BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,74
ALTIN 2.485,02
HABER /  DÜNYA

Uygur özerk bölgesinde 8 idam cezası

Urumçi Orta Halk Mahkemesi'nin saldırılarla bağlantısı olduğu öne sürülen 8 kişiye idam cezası verdiği açıklandı.

Abone ol

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de geçen nisan ve mayıs aylarında yapılan iki saldırıyla bağlantısı olduğu gerekçesiyle 8 kişiye idam cezası verildi.

Şinhua ajansının haberinde, Urumçi Orta Halk Mahkemesi'nin saldırılarla bağlantısı olduğu öne sürülen 8 kişiye idam cezası verdiği açıklandı.

Ölüm cezasına çarptırılanların isim ve kimliklerine ilişkin bilgi verilmezken, 5 kişiye de iki yıl ertelemeli idam cezası verildiği duyuruldu.

Urumçi'de geçen nisan ayında bir tren istasyonunda meydana gelen patlamada 3 kişinin öldüğü ve 79 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Kentte mayıs ayında ise bir pazar yerine yapılan saldırıda 39 kişi ölmüş, 94 kişi yaralanmıştı. 

Çin hükümeti, Sincan Uygur Özerk Bölgesi başta olmak üzere ülkenin bazı yerlerinde gerçekleşen patlama ve bıçaklı saldırı gibi olayları doğrudan "radikal gruplarla" ilişkilendirirken, konuyla ilgili net bilgi vermiyor. 

Çin'de verilen cezalar sadece resmi medya aracılığıyla kamuoyuna duyuruluyor ve "bölücü" olduğu iddia edilen kişilerin gözaltı ve yargılanma süreçlerine ilişkin bilgiler kamuoyu ile paylaşılmıyor.