur olduğu öğrenildi.

Uygur temsilcileri, olayların nedeni olarak ise 26 Haziran'da Guangdong eyaletine bağlı Shaoguan şehrindeki bir oyuncak fabrikasında meydana gelen kavgayı gösterdi.

Urumçi'de çıkan olaylara 3000 Uygur ile bin polisin karıştığını ve 300 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Ülkedeki haber ajansların geçtiği haberlere göre olaylarda çok sayıda ölü ve yaralı var. Yetkililer, yeni bir kavgayı önlemek için resmi makamların 600 Uygur işçiyi geçici barınaklara taşıdığını bildirdi.

Şinhua ajansı, geçen pazartesi günü yayımladığı haberde Guangdong eyaletine bağlı Shaoguan'da yüzlerce Han milliyetinden Çinli ile Uygurun karıştığı kavgada 2 kişinin öldüğünü, 66 kişinin de hastaneye kaldırıldığını duyurmuştu. Çıkan olayların nedeni olarak bu kavga gösteriliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 29 Haziran 2009 tarihinde Çin'in Sincan Özer Bölgesinin başkenti Urumçi'ye gitmişti.

Burada Sincan Uygur Komünist Parti Sekreteri Wang Leguan ve Sincan Uygur Özerk Bölge Valisi Nur Bekri ile görüşen Gül Uygur Türklerinin yöresel kıyafetini giymişti.