BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 35,00
ALTIN 2.420,94
HABER /  GÜNCEL

Ürdün IŞİD'le esir takasına hazır

Enformasyon Bakanı Muhammed el-Momani, rehin askeri pilotları Muaz Safi el-Kesasibe karşılığında, hapisteki Sacide er-Rışavi'yi serbest bırakabileceklerini söyledi. IŞİD, Iraklı El Kaide militanı Rışavi'nin salıverilmesini istiyordu.

Abone ol

Ürdün, askeri pilotu Muaz Safi el-Kesasibe'yi serbest bırakması için Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne yeni bir teklif sundu.

Bugün bir açıklama yapan Ürdün Enformasyon Bakanı Muhammed el-Momani, pilotun iadesi karşılığında cezaevindeki Iraklı cihatçı Sacide er-Rışavi'yi serbest bırakabileceklerini söyledi.

IŞİD dün El Kaide militanı Rışavi'nin serbest kalmaması halinde, rehin tuttuğu Japon gazeteci Kenji Goto ve Muaz Safi el-Kesasibe'nin 24 saat içinde öldürüleceklerini .

Ürdünlü bakan açıklamasında Japon gazeteciye ise değinmedi. Ancak Ürdün ve Japonya hükümetlerinin, rehinelerin serbest bırakılmaları için birlikte çalıştıkları biliniyor.

İdam mahkumu militan

IŞİD'in internet üzerinden yayımladığı videoda, gazeteci Kenji Goto Ürdünlü pilotun fotoğrafını tutarken görülüyordu.

Örgütün serbest bırakılmasını istediği Rışavi ise 2005 yılında Amman'da 60 kişinin öldüğü saldırıya katılmaktan suçlu bulunmuş ve idam cezasına çarptırılmıştı.

IŞİD 20 Ocak'ta internet üzerinden, Haruna Yukawa ve Kenji Goto adlı iki Japon rehinenin görüntüsünü yayımlayarak, rehinelerin hayatlarına karşılık Japon hükümetinden 72 saat içinde fidye olarak 200 milyon dolar istemişti.

İstekleri yerine getirilmeyen örgüt, Haruna Yukawa'nın öldürüldüğünü duyurmuş, Kenji Goto'yu ise Sacide er-Rışavi ile takas edebileceğini bildirmişti.

IŞİD, Suriye'nin Rakka kentinde Aralık ayında ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait bir uçağı düşürdüğünü .

ABD ve Ürdün yetkilileri ise uçağın söylemişler ve pilot Muaz Safi el-Kesasibe'nin IŞİD tarafından rehin alındığını doğrulamışlardı.